Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Više posla u Hitnoj Doma zdravlja, nego lane
  Uslovi rada otežani zbog nedostatka kadra
  10.01.2017.

  Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja tokom ove godine imala je više posla u odnosu na lane. Uslovi rada u svim službama Doma zdravlja bili su otežani zbog nedostatka kadrova. Dodatno opterećenje radu Službe je i manji broja zaposlenih, kao i uvođenje IZIS-a.

  4842_1.jpg
  dr Mihaela Budimski, pi-ar Doma zdravlja Subotica

  U ambulanti Službe za hitnu medicinsku pomoć pregledano je 17.238 pacijenata, a od tog broja bilo je oko 4.200 stalnih pacijenata, rečeno je u Domu zdravlja.

  - Transportne ekipe prevezle su 6.443 pacijenta, dok su vozila prešla oko 463 hiljade kilometara. U ovom periodu 63 pacijenta sa akutnim infarktom srca prevezena su na Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, a reanimirana su 124 pacijenata - izjavila je dr Mihaela Budimski, pi-ar Doma zdravlja Subotica.

  I dalje fali novo zapošljavanje

  Pored većeg broja pacijenata, rad svih službi Doma zdravlja dodatno je bio opterećen zbog manjeg broja zaposlenih, kao i uvođenja Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema -IZIS-a.

  - Nedostatak lekara izrazito otežava rad i stalno se vrši preraspoređivanje kako ni jedna ambulanta ne bi ostala bez lekara. Ovakav rad naravno zahteva veće angažovanje lekara i veće gužve u nekim ambulantama. Sedam lekara je otišlo u penziju, a deset lekara nam je neophodno. Pet medicinskih sestara i tehničara je otišlo da radi u inostranstvo. Nedostaju nam i dva vozača u Službi hitne medicinske pomoći, kao i više spremačica-kaže dr Budimski - Ove godine ušli smo i u IZIS, koji je u početku donosio poteškoće kako za pacijente, tako i za lekare, ali se nadamo da će u narednoj godini biti lakše zakazivanje pregleda kod izabranog lekara, a i specijalističkih pregleda u Opštoj bolnici. U narednoj godini sa novim knjižicama uvodi se i elektronski recept, što će doneti uštede zdravstvu, a hroničnim pacijentima omogućiti da lakše obnavljaju terapiju — navela je dr Budimski.

  Protekla godina - bila godina adaptacije i ulaganja

  Proteklu godinu, prema rečima dr Mihaele Budimski, obeležilo je i ulaganje u opremu i adaptaciju objekata Doma zdravlja.

  - Okrečena je fasada Specijalističko- konsultativne službe, izvršena je zamena vrata i prozora na šest ambulanti, rađene su i tekuće popravke i održavanja u Stomatološkoj službi, Službi za hitnu medicinsku pomoć, kao i molerski radovi u gotovo svim ambulantama Doma zdravlja. Uspeli smo da kupimo trinaest EKG aparata, deset inhalatora, defibrilator za potrebe Službe za hitnu medicinsku pomoć, nov ginekološki sto, jedno manje sanitetsko vozilo i opremu za ordinacije za veći broj ambulanti. Otvoreno je odeljenje za sterilizaciju, kupljena su tri autoklava i sedamnaest sterilizatora, jer su oni koje smo imali bili stari oko 25 godina- podsetila je dr Budimski.

  I za doček puno posla

  U Domu zdravlja Subotica kažu da su uoči dočeka 2017. godine, lekarske ekipe Službe za hitnu medicinsku pomoć imale čak 50 intervencija u gradu i naseljima Bajmok i Čantavir. Ekipe su intervenisale tri puta na javnim mestima kod pacijenata koji su bili pod dejstvom alkohola. Jedna osoba je izgubila život u saobraćajnoj nesreći koja sedesila 31.12.2016. u 23:35. na Palićkom putu. Urgentna ekipa je intervenisala kod pacijenta sa iznenadnom srčanim zastojem i pacijent je nakon povoljnog ishoda reanimacije transportovan na Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja Opšte bolnice Subotica. Medicinski tehničari su imali 15 intervencija, a ambulantnih pregleda (za 24 sata) u Službi hitne pomoći je bilo 65. Pacijenti su uglavnom kako kažu lekari Hitne pomoći, dolazili zbog tegoba u vidu povišene telesne temperature, povišenog krvog pritiska i lakših povreda.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja