Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Mia Bencun - mlada umetnica iz Subotice
  Portugal - moje najlepše iskustvo
  09.01.2017.

  Kada se sve sabere, sa svojih 17 godina imam više od 200 priznanja, diploma, zahvalnica i medalja, što je, složićete se, dosta dobro za nekoga ko je na početku svoje karijere – Mia Bencun

  Mia Bencun rođena je u Subotici. Završila je osnovnu školu u Jovan Jovanović Zmaju. Treći je razred Srednje medicinske škole, smer farmaceut. Pohađa likovnu radionicu EM Art koju vodi Emilija Grubanov Martinek.

  4841_1.jpg—Od malena sam pokazivala interesovanje za slikanje i crtala sam u Osnovnoj školi uz nadzor i pomoć učiteljice Emilije Grubanov Martinek, koja je uočila moj talenat i predložila mojim roditeljima da me posle 4 razreda upišu u likovnu radionicu EM Art. Sa šest godina, pre nego što sam i krenula da pohađam likovnu radionicu, dobila sam prvu nagradu na konkursu „Buci Maci” u Budimpešti. Osvojila sam prvo mesto na konkursu i otputovala u Budimpeštu da primim nagradu. Tu faktički kreće moja umetnička karijera, kaže Mia.

  Od tog dana Mia je redovno učestvovala na konkursima širom sveta.

  —Sledeće značajno priznanje za moj rad, pored niza diploma i medalja bio je poziv da učestvujem u dečjoj likovnoj koloniji „Biberče”, gde sam slikala manastir Naupara, živu i mrtvu prirodu. Slikali sam na platno i crep. Sva deca, učesnici kolonije dobila su po crep na koji su slikala zadatu temu a moja je bila manastir. U kampu je bilo prelepo, upoznala sam vršnjake iz cele Srbije i to divno iskustvo ću sigurno pamtiti, naglašava mlada umetnica. Od početka do danas, dobijala je nagrade za prvo, drugo i treće mesto svuda po svetu u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Japanu, Kini, Belorusiji, Rusiji, Egiptu i još mnogo zemalja.
  4841_2.jpgDve najznačajnije nagrade su joj priznanje za umetnika generacije u školi, umetnika godine u Vojvodini i treće mesto na Art Festu u Vouzeli u Portugalu.—Najlepše iskustvo u mojoj karijeri definitivno je bio Portugal. Konkurisala sam sa radom „Mesto gde živim", gde sam sa prijateljima iz radionice naslikala Gradsku kuću, Ženski štrand na Paliću, Palatu Rajhl i Sinagogu. Posle mesec dana, dobili smo poziv od organizatora Art Festa Vouzela, da dođemo da učestvujemo na Festivalu. Pored nas, u likovnom delu, učestvovale su grupe iz Mađarske i Rusije. Festival je trajao sedam dana i svaki dan je bio radni, uz male odmore, gde su nam domaćini priredili prijem kod Gradonacelnika i male ekskurzijice u vidu obilazaka znamenitosti tog malog gradića i uživanja na Festivalu koji je pored likovnog dela imao muzički i filmski deo. Posetili smo i Lisabon, dočekali evropske prvake, fudbalsku reprezentaciju Portugala. Jedan dan smo izdvojili da odemo da vidimo okean, što je bio poseban doživljaj za mene jer mi je to bila životna želja a i velika inspiracija u daljem radu. Na Festivalu smo osvojili skromno treće mesto ali to je palo u drugi plan, jer smo upoznali vršnjake koji se takođe bave slikanjem, upoznali se sa portugalskom kulturom i napravili veliki korak u karijerama. U skorijoj budućnosti planiram da napravim izložbu svojih radova, i već sam u pregovorima sa pokrajinskim vlastima i institucijama kulture Vojvodine, zaključuje Mia Bencun.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja