Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Privreda
Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata Subotice na prednovogodišnjoj konferenciji:
Bez veće cene rada, Grad neće imati dovoljno radnika
09.01.2017.

Ukoliko narednih godina radnici u Subotici ne dobiju veću cenu rada, bar da prosečna porodica može da servisira egzistencijalne potrebe, Grad će imati problema da obezbedi kvalifkovanu pa i nekvalifkovanu radnu snagu, rekao je na konferenciji 31. decembra Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata Subotice.

4834_1.jpgUkoliko se minimalna cena rada ne poveća, da četvoro- člana porodica od dve plate može da servisira bar svoje egzistencijalne potrebe, Subotica će se suočiti sa problemom radne snage, u situaciji kada je migracija ka većim gradovima i inostranstvu znatno povećana, ocenio je Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata Subotice na prednovogodišnjoj konferenciji u Sindikatu, gde tradicionalno novinare izveštava o radu i rezultatima sindikalne organizacije, kao i problemima u subotičkim preduzećima i ustanovama koje (ni)su sindikalno organizovane.

Popović je istakao da je visina prosečnih zarada problem čitave Srbije, a ne samo u Subotici.

- Cena rada u 2017. godini povećana je za 9 dinara po radnom času, ali to nije dovoljno ni za pristojnu minimalnu zaradu. Ukoliko se nastavi trend intenzivnog odlaska stanovništva, Subotica će ostati bez radne snage i nisko i visokoobrazovane. Nedostatak radne snage doprineće i odlasku stranih investitora, rekao je, pored ostalog, Popović.

On je ocenio da prethodna godina nije bila turbulentna u subotičkim preduzećima, ali su radnici imali i dalje problema.

-Bilo je u nekim frmama kršenja prava radnika, ali stanje bi trebalo da poboljša i podatak da će smanjenje poreza i doprinosa poslodavcima stvoriti uslove da izađu u susret radnicima, oko rešavanja njihovih ključnih problema, jer je bilo slučajeva oko neuplaćenih doprinosa i drugih stavki. Prethodnu godinu je obeležilo i rešavanje tehnoloških viškova u javnim preduzećima, a u Subotici i formiranje sindikalnih organizacija u kompanijama Privredne zone.

Popović je istakao i da neki mediji imaju problema kada prenose sa konferencija Sindikata informacije koje su od javnog značaja, pa i informacije koje na konferencijama iznose predstavnici Sindikata, što je ocenio nedopustivom praksom.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja