Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Prihvatilište za beskućnike u Gajevoj radi bez problema i zbrinjava sve koji se zateknu i zatraže pomoć
  Dnevno na smeštaju oko dvanaest ljudi
  03.01.2017.

  Prihvatilište za beskućnike u prostoru „Karitasa“ radi danonoćno. Hrana, lekovi, ćebad i lepa reč, svakodnevno dostupni osobama bez krova nad glavom. Troškove za potrebe osoba koje borave u prihvatilištu, snosi Grad.

  Od prošle nedelje, u Gajevoj 50, u prostoru „Karitasa“ zbog izuzetno niskih temperatura, ponovo je otvoreno prihvatilište za beskućnike. U prostoru tamošnje mesne zajednice, svakodnevno se nalazi od 10 do 12 lica.

  Nadležni međutim tvrde, da će privremeni smeštaj moći da nađu i drugi građani koji se nalaze na spisku Centra za socijalni rad, a nemaju gde da borave, ugreju se i prehrane. Tri obroka dnevno za ljude koji borave u prihvatilištu obezbeđuje gradska organizacija Crvenog krsta, a troškove snosi Grad.

  Đukanović: Pomagaćemo koliko možemo

  Osvrnuvši se na prošlu godinu, kada je Grad za potrebe rada prihvatilišta izdvajao oko 336 hiljada dinara, Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja, rekao je da će i ove godine, taj iznos biti u tim okvirima, a da će se pomagati koliko se može svima kojima je pomoć potrebna.

  4817_1.jpg- Prihvatilište je opremljeno krevetima i posteljinom u saradnji sa subotičkim Crvenim krstom. Prostor nam je ustupio „Karitas“, to je njihov dnevni boravak, a Centar za socijalni rad će na osnovu dokumentacije ovde upućivati beskućnike. Crveni krst po normativima Narodne kuhinje obezbeđuje doručak i večeru, odnosno suve obroke i kuvani obrok za ručak. Grad će kao i prethodnih godina snositi sve troškove ovih usluga. U slučaju potrebe, Crveni krst u saradnji sa nama dodaće ležaj više - istakao je Đukanović.

  Centar za socijalni rad: Potrebe za zbrinjavanjem velike

  Potrebe za zbrinjavanjem ugroženih na teritoriji Grada su velike, a prema rečima Miroslave Bagavac, direktora Centra za socijalni rad Subotica, dodatni problem je što u regionu nema licencirane prihvatne stanice.

  - To je veliki problem, pa moramo da ih upućujemo u licencirana prihvatilišta koja su i do 100 km udaljena. Obezbeđenjem ove prihvatne stanice za incidentne situacije, kakve su niske temperature, Grad se pokazao kao odgovorna lokalna zajednica koja brine o ljudima koji nemaju i ne mogu da se smeste u toplom, tokom zimskih meseci. U procesnoj zaštiti trudimo se da im obezbedimo trajniji smeštaj u nekom od gerontoloških i drugih domova za stare, tako da klasičnih beskućnika nema. Ali za ljude koji aktuelno nemaju ogreva, hrane, ili se nađu u situaciji loših odnosa u porodici, pa se nađu na ulici, nalazimo način da obezbedimo - istakla je Bagavac.

  Crveni krst Subotica je kao i ranijih godina opremio prihvatilište za beskućnike krevetima, posteljinom i ćebadima, čistom garderobom i vešom za korisnike, sredstvima za ličnu i kolektivnu higijenu.

  - Iz prakse od ranijih godina svima koji se tu nađu obezbedićemo pored tri obroka i tople napitke, lekove, i pomoći koliko god smo u mogućnosti da prebrode niske temperature i hladne dane. Prošle godine kroz prihvatilište, koje je u zavisnosti od vremenskih prilika radilo u tri navrata, prošla su čak 32 beskućnika - podsetio je dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica.

  Na osnovu Ugovora između Grada, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i „Karitasa“, prihvatilište za beskućnike biće otvoreno dokle god za to bude postojala potreba, odnosno za vreme niskih temperatura. U Crvenom krstu za sada procenjuju da će prihvatilište raditi sigurno do kraja januara, jer su ponovo najavljene niske temperature već sa prvim danima januara.

  Borave i „stari“ korisnici

  Četvrtu zimu za redom u prihvatilištu će provesti i Subotičanin Tomislav Takač. Nakon što mu je izgorela kuća, Tomislav i daje nema krov nad glavom, te noći provodi uglavnom u napuštenim kućama. Zimi je, kaže, primoran da dođe u prihvatilište jer je bez posla i jako je hladno, a rodbina koju ima i ne pita gde je i da li je živ. Takač za prihvatilište i sve koji se na taj način brinu o ljudima koji nemaju hranu i dom, ima samo reči hvale. Kaže da svake godine, pored pomoći nailazi i na toplu ljudsku reč. Dok je izgovarao tu rečenicu, nismo mogli a da ne primetimo suze u njegovim očima.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja