Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 26.04.2017. Sreda
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 8
  21. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
Nakon što je u SBO potvrđeno prisustvo gripa tipa A podtip H3N2
Broj obolelih i dalje raste
02.01.2017.

U subotičkom Zavodu za javno zdravlje na odelenju epidemiologije, ove nedelje „Subotičkim novinama“ rečeno je da je sredinom decembra u brisu ždrela troje obolelih osoba sa teritorije Subotice, potvrđeno prisustvo virusa gripa tip A podtip H3N2. Epidemije još uvek nema, prema izveštajima nadležnih, ali je primetan povećan broj obolelih od sezonskog gripa.

4813_1.jpg- Sama identifikacija virusa obavljena je od strane mikrobiologa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad. Reč je o virusu koji je trenutno aktivan na čitavom evropskom kontinentu, i odgovoran je za nastanak gripa u preko 90% slučajeva. Inače, ovaj podtip je izolovan još početkom decembra na teritoriji grada Beograda, a u narednom periodu se već mogao naći u bolesničkom materijalu pacijenata iz svih delova naše Republike. Dokazivanje tipa i podtipa virusa gripa od najvećeg je značaja za epidemiologe, koji tokom cele godine, a naročito u zimskom periodu prate aktivnost virusa, i ocenjuju aktuelnu epidemiološku situaciju. Broj lica obolelih od gripa je svakako daleko veći od broja pacijenata kod kojih je i dokazano prisustvo virusa u uzetom brisu ždrela, ali dijagnozu ovog oboljenja može da postavi svaki lekar na osnovu prisutne kliničke slike i epidemiološkog podatka da je u određenoj sredini aktivan virus gripa. Kliničku sliku karakteriše nagli početak bolesti, uz pojavu bolova u mišićima i zglobovima, kao i povišena telesnu temperaturu, koja često prelazi i 39 stepeni C. Prvog dana bolesti, simptomi od strane respiratornog sistema nisu izraženi izuzev suvog kašlja, da bi u narednom periodu došlo do karakteristične pojave niza simptoma i znakova bolesti koji su karakteristični za čitav niz drugih akutnih respiratornih infekcija: zapušen nos i curenje iz nosa, osećaj grebanja i bolova u ždrelu, uporan kašalj, kijanje, i drugo. Terapija je, kao i u slučaju većine drugih virusnih bolesti, simptomatska, što podrazumeva upotrebu lekova koji ublažavaju prisutne tegobe - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Prema rečima dr Bohuckog, već neko vreme postoje lekovi koji deluju i na sam virus gripa, no ta terapija je, pre svega, rezervisana za pacijente kod kojih je moguća pojava teže kliničke slike - lica sa nekom hroničnom bolešću, imunokompromitovane osobe, i slično.

- Upravo iz ovog razloga, da bi prevenirali nastanak teže kliničke slike oboljenja, daleko je efikasnije i korisnije blagovremeno primiti vakcinu protiv gripa, i na taj način se zaštititi od ove zarazne bolesti - ističe dr Nebojša Bohucki.

S obzirom da broj obolelih iz nedelje u nedelju raste, kao i da je dokazano prisustvo virusa gripa i u našoj sredini, ali da o epidemiji još uvek ne govorimo, sa epidemiološkog odelenje Zavoda preporučuju građanima da se vakcinišu u nekoj od ambulanti Domova zdravlja. Vakcina još uvek ima, a u samom Zavodu ostalo je svega još nekoliko komada.

Bolnica - zabranjene posete

Iz subotičke Opšte bolnice Subotica je saopšteno, da je od 28. decembra, od 13 časova, stupila na snagu Odluka o zabrani poseta za pacijente koji su hospitalizovani u toj zdravstvenoj ustanovi, zbog aktuelne nepovoljne epidemiološke situacije u vezi sa sezonskim gripom.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja