Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Samostalna zanatska obućarska radnja „Lale” i dalje u vrhu po kvalitetu usluga
  Obućar Lale opstao pola veka
  29.12.2016.

  Samostalna obućarska zanatska radnje „Lale” u Rudić ulici, među najstarijim je radnjama u našem gradu. Vredan rad, trud, brza i kvalitetna usluga, rezultat su uspešnog postojanja od pola veka.

  Samostalnu obućarsku zanatsku radnju „Lale”, otvorio je sad već davne 1967. godine Milovan Despotović, poznati obućarski majstor u to vreme. Nakon njegovog odlaska u penziju 2004. godine, radnju je nasledio njegov zet, Zoran Ambruš, koji je nastavio stopama svog tasta.

  4794_1.jpg
  Zoran Ambruš

  Milovan Despotović, završio je zanat 1958.godine kod privatnika Stipe Crnkovića u Beogradu, a nakon toga prešao je u državno preduzeće „Petar Velebit” u Beogradu.

  — U Suboticu sam došao 1967. godine i otvorio samostalnu obućarsku radnju „Lale”. Imam 44 godine staža, u penziji sam a moja poruka je da su uvek najbolje radnje koje su produžile svoje prethodnike — kaže Milovan Despotović.

  Obuća nije što je bila, ali „Lale” i dalje jeste

  Zoran Ambruš, vlasnik obućarske radnje „Lale”, ispričao nam je da pamti vreme kada je njegov tast Milovan Despotović, radio taj posao, ali da se to vreme u obućarstvu, pre 30 i više godina, ne može skoro ni po čemu uporediti sa današnjim. Kako se menjalo vreme, menjala se i obuća, pa tako sada postoje gotovo nikakve razlike u kvalitetu markirane i jeftine obuće.

  — Pojavila se obuća koja je lošijeg kvaliteta, koja je lepljena i teža je za popravku. Ali nama ništa nije problem, sve popravimo i „zakrpimo” i to tako, da traje. Da biste opstali na tržištu, i imali i stalne mušterije, morate da idete u korak s novim vremenom — kaže Zoran Ambruš.

  U radnji „Lale” na policama je mnogo obuće, od letnjih do zimskih, ženskih, muških, nema razlike ni pravila. Sve čekaju na popravku majstora Zorana koji sam radi u radnji i sve brzo i u kratkom roku postiže.

  — Zbog lošijeg kvaliteta obuće sa kojima se danas suočavamo, i mi se uglavnom bavimo lepljenjima, šivenjima, a sve manje radimo flekice i popravke muških peta što je posao koji je najisplativiji i nabrže može da se odradi. Obućarstvo ne samo u Srbiji, nego i u svetu, nažalost ide sve više ka lošijem proizvodu baš kao i tehnika, i nema više obuće koju ćete kupiti a koja će trajati pet, šest godina, nego vam traje jednu sezonu — objašnjava majstor Zoran.

  Sve je manje mladih obućara

  Govoreći o obućarstvu Zoran Ambruš kaže da ono spada u stare zanate i da praktično više nema mladih obućara, tako da je taj zanat u blagom „izumiranju”.

  4794_2.jpg
  Milovan Despotović

  — Imam sina i ćerku, školuju se, i za sada ne razmišljaju u pravcu da naslede ovaj posao. Ali nikada se ne zna, možda shvate da je bolje da budu vlasnici i rade za sebe. Moja poruka budućim mladim ljudima koji žele da izuče ovaj zanat je da treba da znaju da su prednosti da sami kreiraju svoje radno vreme, da mogu opstati samo kvalitetom, a da kod nekog iskusnog obućara treba da „peku zanat” duže vreme — kaže Zoran.

  Na pitanje da li je obućarstvo na neki način stil njegovog života, Zoran nam je kroz osmeh rekao da ne zna da li je gore raditi od „jutra do sutra” ili dvokratno, obzirom da je u radnji ceo dan, ali da se ne žali, jer voli svoj posao, a mušterije su zadovoljne. U slobodno vreme kojeg je veoma malo, Zoran preko leta šiša travu, živu ogradu, rekreativno se bavi fudbalom, pecanjem i tu kako kaže „puni baterije” za nove radne pobede.

  Čuva se i „zaboravljena” obuća

  U obućarskoj radnji „Lale” postoje i police i pregrade, gde „vlada” kreativni nered. Cipele, sandale, papuče, patike, i šta sve još ne, uredno popravljene, čekaju na svoje vlasnike, neke i godinama. Zoran Ambruš kaže uz osmeh, da mu etika u poslu nalaže da ih sve, uredno i još za to neko prošlo vreme popravljene, čuva za vlasnike koji su zaboravili da dođu po njih, a doneli su ih na popravke. A dok njihovi vlasnici ne stignu, police sa obućom po koju dolaze vlasnici „uredno dišu”. Gotovo svakih pola sata u radnji „Lale” čuje se „dobar dan, može li majstore popravka”, a za uzvrat sledi ljubazan Zoranov odgovor „naravno, brzo, kvalitetno i u dogovorenom roku”.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja