Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Kultura
U Srbiji obeležen Međunarodni dan ljudskih prava
Složan mozaik Srbije
21.12.2016.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u prostoru „Beogradskog sajma“ održan je prvi „Sajam nacionalnih manjina“, koji se odvijao pod sloganom „Složan mozaik Srbije“. Bila je to prilika da se na štandovima prikažu nacionalne manjine koje žive u Srbiji, odnosno da se vidi bar deo njihovog kulturnog nasleđa, ali i folklora, običaja, gastronomije...

4762_1.jpg
Aleksandar Vulin i Suzana Paunović na štandu bunjevačke zajednice

Iza organizacije ovakvog obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava stala je Vladina kancelarija za ljudska i manjinska prava, čija je direktorka Suzana Paunović istakla da se etnički mozaik Srbije sa pravom može nazvati složnim mozaikom, te je dodala:

– Uprkos ogromnim izazovima proteklih decenija, Srbija je uspela da složno, zajedno sa svojim građanima, i većinom i manjinama, sačuva svoju raznolikost, multikulturalnost i različitost. Danas smo na to ponosni. Tako različiti, a tako slični, ne možemo a da ne osećamo ponos što živimo u zemlji koja je to iznedrila i sačuvala.

Prilikom svečanog otvaranja prisutne predstavnike nacionalnih manjina pozdravio je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. On je istakao da je Srbija zemlja koja slavi različitost svojih stanovnika.

– Malo je zemalja koje kao Srbija mogu da se pohvale, ne samo brojem i raznolikošću manjina, već i odnosima koje gajimo jedni prema drugima. Uvek ima nešto što može i mora da se uradi, ali u ovoj zemlji nema mržnje, nema predrasuda. Ova zemlja voli svako svoje dete, pa na kom god jeziku da plače, ako je moguće to razlikovati. Ova zemlja voli svoju decu, a koliko ih bude volela, koliko im bude dala da se razvijaju i napreduju, koliko budu bolji ljudi od nas, toliko će i Srbija biti bolja, naprednija, sigurnija, i bolje mesto za život – istakao je Vulin.

U Srbiji, koja se odlikuje velikim brojem nacionalnih manjina, postoje nacionalni saveti dvadeset i jedne nacionalne manjine koje finansira država, a koji su nadležni za ostvarivanje prava. Među njima je i Nacionalni savet bunjevačne nacionalne manjine, a upravo su se i Bunjevci predstavili na Sajmu, sa samo jednim malim delom svojeg kulturnog nasleđa.

– Međunarodni dan ljudskih prava, dan u kojem se promoviše jednakost svih nacionalni manjina je i za nas, Bunjevce, izuzetno važan. Bitno je da i mi imamo priliku da pokažemo ono što je za nas autetnično i karakteristično, ali i da vidimo kako izgledaju drugi – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSBN.

N.S.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja