Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 25.05.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Srbiji obeležen Međunarodni dan ljudskih prava
  Složan mozaik Srbije
  21.12.2016.

  U okviru obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u prostoru „Beogradskog sajma“ održan je prvi „Sajam nacionalnih manjina“, koji se odvijao pod sloganom „Složan mozaik Srbije“. Bila je to prilika da se na štandovima prikažu nacionalne manjine koje žive u Srbiji, odnosno da se vidi bar deo njihovog kulturnog nasleđa, ali i folklora, običaja, gastronomije...

  4762_1.jpg
  Aleksandar Vulin i Suzana Paunović na štandu bunjevačke zajednice

  Iza organizacije ovakvog obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava stala je Vladina kancelarija za ljudska i manjinska prava, čija je direktorka Suzana Paunović istakla da se etnički mozaik Srbije sa pravom može nazvati složnim mozaikom, te je dodala:

  – Uprkos ogromnim izazovima proteklih decenija, Srbija je uspela da složno, zajedno sa svojim građanima, i većinom i manjinama, sačuva svoju raznolikost, multikulturalnost i različitost. Danas smo na to ponosni. Tako različiti, a tako slični, ne možemo a da ne osećamo ponos što živimo u zemlji koja je to iznedrila i sačuvala.

  Prilikom svečanog otvaranja prisutne predstavnike nacionalnih manjina pozdravio je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. On je istakao da je Srbija zemlja koja slavi različitost svojih stanovnika.

  – Malo je zemalja koje kao Srbija mogu da se pohvale, ne samo brojem i raznolikošću manjina, već i odnosima koje gajimo jedni prema drugima. Uvek ima nešto što može i mora da se uradi, ali u ovoj zemlji nema mržnje, nema predrasuda. Ova zemlja voli svako svoje dete, pa na kom god jeziku da plače, ako je moguće to razlikovati. Ova zemlja voli svoju decu, a koliko ih bude volela, koliko im bude dala da se razvijaju i napreduju, koliko budu bolji ljudi od nas, toliko će i Srbija biti bolja, naprednija, sigurnija, i bolje mesto za život – istakao je Vulin.

  U Srbiji, koja se odlikuje velikim brojem nacionalnih manjina, postoje nacionalni saveti dvadeset i jedne nacionalne manjine koje finansira država, a koji su nadležni za ostvarivanje prava. Među njima je i Nacionalni savet bunjevačne nacionalne manjine, a upravo su se i Bunjevci predstavili na Sajmu, sa samo jednim malim delom svojeg kulturnog nasleđa.

  – Međunarodni dan ljudskih prava, dan u kojem se promoviše jednakost svih nacionalni manjina je i za nas, Bunjevce, izuzetno važan. Bitno je da i mi imamo priliku da pokažemo ono što je za nas autetnično i karakteristično, ali i da vidimo kako izgledaju drugi – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSBN.

  N.S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja