Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Privreda
Elektronska modernizacija komora Srbije
Privrednici neće u Beograd po potvrde
20.12.2016.

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica održan je u sredu skup, na kojem su kao u još 13 gradova u Srbiji, predstavljena iskustva i problemi koje imaju knjigovođe, prilikom sprovođenja zakonskih knjigovodstvenih promena u 2016. godini, a odazvao se veliki broj subotičkih privrednika.

4759_1.jpg
Snežana Pešić, iz Centra za usluge i
posredovanje PK Srbije

Regionalna privredna komora u saradnji sa firmom „Saop“ iz Novog Sada, organizovala je taj stručni skup, u cilju osvrtanja na najznačajnije promene u zakonodavstvu u oblasti knjigovodstva, kao i na probleme koje te promene donose.

Uspostavljanjem jedinstvenog komorskog sistema, od 1. januara privrednici će dokumenta, uverenja i potvrde, po osnovu javnih ovlašćenja dobijati i u RPK Subotica, a do sada su po njih putovali u Beograd.

Novi sistem elektronskog prijema, obrade i izdavanja dokumenata privrednicima omogućio je elektronsko podnošenje zahteva i izdavanje potvrda, što će ubrzati razmenu informacija i prema rečima Pešićeve, obezbediti privrednicima jeftinije i brže poslovanje.

Elektronske usluge Privredne komore Srbije za predstavnike privrednih društava, izvoznike ili firme koje se bave i javnim nabavkama kao ponuđači, omogućiće im da više ne putuju u Beograd po potrebna dokumenta, nego da ih elektronski pribave u svojim komorama, rekla je danas u PK Subotice, savetnica Snežana Pešić, iz Centra za usluge i posredovanje PK Srbije.

4759_2.jpg-Modernizujući komorski sistem zbog privrednika, omogućili smo im da bez dolaska u Beograd, u svojoj kancelariji, mogu da apliciraju za sve usluge, izdavanje uverenja, potvrda, mišljenja i sertifikata koji su im potrebni kako za poslovanje u zemlji, tako i za izvoz robe. To će uraditi samo klikom, kroz aplikaciju, dobiti sva potrebna mišljenja iz Privredne komore Srbije, kaže Snežana Pešić.

Damir Vojnić Tunić, sekretar odbora RPK kaže, da je raspravljano o problemima iz oblasti ostvarenja, pre svega poreza na dobit, zatim odloženog Pravilnika o PDV-u, poreza na dohodak građana, te pitanja u vezi naknada za bolovanja, i drugih problema koji su u proteklom periodu opterećivali tu vrstu poslova.

Darko Stojanović, savetnik za informacione tehnogije u knjigovodstvu kaže, da je najviše interesovanja bilo oko odlaganja PDV-a, koje će usledit za godinu dana i ok izmena u iznosu inostrane dnevnice – neoporezivog iznosa, kao i načina obračuna korišćenja privatnog automobila u službene svrhe. Najavljene su i promene oko javnoh saobraćaaj i prijave baze povereniku za lične podatke, koje se u većoj ili manjoj meri dotiču knjigovođa.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja