Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Nega kućnih ljubimaca može da bude veoma unosan posao
  Od frizera do pansiona za kuce
  19.12.2016.

  Kako bi psi i mačke proveli život što lepše i komfornije, ponuda za zadovoljavanje njihovih potreba u Subotici i te kako je raznovrsna. Anastazija Sabo, koja u gradu ima i svoj salon za ulepšavanje pasa i mačaka, po zanimanju je stručni grumer koja zna i psihologiju ponašanja kućnih ljubimaca.

  Subotičani svoje kućne ljubimce gledaju kao ravnopravne članove porodice, kojima podjednako treba posvetiti pažnju i ne pitaju koliko ta ljubav prema psima i mačkama – košta. A kako bi psi i mačke proveli život što lepše i komfornije, ponuda za zadovoljavanje njihovih potreba u Subotici i te kako je raznovrsna. Od salona za u l e p - šavanje, prodavnica za hranu, pet šopova za odeću, čak i malih „hotela“ gde mogu privremeno da borave dok su im gazde na putu ili odmoru... dakle, postoje „ol inkluziv“ usluge za lepotane.

  4755_1.jpg
  Anastazijini kućni ljubimci spremni za izložbu

  Dve Subotičanke, studentkinje, po ugledu na Beograd i Novi Sad, pokušale su da otvore i servis za šetanje pasa, ali u Subotici ovaj posao, za sada se nije pokazao kao interesantan. Vlasnici pasa nisu bili spremni da profesionalnim šetačima, koji su završili i kurs šetača pasa u Kinološkoj akademiji u Novom Sadu, za sat šetnje plate 200 do 500 dinara, pa je ovim dvema sugrađankama jedino preostalo da šetaju svoje i eventualno komšijske pse.

  Ali u sektoru brige za kućne ljubimce postoji sijaset mogućnosti za pokretanje privatnog biznisa.

  Jedna od prvih koja je uspela u ovom poslu je Anastazija Sabo, koja u ulici Petra Čajkovskog br.12 ima svoj salon za ulepšavanje kućnih ljubimaca. Velika ljubav prema životinjama odredila je Anastaziji sudbinu da se bavim ovim poslom, kako ga stručno nazivaju „grumingom“.

  - To je nega kućnih ljubimaca,- kaže Anastazija Sabo, koja pored ovog posla uzgaja i rasne pse, pre svega rase terijera i maltezera. Mada mnogi to izjednačavaju sa frizerskim salonima za pse i mačke, pojam „gruminga“ je širi. Ljudi danas borave u stanovima zajedno sa kućnim ljubimcima. Čovek i životinja nikada pre nisu bili tako blizu. To zahteva drugačije higijenske navike i za vlasnika i za ljubimca. Iz toga se razvio „gruming“ koji podrazumeva kompletnu brigu za kućnog ljubimca. Ja sam u Beču završila školu za „gruming“. Tu se izučava psihologija, nega, odgoj i trening pasa. Uče se zatim osnovne anatomije kućnih ljubimaca, kao i stručni predmeti koji se bliski veterini. Na primer, prva pomoć i oživljavanje. Grumer je prvi u prilici, kada vlasnik donese na ulepšavanje svoga psa, da prepozna njegovu bolest i da sugeriše vlasniku da psa odvede kod veterinara. Kada dođe u salon da ulepša psa, vlasnik često nije svestan njegovih potreba. Grumer je zato tu da razume potrebe ljubimca, jer on nije lutka“.

  4755_2.jpgKada je pre dve godine Anastazija Sabo, otišla u opštinu da registruje ovaj svoj posao, imala je problema oko objašnjavanja čime će se to ona baviti. Pošto u kvalifi kaciji poslova nije naveden posao „gruminga“ na pečatu ovog privatnog kozmetičkog salona za pse i mačke doslovce piše „ostale nepomenute lične uslužne delatnosti“.

  -Trend ulepšavanja kućnih ljubimaca sve je veći i ima interesovanja za ovaj posao,- kaže Sabo. Međutim, nije dovoljno da neko želi da se bavi ovim poslom zato što je to danas moderno, trend i može da donese pristojnu zaradu. Potrebno je da vlasnici ovih salona stvarno vole životinje i razumeju njihove potrebe. Bez toga nema ni posla, zarade i uspeha. Ulepšavajući kućne ljubimce, ja se odmaram. Treba znati komunicirati sa psima i mačkama. Treba znati čitati njihov govor tela. Odnedavno je u Budimpešti na fakultetu bioligije otvoren odsek etologije, gde se izučava psihologija i ponašanje životinja. Na primer, često mislimo da psi mašu repom jer su srećni, ali to je samo deo istine. Psi rep koriste za komunikaciju različitih emocija, uključujući sreću, strah, napetost ili čak neposredni napad. Generalno, što je opušteniji rep vašeg psa, to je opuštenija i životinja. Kada je vaš pas srećan, njegov rep će se mrdati levo i desno pa čak i u krug“. Ja sam jedina u gradu,- ističe Sabo, koja uređuje i frizira mačke bez anastezije. Sređivanje kućnih ljubimaca nije kompletno bez dobre odeće, a džemperi, trenerke, kabanice, puloveri za mace i kuce mogu se pronađi u svakom bolje snabdevenom pet-šopu u Subotici. U zavisnosti od modela i materijala od kojeg su sašiveni, odevni predmeti za vašeg ljubimca koštaju od 500 do 5.000 dinara. Tu su i modni aksesoari: naočare, ogrlice, privesci pa čak i čarapice i cipele. Praktična stvar su i specijalne higijenske gaćice za kuje u teranju, koje se mogu naći za 400 dinara.

  Dok smo boravili u salonu gruminga, primetili smo da su veći psi i mešanci najzahvalniji posetioci, mirni su i umiljati, dok su manji ljubimci razmaženi i prgavi. Oni koji „zasluže“ posle šišanja, pranja i feniranja dobiju i redovno pranje zuba.

  Anastaziju Sabo, pitamo: koliko ima istine u verovanju da kućni ljubimci liče na svog gazdu?.

  -Istina, kućni ljubimci puno govore o svojim vlasnicima, a pogotovo kada se radi o psima. Ljudi, zapravo, biraju pse koji su na neki način produžetak njih samih. Ljubimci osikavaju karakter vlasnika. Vlasnici minijaturnih rasa pasa su mirni i spremni na kompromise, umiljati ljudi, dok su vlasnici ovčara i pitbulova sa agresivnom crtom, svađalački raspoloženi i često konfl iktni.

  Nega kućnih ljubimaca sve je veći trend i šansa da mladi u ovom poslu nađu svoje radno mesto.

  -Imam posla „preko glave“ naročito u leti, - priča Sabo. Tada se održavaju brojne izložbe kućnih ljubimaca, a ja jedina u gradu radim standardne izložbene frizure za pse. Prosečna cena za negu psa i mačaka je 1.500 dinara. Samo sa dva friziranja dnevno mogu da obezbedim prostojnu platu a sa pet i šest – odličan biznis.

  Zarada

  Šetnja pasa u Srbiji postala je veoma unosan biznis! U Novom Sadu za samo jedan sat posla šetač pasa može da zaradi od 200 do 500 dinara. Oni snalažljiviji šetaju i po nekoliko pasa odjednom, pa za dan inkasiraju i po 2.000 dinara. Vlasnici pasa spremni su da izdvoje pristojan novac kako bi ugodili svojim ljubimcima.

  Poverenje

  Centar za istraživanje mišljenja potrošača iz Beograda, subotičkom salonu „Anastazija grooming“ dodelio je sertifi kat „Firma od poverenja“ za 2016. godinu. Ovo visoko priznanje svake godine se dodeljuje onim privrednicima koji imaju najbolju reputaciju među klijentima.

  Ovu rubriku podržava grad Subotica

  M. Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja