Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 26.04.2017. Sreda
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 8
  21. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Kultura
Uručene nagrade za najbolje literalne i likovne radove
Aleksić: Deca podržala svoje drugare
11.12.2016.

U Gradskoj biblioteci na Dečjem odeljenju uručene su nagrade deci za najbolje literarne i likovne radove na temu inkluzivnog obrazovanja. Izložba nosi naziv „Škola po meri deteta", a otvorena je 5. decembra povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

 4722_1.jpg

Branka Bešlić ispred Mreže podrške za inkluzivno obrazovanje kaže da već treću godinu za redom raspisuju likovni i literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa ciljem promovisanja različitosti i negovanja inkluzivne kulture.

„Veoma smo zadovoljni. Svake godine je sve više i više radova. Ove godine je stiglo preko 100 radova na literarnom i likovnom konkursu za osnovne i srednje škole. Ove godine su učešće uzeli i učenici viših razreda osnovnih škola, što ranije dve godine nije bio slučaj“, rekla je Branka Bešlić ispred Mreže podrške za inkluzivno obrazovanje.

Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić na otvaranju izložbe je istakla značaj inkluzivnog obrazovanja i zahvalila se deci na učešću.

„Jako je lepo što su se deca odazvala na konkurs i na ovaj način podržala svoje drugare koji imaju neku vrstu invaliditeta“, ocenila je Nataša Aleksić.

Da podsetimo, „Škola po neri deteta“ je deo „Inkluzivnog programa" koji se realizuje uz odobrenje Ministarstva prosvete i sporta Srbije. U svim konvencijama i deklaracijama o pravima deteta u delu koji se odnosi na decu ometenu u razvoju i sa invaliditetom postoji zajednički stav koji glasi: „Dete sa razvojnim teškoćama je dete sa posebnim potrebama a dete sa posebnim potrebama je dete.” Srbija je od 1989. godine potpisnik Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija u kojoj se član 23 posebno odnosi na decu sa razvojnim teškoćama u kojem je naglašeno da „Mentalno ili fi - zički nesposobno dete treba da uživa pun i kvalitetan život u uslovima koji obezbeđuju dostojanstvo, unapređuju samopouzdanje i olakšavaju njegovo aktivno učešće u zajednici.“

S.I.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja