Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Privreda
Savet SBO-a održao sednicu sa državnim sekretarom Ivanom Bošnjak i Gabrijelom Hasom iz Fonda Evropskih poslova
Podsticaj lokalnim samoupravama da koriste fondove EU
04.12.2016.

Sednici Saveta Severnobačkog okruga u proširenom sastavu, održanoj 29. novembra u Novoj opštini, prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ivan Bošnjak i pomoćnica direktora Fonda „Evropski poslovi“ Gabrijela Has.

4693_1.jpg

Savet Severnobačkog okruga sa predstavnicima države i predstavnicom Fonda Evropski poslovi, razgovarali su o šansama predstavnika lokalnih samouprava da više koriste sredstava iz Fondova EU.

Prema rečima pomoćnice direktora Fonda „Evropski poslovi“, Gabrijele Has, mogućnosti lokalnih samouprava u pogledu korišćenja sredstava iz fondova EU su značajne. Has je ukazala da je sastanak organizovan, sa ciljem da se podstakne podizanje kapaciteta lokalnih samouprava za veće iskorišćavanje ponuđenih sredstava iz fondova Evropske unije, novac za predpristupnu pomoć , sredstva za prekograničnu saradnju i druge vrste saradnje za zajednice.

Dragi Vučković, načelnik SBO-a je rekao da su pozvani i načelnici Uprava i drugi učesnici koji se bave projektima.

- Govorićemo i o sektoru koji se tiče projekata lokalnih samouprava, gde će biti uključena i kancelarija Okruga. Obzirom da je na Savetu Okruga, 29. avgusta sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom i predsednicima opština Bačke Topole i Malog Iđoša usvojeno da se formatira jedinica za upravljanje projektima. Okrug će se uključiti sa lokalnim samoupravama u te aktivnosti, čega do sada nije bilo. Kancelarija Okruga će se ubrzo uključiti i u prvi projekat, čiji je značaj Kancelarija prepoznala, a to je izrada projektne ideje „Digitalizacija arhive Opšte bolnice Subotica“. Sa Konferencijom stalne konferencije gradova opština, pokrajinskom Vladom i Ministarstvom ćemo realizovati sličnu saradnju, rekao je Dragi Vučković.

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ivan Bošnjak predstavio je planove Ministarstva za narednu godinu. Bošnjak je nastojao i da stekne uvid u primenu dosadašnjih mera i propisa fiskalne konsolidacije na terenu, da kako je rekao, približe ulogu Fonda Evropski poslovi lokalnim samoupravama i institucijama na nivou Pokrajinske Vlade, na nivou evropskih integracija.

-Unapređenjem znanja i postupanja lokalnih administracija, zbog sve većih potreba, potrebno je da budžete kanališemo, da strukturnim fondovima upotpunimo nedostajemo budžetska sredstva i iskoristimo sredstva koja su na raspolaganju, da pravilnom rimenom propisa obezbedimo bolje uslove za građane i uspešnije poslovanje privrede, rekao je Bošnjak.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja