Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Povećan promet sa zemljama EU
  Vojinović: Nedostaje nam radna snaga!
  02.12.2016.

  - Region Regionalne privredne komore Subotica je radio sa 107 zemalja u svetu, ali je promet od 82 odsto ostvaren sa zemljama Evropske unije. Rezultati su dobri osim što imamo problem da odlivom radne snage – izjavio je Slobodan Vojinović, predsednik RPK „Subotica“ koja obuhvata grad Suboticu i opštine Ada, Senta, Bačka Topola, Mali Iđoš i Kanjiža.

  4686_1.jpg
  Slobodan Vojinović, predsednik RPK „Subotica“

  - Imamo ozbiljan problem i iz dobrih preduzeća radna snaga odlazi zbog većih zarada u inostranstvu. To je naročito izraženo u Senti, a čak je i Slobodna zona u Subotici angažovala autobus koji dovodi radnike iz Sombora. Videćemo šta će biti kada zaživi priča o dualnom obrazovanju i prekvalifikacijama – naglašava Vojinović.

  Vojinović kaže da su rezultati privrede u celoj Srbiji zaista dobri i da je za prvih devet meseci ove godine industrijska proizvodnja u našoj zemlji veća za 5,2 odsto, dok je rast prerađivačke industrije 3,2 odsto.

  - U našem regionu rast industrijske proizvodnje je veći za tri odsto, a 6,5 odsto u prerađivačkom delu. Na nivou Srbije izvoz je bio 11 milijardi, a uvoz 14 milijardi dolara, dok je izvoz u regionu bio 800 miliona dolara ili 7,2 odsto od ukupnog srpskog izvoza što je velika stopa. Od 107 zemalja sa kojima je radio naš region izdvojiću Nemačku, Mađarsku, Austriju, Italiju i Bosnu i Hercegovinu, dok su nam najjači partneri za uvoz Nemačka, Mađarska i Kina - kaže Slobodan Vojinović i dodaje da je u regionu RPK „Subotica“ od 2002. do 2015. godine bilo 57 stranih investicija, od kojih je 11 iz Nemačke, deset iz Italije, osam slovenačkih, sedam austrijskih, četiri iz Hrvatske.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja