Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Privreda
Povećan promet sa zemljama EU
Vojinović: Nedostaje nam radna snaga!
02.12.2016.

- Region Regionalne privredne komore Subotica je radio sa 107 zemalja u svetu, ali je promet od 82 odsto ostvaren sa zemljama Evropske unije. Rezultati su dobri osim što imamo problem da odlivom radne snage – izjavio je Slobodan Vojinović, predsednik RPK „Subotica“ koja obuhvata grad Suboticu i opštine Ada, Senta, Bačka Topola, Mali Iđoš i Kanjiža.

4686_1.jpg
Slobodan Vojinović, predsednik RPK „Subotica“

- Imamo ozbiljan problem i iz dobrih preduzeća radna snaga odlazi zbog većih zarada u inostranstvu. To je naročito izraženo u Senti, a čak je i Slobodna zona u Subotici angažovala autobus koji dovodi radnike iz Sombora. Videćemo šta će biti kada zaživi priča o dualnom obrazovanju i prekvalifikacijama – naglašava Vojinović.

Vojinović kaže da su rezultati privrede u celoj Srbiji zaista dobri i da je za prvih devet meseci ove godine industrijska proizvodnja u našoj zemlji veća za 5,2 odsto, dok je rast prerađivačke industrije 3,2 odsto.

- U našem regionu rast industrijske proizvodnje je veći za tri odsto, a 6,5 odsto u prerađivačkom delu. Na nivou Srbije izvoz je bio 11 milijardi, a uvoz 14 milijardi dolara, dok je izvoz u regionu bio 800 miliona dolara ili 7,2 odsto od ukupnog srpskog izvoza što je velika stopa. Od 107 zemalja sa kojima je radio naš region izdvojiću Nemačku, Mađarsku, Austriju, Italiju i Bosnu i Hercegovinu, dok su nam najjači partneri za uvoz Nemačka, Mađarska i Kina - kaže Slobodan Vojinović i dodaje da je u regionu RPK „Subotica“ od 2002. do 2015. godine bilo 57 stranih investicija, od kojih je 11 iz Nemačke, deset iz Italije, osam slovenačkih, sedam austrijskih, četiri iz Hrvatske.

V. K. B.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja