Naslovna stranaMEDLAB Subotica trans Turizam
Danas je 24.02.2017. Petak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina LXIX, Broj 8
  24. februar 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Poljoprivreda
Možemo li kineski uvozni, zameniti domaćim belim lukom?
Ludoški najbolje rasteruje vampire
30.11.2016.

Srbija iz Kine godišnje uveze skoro 1.000 tona lošeg kvaliteta belog luka i za njega plati 1,2 miliona evra. Proizvođači iz Šupljaka, koji proizvode najbolji ludoški beli luk tvrde da bi mogli domaćom proizvodnjom pokriti naše potrebe, pod uslovom da ljudi hoće da rade teške poslove na njivi.

4676_1.jpgHomer ga je u Odiseji opevao kao „biljku spasa“. Faraoni su ga davali robovima za vreme gradnje Keopsove piramide kako bi imali snažno, zdravo i izdržljivo telo za teške fi zičke poslove. Postoji priča da je upravo češnjak ili beli luk bio razlog prvog poznatog štrajka. Naime, za vreme gradnje piramida, uskratili su ga robovima, te su se oni pobunili, prekinuli gradnju i organizovali štrajk. Egipćani su ga verovatno proizvodili sami, a ne kao mi danas kada ga masovno uvozimo, čak iz daleke Kine. Srbija je prošle godine za uvoz belog luka izdvojila 1,4 miliona evra. Iz Kine smo uvezli skoro 1.000 tona belog luka i nešto malo iz Holandije. Da stvar bude gora, tek oko 20 odsto naših potreba zadovoljili smo domaćim belim lukom.

Otišli smo u Šupljak, koji tredicionalno već preko 200 godina proizvodi beli luk, da ovdašnje proizvođače pitamo: ima li šanse da loš kineski zamenimo našim odličnim ludoškim belim lukom?

-Ima, pod uslovom da hoćemo da radimo,- kaže Mihalj Varga. Neće niko da radi fi zičke poslove na njivi a beli luk traži vredne ruke. I još nešto. Treba voleti ovaj posao i belom luku skoro svaki dan na njivi reći „dobro jutro, dobar dan i laku noć“, ako hoćete da vam ovo lekovito povrće dobro rodi.

4676_2.jpg
Tibor Sakač

Skoro da nema kuće u Šupljaku koja ne proizvodi ovu, kako su je stari Grci zvali „smrdljivu ružu“ zbog jakog mirisa. Stanovnici Šupljaka, beli luk slobodno mogu zvati – belo zlato. Sa hektara zasejanog belog luka, kad dobro rodi može da se zaradi i do 10.000 evra. Mi u selu nismo naišli na proizvođača koji nije zadovoljan rodom i cenom belog luka.

-Da smo bolje organizovani, zarada bi bila i veća, - kaže Tibor Sakač, koji prema oceni stručnog žirija na Festivalu belog luka u Šupljaku ima najkvalitetniji rod. Fali nam zadruga, gde bismo bili udruženi, svakako jedna veća hladnjača, kako bi rod mogli prodavati kad mu je najbolja cena i evropski sertifi kat za naš ludoški beli luk. Da imamo svoj priznati brend, - priča Sakač. Serifi - kat imaju naše komšije iz Vrbice u Banatu, a mi bismo mogli naš proizvod da prodamo i za evro više. Sada kilogram neočišćenog luka prodajeno za 250 dinara, očišćeni košta 550, a pletenica ili venac 650 dinara. Sav rod, čim ga oberemo bez čišćenja prodamo nakupcima sa juga Srbije i iz Bosne. Nema radne snage da ga čisti. A i ako nađemo radnike i platimo ih po 200 dinara za sat, a jedan radnik može dnevno da očisti 50 do 60 kilograma, onda nam se i ne isplati čistiti beli luk. A imamo kupaca za proizvednju duplo veću od sadašnje. Skoro da nema dana, da me ljudi sa juga Srbije i iz Bosne ne zovu da pitaju imamo li još luka za prodaju. I sad nude i 3,5 evra za kilogram.

4676_3.jpg
Mihalj Varga

A zašto se digla hajka na kineski beli luk?

Niko ne zna ništa o poreklu i načinu uzgoja ovog luka, pa ni da li je genetski modifi kovan. Kina spada među najveće izvoznike belog luka, imaju jeftiniju radnu snagu, ali ne i dobru kontrolu kvaliteta. Recimo, u Australiji i nekim evropskim zemljama, kineski beli luk nije prošao sigurnosne protokole za hranu. Stručnjaci tvrde da je ovaj luk pun hemikalija, koje su mu dodate da bi se sprečilo klijanje, produžio rok, ubili insekti i da bi luk bio beo. Izbeljuju ga obično, kako tvrde australijski stručnjaci, hlorom ili mešavinom sumpora i drvenog pepela. Zato izgleda zdravije i primamljivije za oči ali nije dobar za zdravlje.

4676_4.jpg
Đerđ Sarapka

I pravo pitanje je kako prepoznati domaći od uvoznog kineskog belog luka?

-Veoma jednostavno, - tvrdi Đerđ Sarapka. Kupujte beli luk koji ima korenje i to je domaći. Prema pravilima uvoza, luk iz Kine ne sme da ima korenje, jer ono sadrži najveću količinu hemikalija, koje mogu da upropaste namirnice pri transportu, te se zbog toga odstranjuje. Drugo, kad kupujete beli luk na pijacama ili marketima, birajte teže glavice. Kineski beli luk sadrži više vode, pa je samim tim i lakši. Ako niste sigurni da li je glavica dovoljno teška, slobodno je jako stisnite da proverite da li je vodena. Ako ga zagrizete, osetićete naš ludoški beli luk koji je ljući i ima sedam puta više alicina, što daje poseban ukus u odnosu na kineski. To znači, - u šali veli Sarapka, da puno bolje razgoni vampire. Ovaj kineski mogu da jedu i duhovi.

Ako bi kod nas postojala neka narodna biljka, to bi svakako bio beli luk. On je začin, lek, magijska biljka, ali u poslednje vreme i „zlatna koka“ za odličnu zaradu. To je jedina ratarska kultura gde se uloženi novac posle roda pet puta vraća proizvođaču.

-Na jednom hektaru, kad godina dobro rodi kao ova može da se proizvede 10 tona luka, - objašnjava Tibor Sakač. Cena neočišćenog belog luka je ove godine bila 250 dinara, odnosno 2 evra, što ako se pomnoži sa prinosom daje cifru od najmanje preko 2 miliona dinara. Sakač naglašava „najmanje“, jer je cena belog luka 2012.godine dostizala čak 4 evra po kilogramu. Kada se odbiju troškovi proizvodnje, u prvoj godini oni iznose na hektaru 3.000 evra, opet za nas proizvođače ostane, najmanje milion dinara.

Žurim da napišem ovaj tekst, jer me na stolu u tanjiru čeka bela mesnata slanina i beli ludaški luk. Da dobro doručkujem, u organizam iz luka unesem kako tvrde 200 korisnih materija i svakako rasteram sve duhove oko sebe.

Nesanica

Ako imate nesanicu rešenje se nalazi u vašoj kuhinji – beli luk! Sve što treba da uradite je da ga stavite ispod jastuka pre spavanja i videćete neverovatan efekat.

Toplina i aromatična svojstva belog luka stimulišu funkcije mozga i leče nesanicu. On je sam po sebi stimulant i može vam pomoći da imate lak i zdrav san. Proverite i sami sledeći put kada ne budete mogli da zaspite. Ali to nije njegovo jedino blagotvorno dejstvo.

Venci

U Šupljaku, najbolje i najduže vence i pletenice od belog luka, pletu Margita Varga i Jucika Sakač.

-Za pletenice treba imati vešte ruke, - objašnjava Margita. Biramo najlepše i najveće glavice za venac. Pre pletenja luk ostavimo da prenoći napolju kako bi na njega pala rosa, a onda rano izjutra, dok još ima vlage, pletemo. Na pijacama, beli luk u vencu domaćice puno traže, ali nema ko da radi ovaj posao. Margita Varga se rado seća vremena u bivšoj „Jugi“ kada su žene iz Šupljaka vozom odlazile u Zagreb i tamo prodavale najlepše vence od ludoškog belog luka.

M. Mitrić

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja