Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Privreda
u Visokoj tehničkoj školi, 21. novembra, održana Skupština
IT Klaster otvara vrata građanima i privredi
29.11.2016.

U Visokoj tehničkoj školi, 21. novembra održana je Skupština udruženja članova IT Klastera, koji su razgovarali o edukaciji građana koji žele da steknu nova znanja o IT delatnostima, a kojima kao i privrednim preduzećima Klaster "otvara vrata" i nove mogućnosti za prekvalifikaciju

4675_1.jpgGrađani Subotice koji žele da steknu nova znanja, da se edukuju o IT delatnostima ili da se prekvalifikuju za neki od poslova koji su traženi u IT sektoru, koji na našim prostorima tek doživljava ekspanziju, od sada će za pomoć moći da se obrate Subotičkom IT Klasteru, a to mogu da učine i firme i privredni subjekti, koji žele da unaprede svoje poslovanje, zaposle nove ili dodatno edukuju postojeće kadrove.

Subotički IT Klaster osnovan je u decembru 2015. godina sa ciljem približavanja IT sektora privredi, stanovništvu, učenicima, studentima, preduzetnicima, i svim zainteresovanim stranama, kako bi se u našem gradu stvorila pozitivna, IT orijentisana atmosfera.

Klasteru je već pristupio veliki broj subotičkih IT kompanija, kao i visokoškolske ustanove - Ekonomski fakultet Subotica i Visoka tehnička škola strukovnih studija. Njihova zajednička želja je da Subotica u narednim godinama bude prepoznata kao moderna sredina u koraku sa savremenim tehnologijama.

U Klasteru veruju, da ovaj vid organizovanja i zajedničkog nastupa može značajno uticati na svest o važnosti dobre komunikacije i saradnje između različitih kompanija i institucija koje zavise od novih tehnologija. To će doprineti napretku društva, smanjenju operativnih troškova i povećanju profita samih kompanija.

Plan je da se deluje kroz programe obuke, organizovana predavanja i seminare ili kroz direktnu komunikaciju sa zaposlenima u IT sektoru i organizovanje svojevrsnog savetovališta, gde bi stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom pružali savetodavne usluge iz svojih oblasti sa ciljem unapređenja znanja i poslovanja primenom modernih tehnologija.

Namera je da vrata savetovališta i Klastera budu otvorena, kako privredi i stanovništvu, tako i budućim kadrovima u vidu sticanja prakse i potrebnih znanja za zaposlenje u IT sektoru, a među ciljevima klastera je formiranje i razvoj mreže IT kadrova, na nivou Subotice, obzirom da ova oblast doživljava ekspanziju, a potrebe za proširenjem timova su svakodnevica.

Klaster želi da svojim članicama ali i drugim firmama ponudi mogućnost da brzo i lako selektuju i odaberu buduće članove svog tima, a našim sugrađanima priliku da se zaposle u struci, da se prekvalifikuju ili steknu praksu i dodatnu obuku koju će kasnije uspešno primeniti. Zato je započeto formiranja jedinstvene baze kadrova u koju mogu da se prijave svi zainteresovani građani. Građani mogu da odaberu da li ih zanima praksa, stalni radni odnos ili povremeni poslovi.

IT sektoru su, pored programera, potrebni i kadrovi developera i inžinjera, dizajneri, menadžeri, administratori, prodavci i razni drugi profili, čiji posao ne zahteve programersko znanje već širok spektar drugih znanja i veština.

Webiz edukacija

Od 18. do 20. novembra, u hotelu „Galerija“, u Subotici održana je Webiz edukacija pod sloganom „Otvaramo vrata novih mogućnosti”, a svečano su je otvorili menadžer Webiz projekta, Vladimir Kovač, i pomoćnik gradonačelnika Subotice, Marijana Cupać.

Pozdravljajući prisutne u ime gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana, i u svoje ime, Marijana Cupać je izrazila zadovoljstvo što se ovako važan skup po treći put održava uSubotici.

- U Subotici je zastupljenost upotrebe interneta relativno visoka u odnosu na prosek u Srbiji. Ipak, , trebalo bi raditi na povećanju onlajn komunikacije u prometu roba i usluga, korišćenju elektronskog bankarstva, unapređenju komunikacije između stanovništva i komunalnih i javnih preduzeća i daljem jačanju euprave na lokalnom nivou, istakla je Cupać.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja