Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Zdravstvo
U subotičkom Domu zdravlja tvrde da je porastao broj građana koji prepoznaju srčani zastoj
Reanimacije uspešne i telefonom
17.11.2016.

Tokom oktobra, u subotičkom Domu zdravlja i Hitnoj medicinskoj službi nastavljeno je praćenje iznenadnog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima, u okviru projekta „Eu- ReCa Srbija 2016/17.” u kom već treću godinu, učestvuje i subotička Služba Hitne medicinske pomoći.

4625_1.jpg
dr Mihaela Budimski,
PR Doma zdravlja Subotica

Od 2014. godine počele su intezivne edukacije zaposlenih i stanovništa u okviru praćenja iznenadnog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima, koji su konačno doneli i prve uspešnije rezultate.

Poznato je da su u poslednje vreme bile ne retke situacije da građanima kojima se dogodi srčani zastoj ili slično stanje na ulici, nisu prilazili ni prolaznici do dolaska lekara i osoblja Hitne pomoći, niti su oni koji su i prišli umeli da pomognu. Razlog je što građani ne znaju da pruže prvu pomoć, ali se prema informacijama iz Doma zdravlja situacija ipak malo popravila.

U oktobru tri uspešne reanimacije

Prema rečima dr Mihaele Budimski, PR Doma zdravlja Subotica, može se reći da je broj prepoznatih srčanih zastoja u vanhospitalnim uslovima kao i broj uspešnih reanimacija u porastu.

— Sve je veći broj telefonski vođenih postupaka reanimacije od strane dispečera. U oktobru su lekarske ekipe imale 10 reanimacija, od kojih su tri bile uspešne. Na nedavno održanoj akciji „Save the kids life” koju smo održali na glavnom gradskom Trgu, pokazivali smo svima osnovne mere kako pomoći u situacijama srčanih zastoja u vanbolničkim uslovima, a akcija je naišla na širok odjek — navodi dr Budimski.

Žene odbijaju skrining

Protekli mesec bio je i u znaku borbe protiv raka dojke i podrške realizaciji Nacionalnog skrininga raka dojke, a prema izveštajima Doma zdravlja, broj odazvanih žena na skrining mamografiju veći je u odnosu na septembar, ali je procenat žena koje se nisu odazvale još uvek veliki. Na mamografsko snimanje se trenutno pozivaju žene rođene 1962. godine.

— U dosadašnjem periodu na skrining se odazvalo 40,1 procenat žena, ali moramo istaći da je već pri prvom pozivu 64 procenata odbilo da se javi na mamografiju. Upućujem apel svim ženama da se javljaju na mamografiju, odnosno odazivaju na pozive, jer je to jedini način da se spreči ovako teška bolest — objašnjava dr Budimski.

U ambulantama opšte medicine Doma zdravlja, 20. oktobra započeta je i vakcinacija protiv gripa. Od 4.500 doza vakcina, upotrebljeno je 1.893. Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju sve osobe starije od 65 godina, kao i rizične grupe stanovnika (obolelih od hroničnih bolesti).

U oktobru 980 intervencija Hitne

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u oktobru je imala 980 intervencija lekarskih ekipa na terenu. U ambulanti je pregledano 1.500 pacijenata, dok su tehničari obavili 800 transporta na specijalističke preglede i terapije u kućnim uslovima. Dva pacijenta su prevezena na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, zbog akutnog infarkta srca.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja