Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.08.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  U „Čistoći i zelenilu” spremni za sneg
  Zima može da počne!
  15.11.2016.

  Redovno dežurstvo zimske službe u Javnom komunalnom preduzeću počinje 15. novembra. Putevi i ulice, kao i do sada, čistiće se prema prioritetima, a ukoliko zbog većih padavina dođe do vanredne situacije, postupaće se prema odluci Štaba za vanredne situacije

  4618_1.jpgZimska služba po pravilu traje od 15. novembra. do 15. marta a program se donosi na osnovu iskustva iz prethodnih godina i obuhvata mrežu lokalnih puteva i ulica, kako bi se obezbedila njihova prohodnost ukoliko sneg zaveje. On je usklađen sa procenama i zahtevima nadležnih službi Republike i grada. „Što se tiče puteva, održavaćemo po programu ukupno 127 kilometara saobraćajnica, i to prema prioritetu lokalne puteve, saobraćajnice značajne za javni prevoz i javne ustanove, kao što su škole, zdravstvene ustanove, i drugo, i ulice neophodne za normalno funkcionisanje grada. Tu spadaju i prigradske saobraćajnice u zimskom periodu. Natputnjaci na magistralnom pravcu E-75 čistiće se češće zbog mogućnosti smrzavanja zbog temperaturne razlike u odnosu na grad, i u programu su Čantavir, Bikovo, Hajdukovo, Šupljak, Bački vinogradi kao i Majšanski most u Subotici. Saobraćajnice će se raditi po prioritetima, jer se mreža puteva i ulica u zavisnosti od obima saobraćaja i ulozi puta u sistemu komunikacija deli po značaju“, kaže Dejan Petrić, rukovodilac zimske službe u Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“.

  U samom gradu zimska služba imaće u programu održavanja 106 kilometara puteva, oko 95 hiljada kvadratnih metara trotoara i 35 hiljada kvadratnih metara biciklističkih staza. Održavanje obuhvata, osim odgrtanja snega, i posipanje soli i abrazivnih sredstava.

  „Predviđa se da se smetnje otklone za 8-12 časova od nastanka, osim u slučaju dugotrajnih padavina, ledene kiše, dugotrajne poledice, kada Štab za elementarne nepogode preuzima upravljanje nad zimskom službom. Pri najmanjim padavinama, od nekoliko santimetara, topljenje se može postići veoma lako ako se obavi prethodno soljenje ili razastiranje soli pre ili u toku padanja snega. Topljenje će biti olakšano ako je saobraćaj veliki, a temperatura blaga. Ako su snežne padavine u toku, a količina snega na kolovozu znatna, potrebno je izvršiti njegovo uklanjanje sa kolovoza i odmah potom posipanje soli. Na taj način se stvara tanak zaštitni sloj u raspršenom stanju koji sprečava da novi sneg prijanja za kolovoz“, kaže Dejan Petrić.

  Šezdesetak radnika „Čistoće i zelenila“ zz Radne jedinice za održavanje higijene grada kada padne sneg preuzimaju poslove zimske službe, a u zavisnosti od količine padavina angažuje se i neophodna mehanizacija Javnog komunalnog preduzeća.

  „Održavanje saobraćajnica u zimskim uslovima je specifično i zahteva fleksibilnost u organizaciji, specijalna i namenska sredstva rada, opremu, obučenost ljudstva i mobilnost pri otklanjanju nastalih uzroka smetnji za bezbedno odvijanje saobraćaja. U slučaju većih padavina i zadržavanja snežne mase, što bi onemogućilo guranje snega zbog njegovog nagomilavanja na bankinama, formiraće se deponije na koje će se sneg odnositi, po programu za vanredne situacije koji će doneti Štab za elementarne nepogode“, kaže Dejan Petrić, rukovodilac zimske službe u „Čistoći i Zelenilu“.

  So i agregati

  „Raspolažemo sa 10 kamiona nosivosti preko 10 tona i dva manja kamiona nosivosti do 3 tone. Abrazivni materijal koji se koristi na svim saobraćajnicama je mešavina soli i kamenog agregata u odnosu jedan prema tri, osim na trotoarima i biciklističkim stazama i saobraćajnicama popločanim betonskim kockama gde se isključivo posipa samo so za puteve da ne bi došlo do oštećenja. O potrošnji abrazivnih sredstava teško je govoriti jer se sezone razlikuju drastično u poslednjih deset godina po tome koliko je ovakvog materijala potrebno.  Redovna količina koja se po javnoj nabavci obezbedi u prvom mahu svake godine je oko 900 tona kamena i 700 tona soli“, kaže Dejan Petrić.

  M R

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja