Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Inicijativom Politehničke škole Subotica u RPK skup o obrazovanju zanatlija i tehničara
  Nedovoljno mladih se školuje za građevinarstvo
  13.11.2016.

  Na inicijativu direktora Politehničke škole Subotica, u sredu 9. novembra, u RPK Subotica održan je sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva, sa teritorije Regionalne privredne komore Subotica. Lokalna samouprava je dala stipendije za učenike koji upišu deficitarna zanimanja, a Ministarstvo prosvete će podržati buduće inicijative

  4610_1.jpg

  U radu skupa su učestvovali direktori kompanija iz oblasti građevinarstva sa teritorije RPK Subotica, a ključne teme su bile sagledavanje potreba i mogućnosti obrazovanja učenika zanatskih i tehničarskih obrazovnih profila građevinske struke i formiranje odeljenja po principima dualnog obrazovanja, kao i sagledavanje potreba i mogućnosti za realizaciju neformalnog obrazovanja kroz vršenje obuka.

  Rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Zavodu za obrazovanje i vaspitanje Srbije, Gojko Banović je rekao, da iako je građevinarstvo označeno kao jedna od prioritetnih grana privrede, mali broj mladih u Srbiji se školuje za tu granu.

  — U čitavoj Srbiji ove godine imamo tri, četiri tesara i deset armirača, što ukazuje da su mnoga zanimanja nestala. U preduzećima rade priučeni radnici, zato firme imaju mnogo problema stručne prirode, ali i nesrećnih slučajeva i povreda na gradilištima. Nema slučajeva, da je u takvim nesrećama učestvovao radnik koji je završio formalni sistem obrazovanja, nego su to obično bili priučeni radnici - kaže Banović i dodaje da je glavni problem građevinarstva što postoji uverenje da je za zaposlenje dovoljna obuka.

  Direktor Politehničke škole, Iso Planić pojašnjava, da je tema sastanka bila i motivisanje đaka za upis u nedostajuće struke zanimanja.

  — Do kraja godine bi trebalo da pripremimo taj plan upisa i tu smo u problemu, jer kao škola možemo planirati samo tri, četiri odeljenja građevinske struke i zato ćemo pokušati od građevinske operative da čujemo potrebe. Teško građevinska operativa može da planira šta će uraditi u narednih pet, šest godina kada ti naši đaci završe školovanje, ali možemo razgovarati o tome. Mi smo verifikovani za čitav niz obrazovnih profila, možemo da ih upišemo ali nema dovoljno đaka i interesovanja, kaže direktor Politehničke škole, Iso Planić.

  Oko 95 migranata u Subotici zbrinuto zbog telesnih vaši

  Mladen Rekić iz novosadske Ekumenske humanitarne organizacije je izjavio, da je od 24. oktobra do sredine ove nedelje, oko 95 migranata u prihvatnom centru u Subotici zatražilo pomoć i zbrinuto je zbog otklanjanja telesnih vaši. Rekić je potvrdio da su adekvatno lečeni i da je sve manje onih koji još primaju terapije, a naveo je i da ima dovoljno kapaciteta da bude zbrinut i veći broj migranata, ukoliko se u subotičkom centru promeni stanje.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja