Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Obrazovanje
Inicijativom Politehničke škole Subotica u RPK skup o obrazovanju zanatlija i tehničara
Nedovoljno mladih se školuje za građevinarstvo
13.11.2016.

Na inicijativu direktora Politehničke škole Subotica, u sredu 9. novembra, u RPK Subotica održan je sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva, sa teritorije Regionalne privredne komore Subotica. Lokalna samouprava je dala stipendije za učenike koji upišu deficitarna zanimanja, a Ministarstvo prosvete će podržati buduće inicijative

4610_1.jpg

U radu skupa su učestvovali direktori kompanija iz oblasti građevinarstva sa teritorije RPK Subotica, a ključne teme su bile sagledavanje potreba i mogućnosti obrazovanja učenika zanatskih i tehničarskih obrazovnih profila građevinske struke i formiranje odeljenja po principima dualnog obrazovanja, kao i sagledavanje potreba i mogućnosti za realizaciju neformalnog obrazovanja kroz vršenje obuka.

Rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Zavodu za obrazovanje i vaspitanje Srbije, Gojko Banović je rekao, da iako je građevinarstvo označeno kao jedna od prioritetnih grana privrede, mali broj mladih u Srbiji se školuje za tu granu.

— U čitavoj Srbiji ove godine imamo tri, četiri tesara i deset armirača, što ukazuje da su mnoga zanimanja nestala. U preduzećima rade priučeni radnici, zato firme imaju mnogo problema stručne prirode, ali i nesrećnih slučajeva i povreda na gradilištima. Nema slučajeva, da je u takvim nesrećama učestvovao radnik koji je završio formalni sistem obrazovanja, nego su to obično bili priučeni radnici - kaže Banović i dodaje da je glavni problem građevinarstva što postoji uverenje da je za zaposlenje dovoljna obuka.

Direktor Politehničke škole, Iso Planić pojašnjava, da je tema sastanka bila i motivisanje đaka za upis u nedostajuće struke zanimanja.

— Do kraja godine bi trebalo da pripremimo taj plan upisa i tu smo u problemu, jer kao škola možemo planirati samo tri, četiri odeljenja građevinske struke i zato ćemo pokušati od građevinske operative da čujemo potrebe. Teško građevinska operativa može da planira šta će uraditi u narednih pet, šest godina kada ti naši đaci završe školovanje, ali možemo razgovarati o tome. Mi smo verifikovani za čitav niz obrazovnih profila, možemo da ih upišemo ali nema dovoljno đaka i interesovanja, kaže direktor Politehničke škole, Iso Planić.

Oko 95 migranata u Subotici zbrinuto zbog telesnih vaši

Mladen Rekić iz novosadske Ekumenske humanitarne organizacije je izjavio, da je od 24. oktobra do sredine ove nedelje, oko 95 migranata u prihvatnom centru u Subotici zatražilo pomoć i zbrinuto je zbog otklanjanja telesnih vaši. Rekić je potvrdio da su adekvatno lečeni i da je sve manje onih koji još primaju terapije, a naveo je i da ima dovoljno kapaciteta da bude zbrinut i veći broj migranata, ukoliko se u subotičkom centru promeni stanje.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja