Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 25.05.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležen Pink oktobar - međunarodni mesec borbe protiv raka dojke
  Odazovi se na skrining!
  09.11.2016.

  Prema podacima subotičkog Zavoda za javno zdravlje u 2014. godini je od karcinoma dojke obolelo 79 žena, a njih 48 je umrlo. Za devet meseci ove godine subotički Dom zdravlja pozvao je 1.730 žena na skrining, a urađeno je 679 mamografija. Rak dojke i dalje je vodeća smrtna bolest i u našem Okrugu, te lekari apeluju da se žene redovno kontrolišu i odazivaju na skrining preglede, čiji je drugi ciklus u toku.

  4594_1.jpgObeležavajući Pink oktobar - međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, lekari su još jednom podsetili da je rak dojke i dalje vodeća maligna bolest kod žena, ne samo kod nas, već i u svetu. Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka osma do dvanaesta žena, a problem je i dalje što se rak dojke često otkrije u poodmakloj fazi, kada je izlečenje mnogo teže. Zbog toga su preventivni pregledi poput skrininga i mamografije od velikog značaja, iako na neke faktore rizika ne možemo uticati, tvrde lekari.

  - Faktori rizika na koje ne možemo uticati su pol, starenje, nerađanje, rak u prošlosti, slučajevi raka dojke u porodici, nasleđeni mutirani gen za rak dojke, prva menstruacija pre 12 godine, menopauza posle 55 godine. Faktori na koje možemo da utičemo su: prvi porođaj posle 30 godine, nerađanje, nedojenje, izloženosti zračenju, hormonska terapija, upotreba alkohola, pušenje, gojaznost - objašnjava dr Radmila Pavić, iz Preventivnog centra subotičkog Doma zdravlja.

  Skrining u Subotici i dalje malo obuhvaćen

  Iako Srbija sprovodi organizovani skrining raka dojke od 2012. godine, i dok je istovremeno i u Subotici u toku realizacija drugog ciklusa, na skrining preglede i dalje se ne odaziva odgovarajući broj žena, upozoravaju stručnjaci. - Pozivaju se žene rođene 1960. godine. Za devet meseci ove godine subotički Dom zdravlja je pozvao 1.730 žena (mamograf nije radio 5 meseci), a urađeno je 679 mamografija. Kod 14 žena je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. U Subotici je od početka sprovođenja skrininga, 18. marta 2013. godine, do 30. septembra ove godine ukupno pozvano 17.441 žena što je oko 87% ciljne populacije. Na mamografski pregled je pristalo 6.634 žena, a mamografiju su uradile 6.292 žene. Kod 118 žena je postavljena sumnja na patološki proces - ističe dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u ZZJZ i koordinator skrininga.

  Crveni krst : „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?!“

  Povodom obeležavanja oktobra - meseca posvećenog prevenciji raka dojke, u prostorijama Crvenog krsta Subotica, održana je promotivna akcija pod nazivom „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?" koju su organizovali Zavod za javno zdravlje Subotica i Crveni krst sa partnerima. U okviru akcije je održano edukativno predavanje na temu „Prevencijom protiv malignih bolesti" , dok je i ogranak III „Apoteke Subotica" imao svoje aktivnosti.

  U prostorijama Crvenog krsta nakon edukativnog predavanja o prevenciji raka, dr Radmila Pavić je pregledala dojke na oko 30 prisutnih žena. 40% žena koje su došle na predavanje i preglede su bile mlađe od 40 godina, a oko 33% imale su 40 do 50 godina.

  Nutricionista iz Centra za promociju zdravlja i Prof. Sabolč Halaši sa Učiteljskog fakulteta su uradili merenja na aparatu InBody svim ženama i odredili BMI, kao i procenat masnog tkiva i mišićne mase.

  - Kod 48% žena je izmerena prekomerna telesna masa (BMI veći od 25kg/m2). Osobama sa viškom kilogama su dati saveti o potrebi promene načina ishrane. Kod 10% žene su izmerene vrednosti BMI koje su na granici sa pothranjenošću (BMI je 19,5kg/m2) i dat im je savet u vezi pravilne ishrane i svakodnevne fizičke aktivnosti u korist zdravlja - utvrđeno je prilikom provere zdravlja.

  Smokilajzer „pronašao“ pušače

  Prilikom akcije provere zdravlja u Crvenom krstu, lekar Centra za promociju zdravlja je kod 21 žene uradio merenja ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu na aparatu MICRO CO (smokilajzer). Utvrđeno je da su njih 8 svakodnevni ili povremeni pušači, a 2 su izložene duvanskom dimu u kući. Pružen je savet i podrška svim ženama koje puše da ostave cigarete i dat savet svima kako da se zalažu za sredinu i okruženje bez duvanskog dima.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja