Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 25.05.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Održan Okrugli sto Udruženja Autizam Subotica oko mogućnosti licenciranja usluge ličnog pratioca
  Lični pratilac - most deteta i zajednice
  07.11.2016.

  U organizaciji Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, u Plavoj sali Gradske kuće održan okrugli sto na temu ,,Lični pratilac - usluga socijalne zaštite kao oblik podrške detetu i porodici - modeli i izazovi u pružanju podrške". Na Skupu se govorilo o uspostavljanju, konkretnim koracima i koordinaciji usluge ličnog pratioca na teritoriji našeg grada, kao i o načinu i značaju licenciranja ličnih pratilaca.

  4586_1.jpgCilj Okruglog stola bio je razmena iskustava o uspostavljanju, koordinaciji i monitoringu usluge ličnog pratioca, unapređenje konteksta u kojem se pruža ova usluga u lokalnim samoupravama u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i drugim relevantim dokumentima, kao i najboljim interesom deteta.- Mislim da je usluga ličnog pratioca veoma važna jer ima dvojaku ulogu, gde ona jača mogućnost socijalne integracije obolelog lica koje je korisnik, ali je isto tako značajna i za pojačanje uloge porodice, jer omogućava kratkotrajni predah od svakodnevnih obaveza. Ja želim da pružim podršku toj ideji, da kažem šta su mogućnosti da zajednički ispred Republičkog Ministarstva učinimo još više, da Subotica i što veći broj gradova dobije tu mogućnost. Jedna od mojih ideja je da zajedno napravimo program prekogranične saradnje sa Mađarskom, u toku je poziv na koji bi se moglo konkurisati, a druga ideja odnosi se na veliki program Evropske unije „IZI", koji upravo ima za cilj najširi razvoj socijalnih politika na lokalnom nivou. Kroz te programe i evropski novac, usluga ličnog pratioca bi mogla da zaživi i vremenom postane trajna usluga koja će postojati u Subotici - istakao je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  Usluga ličnog pratioca, kako se moglo čuti na Okruglom stolu, nije baš rasprostranjena, te na nivou države postoje samo dve organizacije, u Beogradu i u Ivanjici, koje imaju licenciranu uslugu ličnog pratioca Republičkog zavoda za socijalnu politiku.

  Goran Rojević, predsednik HO „Dečje srce" istakao je da lični pratilac treba da bude most u komunikaciji deteta koje ima smetnje u razvoju sa njegovom zajednicom.

  - U našoj organizaciji postoji 310 licenciranih pratilaca koji imaju 310 različitih opisa poslova, shodno potrebama deteta. Neki od njih samo odvode/ dovode dete iz škole upoznajući ga sa okolinom i učeći ga put od kuće do škole, neki borave sa detetom u školi, ali nemaju uticaj na usvajanje znanja kod deteta, pomažu im da se orijentišu u školi, pružaju im pomoć i usmeravaju njihovu pažnju na praćenje nastave, pomažu im u osnovnim potrebama i u svemu onom što je detetu u trenutku potrebno - naveo je Rojević.

  Za 36 dece u Subotici obezbeđena je usluga ličnog pratioca, koju vrše priučena lica, čije delovanje sufinansira Centar za socijalni rad sa 8.000 dinara na mesečnom nivou. U Udruženju „Autizam Subotica“ međutim i dalje tvrde da je potreba za stručnim licima daleko veća i veoma hitna.

  - Lični pratioci neće da rade, jer je nažalost 8.000 dinara veoma mala novčana naknada. Mi ćemo se truditi da zajedno sa nekim organizacijama, možda sa HO „Dečje srce", krenemo u lobiranje kako bi se ta naknada i usluga ličnog pratioca koja postoji u Beogradu, na tom nivou prenela i u naš grad. Meni kao roditelju, mogu slobodno da kažem, potreban je ne jedan, nego dva lična pratioca. Dakle situacija je složena i moramo da se borimo. Zahvalni smo svima koji imaju sluha za naše probleme i koji su i ovog puta došli da čuju šta nas tišti i razmotre mogućnosti kako da pomognu roditeljima i deci - rekla je Suzana Skenderović, predsednica Udruženja „Autizam Subotica“.

  Da je usluga ličnog pratioca itekako značajna za roditelje, potvrdila je i Laura Antelj, majka devojčice i član Udruženja „Autizam Subotica“. Ona je rekla da smatra da je lični pratilac deci sa posebnim potrebama dragulj u životu, i ogromna pomoć za razvijanje što većeg nivoa samostalnosti.

  Međutim problem na koji nailazimo je dofinansiranje, koje lični pratioci očekuju od nas roditelja, jer je nadoknada koju primaju od Opštine nedovoljna. Vrlo često zbog toga pratioci uzimaju i po dva deteta da bi dopunili svoj dohodak. Pošto je Opština u nemogućnosti da više plati, trebalo bi napraviti listu prioriteta - navela je majka devojčice.

  Okruglom stolu su, pored predstavnika resornog Ministarstva, prisustvovali i stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, Centra za socijalni rad Subotice, Humanitarne organizacije za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Dečje srce" Beograd, Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, predstavnici lokalnih obrazovnih ustanova, pedagozi, defektolozi, roditelji dece sa smetnjama u razvoju i autizmom.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja