Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.05.2017. Utorak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Privreda
Udruženje građana Subotice UGS Solidarnost tvrdi
Nezakonito sprovođenje stečaja u Agrosemenu Panonija
05.11.2016.

Udruženje građana Subotice "Solidarnost" podseća da je u preduzeću "Agroseme Panonija" doo Subotica, od k1. januara ove godine, 49 radnika ostalo je bez posla, tvrdi, da je jedini stečaj koji su u Subotici pokrenuli radnici, sproveden nezakonito, a da se investitor ponaša bahato, jer ne poštuje, u slučaju radnika ovog preduzeća u stečaju, zakone Srbije!

4576_1.jpg

Solidarnost je saopštila medijima, da je na adresu Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Subotica, poslata dokumentacija sa višegodišnje neplaćenim doprinosima za penziono osiguranje i neisplaćenim zaradama za devet meseci, ali da za radnike do danas nije ništa urađeno.

-Od 21. aprila 2016. godine, na zahtev velike većine radnika u toj firmi uveden je stečaj. Inače, ovo je prvi i jedini stečaj u Subotici koji su pokrenuli sami radnici, a zbog nezadovoljstva što se njihovi životni problemi ne rešavaju.

Zbog navedene činjenice UGS "Solidarnost je pružio podršku, prateći kako se u "Agrosemenu Panonija" primenjuje Zakon o stečaju i zajedno sa bivšim radnicima firme izražava nezadovoljstvo, zbog nezakonitosti i neprofesionalnosti u postupanju Stečajnog veća Privrednog suda u Subotici. Javnosti je poznato, kako su sprovedeni stečajni postupci u nekim firmama u Subotici, a da za to do sada u ovom sudu niko nije pozvan na odgovornost. Nezakonitosti u sprovođenju stečaja u "Agroseme Panoniji" su:

Investitor iz Austrije "Advance Seed" više od godinu dana koristi opremu "Agroseme Panonije" a da za to ne plaća nikakvu naknadu (naročito za 6 meseci trajanja stečaja). Pri tom vrše se veliki pritisci, čak i od strane državnih organa, da cena zakupa opreme ne bude ekonomska, nego neadekvatna, bagatelna.

O terminima stečajnih ročišta ne obaveštavaju se bivši zaposleni koji su ujedno i poverioci.

Predsednik Skupštine poverilaca nije bio obavešten o izboru na tu funkciju, niti zna šta i kako treba da radi u postupku stečaja.

Član Odbora poverilaca ispred bivših radnika nije imenovan prema odluci radnika, niti je obavešten o tome šta i kako treba da radi.

Na zahteve i pitanja bivših radnika kao poverilaca o realizaciji sprovođenja stečaja, ne daju se odgovori u zakonskom roku.

Navedeni postupci u radu Privrednog suda Subotica nisu uobičajeni, a sve navedene tvrdnje o nepravilnostima potpisuje predsednik UGS Solidarnost Vanja Dragojlović.

Predsednik UGS "Solidarnost" Dragojlović kaže, da se to Udruženje protivi nezakonitostima u postupku stečaja "Agroseme Panonije", kao i bahatosti inostranog investitora, koji bi morao poštovati zakone Republike Srbije.

-Zbog toga ćemo, kada se radi o ovom stečaju, preduzeti sve zakonom predviđene mere. Bivši radnici "Agroseme Panonija", od kojih su većina bez posla, na rubu egzistencije, ne mogu da odu u penziju, zbog neuplaćivanja u Fond za penziono osiguranje, nakon što prema njima nisu ispoštovane obaveze, od strane investitora i državnih organa, kaže Vanja Dragojlović.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja