Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Održan Festival voća u Tavankutu
  Najpopularnije jabuke
  22.10.2016.

  Šesti po redu Festival voća održan je 15. oktobra na Etno salašu „Balažević“ u Tavankutu.  Drugu godinu za redom održan je na salašu i organizatori objašnjavaju da se to pokazalo kao veoma dobra ideja prošle godine.  Posetioci su bili najviše zainteresovani za kupovinu jabuka po kojima je i Tavankut poznat.

  4522_1.jpg

  „Svake godine dolazim na Festival voća i uvek kupujem jabuke.  Čini mi se da je nešto manja ponuda nego ranijih godina, ali je program raznovrsniji”, kaže Ana iz Subotice koja je sa četiri kile jabuka otišla zadovoljna kući.

  Jedan od ciljeva festivala je i promocija proizvoda od voća, tradicionalnih specijaliteta i starih zanata. Marijan Davčik ispred zadruge „Voćko” koja okuplja oko 30 proizvođača kaže da su ove godine na rusko tržište izvezli oko 3000 tona svojih proizvoda i da je to standardni izvoz.

  „Česte su priče u medijima i javnosti kako je rusko tržište veliko i neograničeno. Jeste ono veliko, ali nije to baš tako da svaka jabuka tamo ide i da sve može proći. Rusko tržište jeste veliko, ali traži izuzetan kvalitet. Svake godine učestvujemo na festivalu i došli smo da prezentujemo naše proizvode”, kaže Marijan Davčik, poljoprivrednik.

  Više od 20 izlagača predstavilo je svoje proizvode od voća i povrća, a među njima su bili i izlagači iz Srbije, Hrvatske, a predstavili su se sa svojim proizvodima i članovi Udruženja Slovaka.  Bila je to prilika da se predstave i udruženja žena sa sela sa svojim predmetima od slame, rađenim u dekupaž tehnici i slično. Pored toga, posetioci su imali priliku da kupe pravu domaću zimnicu i još mnogo toga.

  „Ove godine možda znatnija razlika u odnosu na ranije je to što su predavanja odvojena.  Predavanja smo radili u januaru pa do aprila meseca. Zato što se naprosto pokazalo u ovom periodu da poljoprivredni proizvođači, voćari nisu zainteresovani, već su prezauzeti poslovima i nemaju toliko vremena za edukaciju.  Festival se nekako odužio na celu godinu, a sam ovaj dan je kruna i završetak svih tih projektnih aktivnosti”, rekao je projektni koordinator Dubravko Bilinović iz HKPD „Matije Gubec“.

  U bogatom kulturnom program pored domaćina, učestvovao je Bunjevački kulturni centar iz Tavankuta i deca iz OŠ „Matija Gubec“. Grad Subotica i resorni Pokrajinski sekreterijat pomogli su manifestaciju.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja