Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Bezbednost u školama poboljšana
  Aleksić: Većina škola ima sigurnosne kamere
  19.10.2016.

  U školama postoje najrazličitiji oblici vršnjačkog nasilja, a najzastupljenije je fizičko i emocionalno nasilje. Međutim, prema istraživanjima, u odnosu na ranije godine, ipak se smanjio procenat nasilja među učenicima. Jedan od razloga smanjenja vršnjačkog nasilja je povećana bezbednost u školama.

  4509_1.jpg

  Uvođenjem video-nadzora i niza mera za poboljašanje bezbednosti dece u školama, direktori pojedinih škola ocenjuju da je u subotičkim školama poboljšana bezbednost u odnosu na ranije godine. Većina škola ima ugrađen video-nadzor, dok su nastavnici, kao i đaci prošli niz edukacija u sprečavanju, ali i prepoznavanju vršnjačkog nasilja, poput projekta „Budi kul-ne psuj”.

  Osnovnu školu „Sonja Marinković” pohađa oko 800 učenika i druga je po veličini škola na teritoriji grada Subotica. Direktor škole, Pajića Bašić kaže da su, kako bi sprečili vandalizam u školi i oko nje, ali i poboljšali bezbednost postavili 23 sigurnosne kamere koje prate dešavanja u holu škole i dvorištu.

  „Takođe smo uveli novu praksu, kabinetsku nastavu, kako ne bi došlo do svađe i tuče između dece, tako da nastavnici za vreme malih odmora ne izlaze iz svojih učionica, već učenici prelaze u druge učionice. To je u znatnoj meri smanjilo mogućnost da dođe do konflikta i na taj način smo uspeli da utičemo na bezbednost dece u svakom slučaju. Kamere nam služe da, ukoliko dođe do nekog incidenta, možemo da vidimo šta se tačno dogodilo i ukoliko treba, snimak predamo policiji. Kamere nam služe i da vidimo da li treća lica ulaze u dvorište škole kada škola ne radi, na primer tokom letnjeg raspusta“, objašnjava Pajica Bašić, direktor osnovne škole „Sonja Marinković”.

  U školi ne postoji školski policajac, ali zato postoji kontakt osoba u policiji kojoj se zaposleni iz škole obraćaju ukoliko ima problema.

  „Analizom slučajeva nasilja od prošle godine utvrdili smo da je najviše slučajeva zabeleženo prelaskom u peti razred, u predmetnoj nastavi, kada učiteljica više nije prisutna i kada ima veći broj nastavnika. Da li traže svoje mesto u kolektivu, da li ne mogu da se snađu? Onda smo i preduzeli određene korake, svi peti razredi su bili uključeni u projekat „Klub prosvetnih radnika, roditelja i nastavnika“, istakla je Branka Bešlić, psihološkinja OŠ „Sonja Marinković“.

  U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da imaju odličnu saradnju sa školama i da je grad Subotica uvek spreman da podrži sve dobre projekte, koji se odnose na poboljšanje bezbednosti učenika.  Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić kaže da rešava probleme koji su u njenoj moći

  „Zvali su me roditelji da jave da se psi lutalice ponovo okupljaju oko škole „Majšanski put” i da prate decu u čoporima. Zvala sam Čistoću i moram da kažem da je u roku 20 minuta izašla Služba za hvatanje napuštenih pasa i mačaka i tako je rešen problem”, kaže članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić.

  Većina škola u Subotici ima ugrađen video-nadzor, a pojedine srednje škole i dele školske policajce.

  „Tokom leta finansirali smo postavljanje video-nazora u Medicinskoj školi, a radimo i na poboljašanju bezbednosti školskih objekata. Sada je kao problem istaknut nedostatak ograde u školi „Sečenji Ištvan”, objekat u Šabačkoj ulici, tako da je u toku priprema dokumentacije, a uporedo tražimo i finansijka sredstva za izvođenje radova”, objasnila je Nataša Aleksić.

  Direktorka Osnovne škole „Sečenji Ištvan”, Vesna Vajs kaže da im je postavljanje ograde u objektu u Šabačkoj jedan od prioriteta.

  „Nekada je tu postojala ograda, ali je pokradena. Dvorište nam je veliko i želimo da bude ograđeno kako svako ne bi mogao da ulazi. Želimo da se postavi prava ograda, a ne žičana kao ranije. Obraćali smo se raznim donatorima, kao i gradu.  Pored toga, imamo postavljen video-nadzor u sva četiri objekata, kao i alarm”, rekla je direktorka škole „Sečenji Ištvan”, Vesna Vajs.

  Rad na prevenciji u saradnji sa što većim brojem institucija u gradu jedan od najvažnijih zadataka kako bi se sprečilo vršnjačko nasilje, ali i vandalizam po školama. U ovaj proces zajednički treba da se uključe nastavnici i roditelji.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja