Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 01.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Poljoprivreda
Prijatni dani omogućavaju slobodne jesenje radove
Rodilo... i svima godilo
02.10.2016.

Kažu, da su lepi i sunčani jesenji dani dar božji, da se obave poljski radovi, posebno skidanje jesenjih kultura. Rodilo je, i sa polja se osetio kvalitet žita, suncokreta, soje, ječma i ostalih useva. I naravno da su svi zadovoljni, jer godi, kada se uložena sredstva i trud, opipljivo osete.

4440_1.jpg

Među stručnjacima sa višegodišnjim iskustvom, je, i dr Andrija Peić, koji je, predvideo rodnu sezonu, i naglasio:

- Sve zavisi od ponude i potražnje, u cenovnom smislu, i to je praksa koja se ponavlja odavno.  Međutim, ako se prognoziraju prinosi kojima se slobodno možemo podičiti, proizvođače treba i nagraditi– reči su dr Andrije Peića.

Ratari, zatim voćari i, svi oni koji su vezani za vinogradarsko – ratarsko delanje, sa pravom očekuju i dobre cene:

- Sa našim kooperatima u Starom Žedniku, u bližoj i daljoj okolini, sa puno razumevanja i, sa obostranim interesima, pratimo zbivanja na berzama.  Svakodnevno variranje cena, svakako, utiče i na opšte rasloloženje u društvu. Jer smo sa pravom očekivali dobru žetvu i naravno, cene. I poljoprivrednici imaju ozbiljne troškove. Ne mogu svi imati silose i nadati se boljim cenovnim preduslovima da bi sami izmirivali obaveze prema državi, i izdržavali porodice – osvrt je Džamila Džavića, iz „Sto – Veta“, kooperativne zadruge iz Starog Žednika.

Subotička sredina, sa svojom okolinom, i sve prisutnijom mladom generacijom poljoprivrednika, postepeno ulazi u ozbiljnu razvojnu fazu. Posle stalnih rotacija ministara u poljopriredi i, njihovh obećanja o novim, i naprednim uslovima odnosa prema poljoprivrednicima, ostajala su samo papirnata obećanja. A od samog obećanja slaba vajda. Približavanjem Evropskoj uniji, i fondovima za razvoj poljoprivrede, uvešće se i nova pravila ponašanja.

Svi novi ministri za poljoprivredu, deluju po principu „puj pike ne važi dojučerašnje, uvode se nova pravila“. Novim programima samo odugovlače sustizanje evropskih merila. Odavno je došlo vreme da se i poljoprivrednici pitaju za razvoj poljoprivrede, da se uvažavaju mišljenja sa korisnima i praktičnim predlozima.  U ovoj delatnosti, sve je više mladnih agronoma i veterinara, koji ostaju na seoskim gazdinstvima.  Samim tim i njihovo znanje ima kvalitet u nadmetanjima sa poljoprivrednicima zapada i istoka i severa i juga.

M. Brustulov

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja