Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Nema sreće, bez Srbije Treće
  26.09.2016.

  Nekadašnji državni reprezentativac u karateu, višestruki prvak Jugoslavije i 3. u Evropi u borbama, Branko Ćirjaković Ćira, danas je uspešan privatni preduzetnik i jedan od najmlađih predsednika Gradskog odbora neke političke stranke u Subotici.

  Branko Ćirjaković
  Branko Ćirjaković

  Sport, politika, privatno preduzetništvo… Kako je sve počelo?

  Moje interesovanje i upliv u politiku desio se u najgore vreme po našu državu i narod. Septembra 2000. godine sam kao klinac organizovao demonstracije iz svoje škole protiv tadašnjeg režima Slobodana Miloševića i, evo, 16 godina kasnije vođe te „revolucije“ naterale su me da se stidim svog prvog političkog angažmana.

  Znamo kako su svoj put nastavile vođe revolucije. Kojim ste putem Vi krenuli?

  Jedinim mogućim, završio sam školu i ubrzo zatim počeo da radim sa ocem u porodičnoj firmi. Uzeo sam kredit od fonda za razvoj i kao najmlađi dobitnik kredita u Subotici pokrenuo sa svojim ocem, tada novu tehnologiju, proizvodnju behaton kocki tako što smo od svojih sredstava i jedan deo od kredita kupili mašinu i krenuli sa poslom.  Danas je to najjača firma za proizvodnju u Subotici na šta sam posebno ponosan.

  4414_2.jpg
  Branko Ćirjaković, član predsedništva Treće Srbije,
  predsednik GrO TS Subotica, Miroslav Parović, predsednik
  Treće Srbije, prof. Nenad Krstić, predsednik političkog
  saveta Treće Srbije, Markus Frohmajer, predsednik
  Omladine alternative za Nemačku i šef kancelarije za
  odnose sa javnošću Frauke Petri, predsednice Alternative
  za Nemačku, Stefan Surlić, član predsednistva Treće Srbije
  i gospodin Paskal, vlasnik i direktor C.I.E. grupe

  Dobro, to je biznis, a gde je tu politika?

  Sve vreme dok sam se bavio privatnim poslovima gledao sam i pratio šta se dešava na političkoj sceni Srbije i tu i tamo učestvovao u nekim političkim dešavanjima, ali ništa značajno. Sve do 2010. godine kada moji prijatelji i ja organizujemo Svetosavsku omladinu čiji sam bio osnivač i portparol godinama.  Vrlo brzo posle aktiviranja u NVO sektoru shvatili smo da ne možemo napraviti ništa osim humanitarnih akcija ako se ne aktiviramo u politici. Uz Svetosavsku omladinu, osnovali smo NVO „Ravnica srpska“ i organzovali niz humanitarnih akcija koje su bile više nego uspešne. Poslali smo hiljade evra novčane pomoći na Kosmet za narodne kuhinje, finansirali višedetne porodice i ratne vojne invalide, organizovali „Trojku iz Bloka”, humanitarno takmičenje u šutiranju trojki gde su nastupili Škabo (Beogradski sindikat) i rep grupa THCLF i bili te godine najuspešniji u Srbiji. Konačno, politički smo se aktivirali 2011. godine, kad smo kao Svetosavska omladina podržali Dveri na izborima i otvorili njihov odbor u Subotici.

  Očekivan izbor, reklo bi se.  Kako ste zadovoljni nastupom na tim izborima?

  Na izborima 2012. godine smo bili hit i napravili praktično čudo.  Bez sredstava i kancelarija smo uzeli značajan broj glasova, ali smo vrlo brzo shvatili da centrala Dveri iz Beograda nema osećaj za specifičnost ovog podneblja. Euforiju ostvarenim rezultatom, zamenilo je razočaranje despotskim ponašanjem centrale. Zabranjivali su nam koaliciju sa DSS i SRS na lokalu, koju smo mi napravili bez njihove dozvole i napustili Dveri posle izbora.  Da je u pitanju čisto licemerje, videlo se nekoliko godina kasnije, kada su te iste Dveri napravile praktično istu koaliciju, koju su nama prethodno zabranjivali.

  To Vas nije pokolebalo da nastavite političku borbu. Odlučili ste se da napravite svoju organizaciju…

  Neprincipijelnost i dvostruki aršini rukovodstva Dveri kada su bili u pitanju lokalni odbori (izmuđu ostalih i naš, subotički) su nas praktično udaljili od organizacije kojoj smo pristupili zbog ideje bolje i pravednije Srbije. Posle napuštanja Dveri, a valja napomenuti da je ceo Gradski odbor izašao, radili smo na pravljenju svoje, nove političke organizacije sa prijateljima iz Novog Sada. Nekoliko meseci kasnije, sa Miroslavom Parovićem na čelu, osnovali smo Treću Srbiju! Suverenističku partiju desne orijentacije. Danas sam član predsedništva te partije i predsednik Gradskog odbora Treće Srbije u Subotici, takođe sam član tima za međunarodne odnose sa partijama slične orijentacije iz Evrope.

  Koje su partije u pitanju?

  Izuzetno dobru saradnju imamo sa Nacionalnim Frontom Francuske, Republikancima Francuske, Alternativom za Nemačku, Slobodarskom partijom Austrije i naravno Jedinstvenom Rusijom.  Kao član tog tima imam mnogo prijatelja iz tih partija a izdvojio bih Markusa Frohmajera, šefa kancelarije Frauki Pjatri, Predsednice AzN (AfD), i Aleksandra Mustafu iz Francuske. Redovno se viđamo i posećujemo. Treća Srbija je nedavno bila na biznis forumu u Parizu koji je organizovao Nacionalni Front gde su se povezivali privrednici iz cele Evrope.

  Da nije u pitanju, ipak, malo viša politika u odnosu na gradsku kojom se inače bavite?

  Slažem se, to jeste visoka politika, ali na lokal može da se odrazi jako pozitivno u ekonomskom smislu. Subotica je pogranični grad i veoma privlačan za investitore, na tu temu često pričam sa svojim prijateljima iz Nemačke, Francuske i Austrije i to je nešto što ćemo sprovoditi sledeće godine bez obzira da li se nalazili u opoziciji ili poziciji.  Na lokalu smo izašli zajedno sa SNS što znači da smo tu trenutno pozicija, ali na republici smo išli sami, što znači da smo opozicija, ali ne znači da smo opozicija Srbiji zato ćemo i raditi ovo sve. U Subotici smo napravili sjajan rezultat i ispunili na neki način ono što smo zacrtali još 2012 godine.

  Šta to konkretno znači?

  Da Bogdan Laban bude gradonačelnik Subotice. Što obezbeđuje jako prisustvo države Srbije na ovom prostoru, jaka politika srazmerne zastupljenosti svake nacionalne zajednice u Subotici, što pre njega nije bio slučaj, uz naravno otvaranje novih radnih mesta i dovođenje novih investicija u Suboticu.

  Zašto Treća Srbija?

  Za razliku od „prve” (Miloševićeve) i „druge” (Đinđićeve), Treća Srbija je tu da prevaziđe sve razlike i sukobe koje su jedna prema drugoj ispoljavale suprotstavljene strane. Nova energija mladih, obrazovanih i uspešnih ljudi koji čine organizaciju je garant za to. Bez toga nam nema sreće.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja