Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Od 1. septembra, ponovo radi Narodna kuhinja Crvenog krsta
  Počela kuhinja za socijalno ugrožene
  03.09.2016.

  Nakon letnje pauze, kuvani obroci Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica ponovo se pripremaju za najsiromašnije građane.  Broj korisnika iako su realne potrebe veće, ostao je isti - 1.100.

  Program Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica obuhvata 30 mesnih zajednica, a korisnika ovog vida socijalnog davanja je 1100. To je isti broj osoba koje uzimaju kuvani ručak po spiskovima Centra za socijalni rad, iako je poznato da su potrebe za ručkom daleko veće.

  4323_1.jpg- U 17 mesnih zajednica se svakodnevno dele kuvani obroci po jelovniku i normativima Crvenog krsta, dok se na mesečnom nivou u preostalih, 13 rubnih mesnih zajednica, isporučuju paketi hrane takođe po određenim normativima, i to sa prehrambenim artiklima srazmernim za pripremu obroka za pojedinca na mesečnom nivou.  Liste i spiskove korisnika i dalje kao i dosada, priprema i ažurira Centar za socijalni rad Grada Subotice, koji je tokom letnje pauze u radu Narodne kuhinje izvršio kontrolu spiskova. Pored Centra za socijalni rad grada Subotica, i Crvenog krsta, još jedan partner u realizaciji ovog programa je Gradska uprava grada Subotica, koja je na godišnjem nivou izdvojila finansijska sredstva u visini od 25.5 miliona dinara za funkcionisanje Narodne kuhinje. Važno je istaći da Subotica trenutno ima najveću - najbrojniju Narodnu kuhinju u Vojvodini, čime se s jedne strane možemo pohvaliti po visini socijalnih davanja za programe podrške socijalno ugroženima, dok je to s druge strane pokazatelj trenda rasta socijalno ugroženih lica u našem kraju.  Trenutno ima nekoliko većih kompanija u gradu i poljoprivrednih proizvođača koji pomažu rad naše kuhinje. Kroz donacije te vrste pokušavamo obogatiti ručkove naših korisnika, imajući na umu da je taj obrok mnogima i jedini u toku dana.  Takođe treba napomenuti da je i broj dece korisnika programa narodne kuhinje (od 2 - 14 god.) dosta velik i trenutno je 230 - rekao je za "Subotičke novine" Miodrag Varo, stručni saradnik u Crvenom krstu Subotica, koji vodi Program Narodne kuhinje.

  Objekat okrečen i renoviran

  Tokom letnje pauze u radu Narodne kuhinje, u samom objektu i u magacinima izvršeno je higijensko krečenje, kao i razne druge tehničke pripreme i remonti na objektu, kažu u Crvenom krstu. Radilo se i na uređajima i vozilu, kako bi se rad Narodne kuhinje nesmetano obavljao već u prvim danima kada su kuvani obroci ponovo počeli da se distribuiraju.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja