Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Za đaka prvaka potrebna čitava plata
  Žrtvovali i zimnicu - za knjige i patike!
  03.09.2016.

  Prvog dana septembra, školsko zvono pozvalo je u školske klupe 1.222 osnovca. Iako mnogi tvrde da jednom platom mogu da se opreme i dva đaka, u praksi baš i nije tako, tvrde roditelji, i to većina, koja prosečno zaradi od 25 do 30 hiljada dinara! Džepove su im ispraznili posebno nova obuća, patike i jakne, tako da su mnogi žrtvovali i zimnicu - za školske knjige i dečje patike!

   4321_1.jpg

  Mnogi roditelji su ispraznili poslednje rezerve kućnog budžeta, kako bi spemili svog đaka prvaka za školu, jer prema mnogim procenama, za knjige i svu potrebnu opremu za jednog učenika potrebna je čitava prosečna plata.

  Koliko god se trudili da prođu što jeftinije, roditelji su morali da kupuju i polovne knjige, kopje na sreću, od ove godine mogu da se nađu i u novijim specijalizovanim knjićarama, za kupovinu i prodaju udžbenika.  Knjige, pribor, patike i nova garderoba, koštaju preko 20.000 dinara, tvrde roditelji mnoge dece. Svakako, najveća stavka su knjige, čija cena se kreće od pet do deset hiljada, ako se računa i komplet za lektiru.

  Slična situacija je i u višim razredima osnovnih škola. Problem predstavlja i nemogućnost nasleđivanja knjiga, jer učitelji i nastavnici imaju mogućnost da sami biraju izdavača. Zbog toga su roditelji, u potrazi za jeftinijim knjigama, preko leta, obilazili pre svega vašare knjiga, kako bi prošli što jeftinije. Sa druge strane, pojedine izdavačke kuće nude i mogućnost da potrošačima omoguće kupovinu udžbenika na rate, pa su mnogi odabrali i tu soluciju, kako bi uspeli nabaviti i ogrev za zimu i platili tekuće račune.

  Velika investicija je i školska torba ili ranac. Ponuda torbi je raznolika i njihova cena se kreće od 1000 pa i preko 10.000 dinara, u zavisnosti koji je omiljeni dečji junak naslikan na torbi i koliko je kvaltetna torba. Prosečno, torbe koje mogu izdržati više od jedne školske godine, a da se ne pocepaju, staju od četiri do šest hiljada dinara. Ni dobre patike nisu jeftinije, iako na BUvljaku mogu da se kupe i za dve hiljade, nešto skromnije.

  Nije redak slučaj da se vidi grupa prvačića koja ide iz škola, a na leđima nosi preteške torbe i prepune torbe. Zbog prevelikog tereta, sve su češći i razni deformiteti kod dece, pa mnogi roditelji upravo zbog toga biraju „ pravu” torbu koja je anatomski ojačana mekanim kaiševima.

  Peronica, sveske i omotači su stavke, koje na papiru na prvi pogled ne deluju skupo, međutim kada se sve sabere, uračuna i pribor za likovno i muzičko, na kraju račun za početak školske godine iznosi i do 30.000 dinara, sa jesenjom jaknom i sportskom opremom.

  Svi oni koji su na vreme krenuli da se spremaju, uštedeli su značajna sredstva, jer su iskoristili i neka letnja sniženja, a pred sam polazak u školu mnoge prodavnice daju popuste na kupovinu školskog pribora. Ove godine je održano nekoliko vašara polovnih knjiga, u OŠ “Kizur Ištvan” i biće održan još jedan 3. septembra, od 9 do 12 časova. U školskom dvorištu, učenici i njihovi roditelji će moći da kupuju, prodaju ili razmenjuju korišćene udžbenike.  Svi subotički osnovci mogu da ponesu sa sobom stare knjige, školski pribor, radne sveske i lektire na srpskom i mađarskom jeziku. Škola „Kizur Ištvan“ će učiniti sve, kako tvrdi rukovodstvo, da u prijatnom ambijentu đaci, na jednom mestu, kompletiraju udžbenike za novu školsku godinu i da pri tome uštede nešto novca.

  Komplet novih udžbenika, zavisno od razreda, u subotičkim knjižarama treba izdvojiti između 6.000 i 15.500 dinara, a ovim vidom kupovine ili razmene knjiga, komplet može da košta od 3.000 do 6.000, što je svakako značajna ušteda. Malo će kome možda i koristiti školski vašar, jer je većina roditelja već požurila da pribavi sve što je potrebno za nastavu svojoj deci, pa ostavši praznih džepova, kao na našoj karikaturi, bar su teško „đačko breme” deci doneli do škole!

  Sveska po sveska, probušen budžet!

  pernice (prazne): 200 – 500 ddinara, pernice (pune): 500 – 1.500, sveske (sa tankim koricama): 20 – 50, sveske (sa ojačanim koricama): 50 – 150, olovke: 30 – 70, rezač: 20 – 50, drvene bojice (komplet, 12 komada): 100 – 350, vodene bojice (komplet, 12 komada): 70 – 150, tempere (komp., 12 komada): 300 – 1.000, voštane bojice (komplet, 12 komada): 50, flomasteri (komplet, 12 komada): 80 – 350, plastelin: 60 – 130, računaljka: 500, komplet lenjira: 250 – 400, gumice: 10 – 100, blok za crtanje: 35 – 50, notne sveske: 20 dinara!

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja