Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  SVM organizovao proslavu Nacionalnog praznika Mađara, „Sent Ištvan - Sveti Stefan”
  Pastor: Na referendumu recite EU šta mislite
  01.09.2016.

  • Predsednik SVM-a Ištvan Pastor je domaćine i goste, na proslavi Nacionalnog praznika Mađara, podsetio na značaj praznika Sent Ištvana, a osvrnuo se i na aktuelnu situaciju sa migrantima i pozvao dvojne državljane Srbije i Mađarske, „da na referendumu pokažu EU, šta misle o kvotama o prihvatu migranata”.

  4314_1.jpg
  Ištvan Pastor i Zoltan Lomnic: presekli hleb od novog žita

  Mađari koji žive u Subotici i njenoj okolini, tradicionalno su obeležili svoj nacionalni praznik Sent Ištvan, 20.avgusta, na Paliću. Taj nacionalni praznik Mađara, obeležava se u znak sećanja na jednog od značajnih mađarskih vladara, koji se smatra utemeljivačem hrišćanstva u Mađarskoj i osnivačem mađarske države. Proslavu „Sent Ištvan – Sveti Stefan” je, kao i ranijih godina, organizovao Savez vojvođanskih Mađara.

  4314_2.jpgHleb od novog žita presekao je Ištvan Pastor, lider SVM, a vekne je građanima podelio gost iz Budimpešte, Zoltan Lomnic, ustavni pravnik, portparol Civilnog zajedništva.  Lomnic se zahvalio organizatorima i velikom broju građana, na čuvanju istorijske i nacionalne tekovine.  Preneo je poruku Viktora Orbana, premijera Mađarske, da svi građani Srbije koji imaju i mađarsko državljanstvo, 2. oktobra na referendumu u Mađarskoj, glasaju protiv kvota migranata, koje je, kaže Lomnic, Evropska unija nametnula Mađarskoj.

  Ištvan Pastor je takođe pozvao dvojne državljane da u što većem broju izađu na referendum i pokažu Evropskoj uniji šta misle, a još ranije je poručio da treba da glasaju protiv kvota i zaokruže „ne“.

  U Katedrali Svete Terezije Avilske održana je misa zahvalnica u slavu Svetog Stefana i hleba od ovogodišnjeg žita koju je služio biskup segedinski Laslo Kišrigo.

  —Hvala vam što u ovolikom broju obeležavate naš praznik i čuvate tradiciju.  Prenosim Vam pozdrave i molbu premijera Mađarske, Viktora Orbana, da 2.oktobra, svi vi koji imate dvojno državljanstvo – srpsko i mađarsko, izađete na referendum i izjasnite se protiv prihvatanja kvota, poručio je gost iz Budimpešte Zoltan Lomnic.

  Neki ocenjuju, da je proslava iskorišćena i u političke svrhe, ali je preovladavao praznični duh obeležavanja tog značajnog datuma za mađarsku nacionalnu zajednicu, kada je Sveti Ištvan ili Sveti Stevan, dobijanjem kraljevske krune od pape Silvestera II, pored krune, dobio i hrišćansko ime Ištvan, kada započinje i pokrštavanje mađarskog naroda u hrišćane.

  Govornici su podsetili na Paliću, da je nakon smrti proglašen za sveca i od tada se 20. avgust slavi kao dan Svetog Ištvana i istovremeno kao nacionalni praznik svih Mađara, a povodom tog praznika, Savez Vojvođanskih Mađara iz godine u godinu, na Paliću organizuje svečanost na koju poziva veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva.

  V.K.B.i S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja