Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.04.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Smanjen broj učenika i u školi “Žarko Zrenjanin”
  Vučković: Odlična praksa đaka u privredi
  31.08.2016.

  • Trend smanjenja broja učenika primetan je u osnovnoj i srednjoj specijalnoj školi “Žarko Zrenjanin”.  Prvog septembra krenuće oko 15-tak učenika manje, u odnosu na predhodnu školsku godinu.

  Do sada je u Žarko Zrenjanin, specijalnoj školi, upisano oko 170 učenika, i to 105 u osnovnoj školi i 60 učenika u srednjoj školi. Od ove godine prvi put biće upisano jedno predškolsko odeljenje.

  4309_1.jpg

  —Prošle godine smo imali sigurno 15 učenika više, ali upisi su još u toku. U srednjoj specijalnoj školi imamo dvogodišnje i trogodišnje programe, a pošto nam dolaze deca ometena u razvoju i to uglavnom štićenici “Kolevke” sa teškim razvojnim smetnjama, moramo srednju školu da prilagođavamo toj kategoriji.  To nam određuje smerove koje ćemo imati. Moramo i uskladiti sa tržištem i dalje zadržavamo smerove: elektrozavarivači, krojači, cvećari, ove godine prvi put upisujemo vodoinstalatere i pakere.Dvogodišnja zanimanja su cvećar i paker, a ostala su trogodišnja”, objašnjava direktorka osnovne i srednje specijalne škole “Žarko Zrenjanin”, Dragana Vučković.

  Škola ima dobra iskustva, u pogledu zapošljavanja njihovih učenika, nakon završenog srednješkolskog obrazovanja. Postoji dogovor sa preduzećem “Sever” za elektrozavarivače. U pomenutom preduzeću mogu da pohađaju praksu, a kasnije i neki da pronađu zaposlenje.Isto tako i privatnik “Grgo Bravar”. Što se tiče krojača saradnja postoji sa “Zaštitnom radionicom”, a i “Kalcedonija” je zainteresovana za saradnju.  Cvećari idu na praksu u Rasadniku.

  —Imamo odličnu saradnju i sa Zoološkim vrtom. Deca skoro svakodnevno odlaze u Zoovrt, gde su na praksi. Mislim da je to bitno, jer onda i poslodavci mogu da izaberu i kasnije zaposle dete, ukoliko su zainteresovani, objašnjava Dragana Vučković.

  Inače, škola je raspust iskoristila kako bi uredila i opemila objekat nabolje što može, za početak nove školske godine. Uređen je hol objekta, zbornica,učionice, sanitarni čvorovi.

  —Jednostavno, novca je bilo manje i nije moglo da se ulaže u sve što smo hteli. Sledeće godine slavimo 60 godina, a imamo svoj identitet i mi sebe prepoznajemo kroz to veliko srce i dušu. Grad je uspeo da nam obezbedi novac za sređivanje sanitarnih čvorova, a iz sopstvenih sredstava sredili smo hol, hodnih, učinioce, zbornicu… Za ovu školsku godinu nismo sredili gornji sprat sa učionicama i fiskulturnu salu, Grad nam je dao novac i za podizanje ograde, koja je bitna zbog bezbednosti dece, istakla je direktorka škole, Dragana Vučković.

  Podsetila je da je 2010.godine usvojen zakon, koji se odnosi na inkluzivno obrazovanje dece, i tada su se ugasile, takozvane usko specijalizovane škole.  U sadašnjim specijalnim školama, obrazuju se deca različitih vrsta hendikepa, a škole treba da se prilagođavaju tim potrebama Grada.

  —Kada je 2010.godine usvojen zakon koji predviđa inkluziju, naša struka defektološka postala je atraktivna za rad u masovnim školama sa decom koja predviđaju rad u inkluzivnim programima i to kao podrška deci sa smetnjama i njihovim roditeljima i učiteljicama koje rade sa njima. Ta podrška je pružana tako što su naši visokoobrazovani stručnjaci, defektolozi odlazili u škole i pružali tu uslugu, koja im je bila plaćena. Međutim, resorno ministarstvo je reklo da to više ne možemo tako da realizujemo, ali iako smo pružali pomoć, ja lično kao defektologškinja nisam bila zadovoljna, jer smo odlazili tamo i radili sa decom u uslovima koji nisu bili prilagođeni na pravi način za pružanje te psihomotorne edukacije, logopetskih i somatopedskih tretmana. To, naime, podrazumeva i traži i fizičke uslove za taj rad. Sebi sam postavila kao cilj, da obezbedim kabinete za rad, a oni su obezbeđeni u posebnom delu zgrade. Mi imamo šest nastavnika u individualnom tretmanu, to su: logopedi, somatoped, redukator i to na srpskom i mađarskom jeziku. Moja ideja je da se upravo ti kabineti, u poslepodnevnim satima izdaju za rad sa decom, koja dolaze iz Grada.  To su uslovi, gde bi oni trebalo da dobijaju svoju podršku. Grad plaća jednog somatopeda i dva logopeda i oni će od septembra raditi u našim kabinetima, jer zadovoljavaju sve potrebne uslove.  Neće više ići po školama, nego će roditelji u poslepodnevnim časovima da dovode svoju decu u školu i rade u uslovima koje smo obezbedili, objašnjava Dragana Vučković.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja