Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Obrazovanje
Srednje škole u Subotici nisu popunile sve kvote -ima još slobodnih mesta za učenike
U subotičkim školama 36 prvaka manje
23.08.2016.

U Subotici je sve spremno za početak nove školske godine.  Ove godine ima manje 36 prvaka u odnosu na predhodnu školsku godinu. U prvi razred će krenuti 1222 đaka, dok je u srednje škole planirano da se upiše 1500 učenika

U Subotici je manje prvaka upisalo školu, sazanjemo od Nataše Aleksić, članice Gradskog veća za obrazovanje, koja obrazlaže stanje u školama početkom nove školske godine.

4278_1.jpg—U prvi razred na srpskom jeziku upisano je 23 đaka manje, u odnosu na predhodnu školsku godinu, 7 na mađarskom i 6 na hrvatskom jeziku. Upis u srednju školu traje do 1. septembra, a planirano je da će biti upisano oko 1500 učenika, na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Tačan broj učenika u srednjim školama znaćemo 10. septembra.  Letnji period su škole iskoristile da obave neophodne popravke na objektima, kako bi spremno dočekali prvake, ali i učenike drugih razreda. Grad je izdvojio neka sredstva da pomogne školama, radovi su bili najrazličiti od bušenja bunara, do popravljanja fasada, krovne konstrukcije i drugih građevinarskih i stolarskih radova. U školi “Matija Gubec” u Tavankutu bušen je bunar, gromobran je postavljen u školi “Vladimir Nazor” u Đurđinu, i drugi radovi na uređenju škola. U srednjoj Politehničkoj školi su urađeni radovi na kapitalnom održavanju objekta za potrebe obrazovanja, a nadogradnja postojećeg video-nadzora urađena je Tehničkoj školi “Ivan Sarić” i Muzičkoj školi,”, kaže članica GV zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić.

4278_2.jpg
Nataša Aleksić

Osnovna škola “Đuro Salaj” radi u dva objekta, a učenici se upisuju sa predviđenog upisnog područja, sa izvesnim odstupanjima.  Upisno područje je veoma široko i obuhvata nekoliko mesnih zajednica. Specifičnost škole je u tome što školu pohađa veliki broj učenika romske nacionalnosti, koji su iz porodica pretežno raseljenih sa Kosova.

Direktorka Osnovne škole “Đuro Salaj”, Mimica Andrić kaže, da su preko leta puno uradili na poboljšanju i uređenju školskih objekata, čekaju da im se ostvari san, da dobiju fiskulturnu salu.

—Smatramo značajnim i to što škola (jedina u gradu) nema fiskulturnu salu, čemu pridajemo prioritet u narednom periodu, što se tiče materijalno – tehničkih uslova za rad. Nadamo se da ćemo u narednom periodu naići na razumevanje šire društvene zajednice, jer samo uz učešće svih struktura možemo rešiti naš višedecenijski problem. Ima nekih naznaka da ćemo dobiti salu za fizičko vaspitanje. Inače, od ove školske godine ima mnogo novina. 

4278_3.jpg
Mimica Andrić

Kao prvo, niži razredi će da pohađaju nastavu samo pre podne, to smo se dogovorili sa Savetom roditelja u školi. Drugo, produžiće se vreme rada Produženog boravka i do kasnijih sati. Do sada je radio do 17,30 časova, a od sada će ako bude trebalo i duže. To je i u skladu sa Strategijom obrazovanja Republike Srbije, ali na žalost mnoge škole nisu u mogućnosti da isprate sve zahteve. Smatram, da svaka savremena škola trebalo bi da to isprati i više se posveti obrazovanju. Pored toga, ove godine u goste nam dolaze i dve grupe predškolskog programa, obrazlaže direktorka OŠ “Đuro Salaj” Mimica Andrić.

Što se srednjih škola tiče, u Subotici ostalo je još mesta za učenike koji se nisu upisali u prvom ili drugom upisnom roku. Mesta ima na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku u Politehničkoj školi, Gimnaziji, Tehničkoj školi i Srednje-hemijskoj školi “Lazar Nešić”. Direktor Aktiva direktora, Iso Planić objašnjava, da ima mesta uglavnom na trogodišnjim smerovima.

Gde ima mesta

—U Politehničkoj školi na srpskom jeziku ima mesta na smeru za zidara, dekoratera zidnih površina, kao i tapetara i stolara. Pored toga, nisu popunjena sva mesta na mađarskom jeziku, a ima još 8 slobodnih mesta za smer arhitektonski tehničar na hrvatskom jeziku, dok u Gimnaziji na hrvatskom možda ima još jedno ili dva slobodna mesta”, kaže direktor Aktiva direktora, Iso Planić, koji je i direktor Politehničke škole.

S. Iršević

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja