Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.04.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  U organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke, u Subotici organizovana
  Letnja akademija o komunikaciji, sa 300 prosvetara
  15.08.2016.

  U organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke, u Subotici je 8. avgusta, počela sa radom 20. Letnja akademija, na kojoj je učestvovalo oko 300 vaspitača, učitelja, nastavnika i profesora, kojima će u okviru petodnevnog usavršavanja na mađarskom jeziku predavanja održati 38 stručnjaka iz Srbije i Mađarske.

  4248_1.jpg

  Otvaranju 20. Letnje akademije u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i zamenik gradonačelnika Grada Subotice Timea Horvat.

  4248_2.jpg
  Timea Horvat

  Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je naglasio, da je tema ovogodišnje Letnje akademije „Unapređivanje komunikacije u obrazovanju”, u našem okruženju naročito aktuelna i značajna, jer se na svakom koraku rešenje nalazi u odgovarajućem poznavanju jezika i u sposobnosti komunikacije, dok je Timea Horvat, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće, rekla da je već niz naučnih ispitivanja dokazalo, da komunikacija umnogome doprinosi uspešnosti pedagoškog rada.

  – Poznato je da savlađivanje komunikacijskih veština, na što višem nivou, pomaže u produbljivanju sadržajne veze sa studentima, decom, nastavnicima, vaspitačima i drugim saradnicima, što ostavlja trajne tragove.  Mada ti tragovi ponekad izblede, ipak u nekom obliku ostaju večno utisnuti. Ova veza se ne može ničim zameniti – istakla je, između ostalog, Timea Horvat.

  Njilaš je naglasio da razvijanje komunikacionih sposobnosti danas više ne predstavlja samo jedan od mnogobrojnih pedagoških zadataka.

  4248_3.jpg
  Mihalj Njilaš

  —To određuje vrednost i validnost svih drugih kompetencija.  Valjano poznavanje i negovanje maternjeg jezika i očuvanje običaja kod dece koja dolaze iz bilingvalne sredine, jeste pravi izazov i važan zadatak naših prosvetnih radnika. Politika obrazovanja ima zadatak da prosvetnim radnicima stvori uslove za kvalitetan i efikasan rad. To je razlog što podstičemo stručno usavršavanje nastavnog osoblja, pokušavamo da za škole obezbedimo potrebnu opremu, pri čemu se istovremeno trudimo da osavremenimo nastavne planove i udžbenike i olakšamo rad prosvetnim radnicima, rekao je Mihalj Njilaš.

  Predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke Ibolja De Negri navela je, da će se tokom petodnevnog stručnog skupa raditi u devet sekcija, od vaspitača do srednjih škola, da će se obrađivati više tema i da će se predavanja i rad po sekcijama održavati u prostorijama Tehničke škole „Ivan Sarić”, kao i u Velikoj sali Nove opštine, do 13. avgusta. Održavanje Letnje akademije u Subotici podržalo je i Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja