Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Obrazovanje
U organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke, u Subotici organizovana
Letnja akademija o komunikaciji, sa 300 prosvetara
15.08.2016.

U organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke, u Subotici je 8. avgusta, počela sa radom 20. Letnja akademija, na kojoj je učestvovalo oko 300 vaspitača, učitelja, nastavnika i profesora, kojima će u okviru petodnevnog usavršavanja na mađarskom jeziku predavanja održati 38 stručnjaka iz Srbije i Mađarske.

4248_1.jpg

Otvaranju 20. Letnje akademije u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i zamenik gradonačelnika Grada Subotice Timea Horvat.

4248_2.jpg
Timea Horvat

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je naglasio, da je tema ovogodišnje Letnje akademije „Unapređivanje komunikacije u obrazovanju”, u našem okruženju naročito aktuelna i značajna, jer se na svakom koraku rešenje nalazi u odgovarajućem poznavanju jezika i u sposobnosti komunikacije, dok je Timea Horvat, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće, rekla da je već niz naučnih ispitivanja dokazalo, da komunikacija umnogome doprinosi uspešnosti pedagoškog rada.

– Poznato je da savlađivanje komunikacijskih veština, na što višem nivou, pomaže u produbljivanju sadržajne veze sa studentima, decom, nastavnicima, vaspitačima i drugim saradnicima, što ostavlja trajne tragove.  Mada ti tragovi ponekad izblede, ipak u nekom obliku ostaju večno utisnuti. Ova veza se ne može ničim zameniti – istakla je, između ostalog, Timea Horvat.

Njilaš je naglasio da razvijanje komunikacionih sposobnosti danas više ne predstavlja samo jedan od mnogobrojnih pedagoških zadataka.

4248_3.jpg
Mihalj Njilaš

—To određuje vrednost i validnost svih drugih kompetencija.  Valjano poznavanje i negovanje maternjeg jezika i očuvanje običaja kod dece koja dolaze iz bilingvalne sredine, jeste pravi izazov i važan zadatak naših prosvetnih radnika. Politika obrazovanja ima zadatak da prosvetnim radnicima stvori uslove za kvalitetan i efikasan rad. To je razlog što podstičemo stručno usavršavanje nastavnog osoblja, pokušavamo da za škole obezbedimo potrebnu opremu, pri čemu se istovremeno trudimo da osavremenimo nastavne planove i udžbenike i olakšamo rad prosvetnim radnicima, rekao je Mihalj Njilaš.

Predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara severne Bačke Ibolja De Negri navela je, da će se tokom petodnevnog stručnog skupa raditi u devet sekcija, od vaspitača do srednjih škola, da će se obrađivati više tema i da će se predavanja i rad po sekcijama održavati u prostorijama Tehničke škole „Ivan Sarić”, kao i u Velikoj sali Nove opštine, do 13. avgusta. Održavanje Letnje akademije u Subotici podržalo je i Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja