Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Socijala
Crveni krst Subotica počeo distribuciju kuvanih jela u Tranzitno prihvatni centar
Kuvana jela i za migrante
07.08.2016.

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica od ove nedelje distribuira gotova jela migrantima koji borave u Tranzitno prihvatnom centru.  Količina obroka zavisi u odnosu na potrebe koje dostavlja Komeserijat koji rukovodi Centrom, a migranti su za sada uglavnom zadovoljni promenom u ishrani koja im se dostavlja, potvrđeno nam je u Crvenom krstu Subotica.

4217_1.jpgDogovor oko distribucije gotovih jela migrantima u Prihvatnom centru postignut je nedavno, po uzoru na praksu u Prihvatnom centru za migrante u Šidu, gde se migrantima već od ranije dele i gotova jela. Kuvana odnosno gotova jela obezbeđena su od donatora.

— Broj kuvanih obroka koje odnosimo u Prihvatni centar se menja svakodnevno, a zavisi od potreba, odnosno informacija koje dobijamo od nadležnog Komeserijata. U proseku svakoga dana, odvezemo oko 430 gotovih jela i oko 600 supa. Migrantima koji su do sada imali isključivo suve obroke, ova promena je dobrodošla te za sada, pozitivno reaguju na ove novine. Do god ima potrebe, nastavićemo sa distribucijom kuvanih obroka — rekao je dr Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Subotice.

U Crvenom krstu kažu da je praktično od otvaranja Centra od početka migrantske krize do maja, priliv migranata bio sporadičan, da je danas njihov broj mnogo veći, i da višestruko prevazilazi kapacitete Centra. U Crvenom krstu tvrde da svima kojima je hrana i higijena potrebna pomoć stiže na vreme.

Paketi hrane i higijene su obezbeđeni zahvaljujući donaciji Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Međunarodnoj Federaciji Crvenog krsta. Pored kuvanih obroka migrantima se dele i suvi obroci, slani i slatki paket, higijenska sredstva i voda, a obroci su prilagođeni režimu ishrane koji praktikuju migranti.

Od 4. maja tim licima podeljeno je oko 40.000 obroka, što je 3 do 4 puta više nego tokom prošle godine, tvrde u Crvenom krstu.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja