Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Na sednici Odbora za poljoprivredu RPK Subotica ocenjeno da stočari pojačavaju uzgoj tovljenika
  Poskupelo svinjsko meso
  06.08.2016.

  U proteklih deset dana manja ponuda žive stoke na tržištu omogućila je da dođe do rasta otkupne cene svinja, što se odrazilo na poskupljenje svinjetine u pojedinim mesarama u Srbiji, ali i Severno- bačkom region, istaknuto je na sednici Odbora za poljoprivredu RPK Subotica.

  4211_1.jpg
  Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK Subotica i Josip Stipić,
  predsednik Odbora za poljoprivredu RPK Subotica

  Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK Subotica smatra da će uskoro doći do stabilizacije tržišta, a da će kupovna moć građana dati poslednju reč. Razlog iznenadnog skoka cena u otkupu u vrednosti od 185 do 200 dinata po kilogramu, plus pdv, jeste manjak domaćih tovljenika na tržištu. Mnoge farme, po nekim, čak trećina ugušena je zbog konkurencije i nekontrolisanog uvoza mesa lošeg kvaliteta, što je i obaralo cenu domaćeg mesa.

  „Problem treba rešiti i lečiti od početka. Znači treba rešiti da cena stoke bude niža. I ako sada malo parafraziram stvari za ovu situaciju su krivi seljaci. Ali molim Vas nemojte ovo iz konteksta da izvučete. Zašto su krivi?.Zato što nemaju veću proizvodnju svinja i nema svinja na tržištu. Postavlja se pitanje šta raditi sada? Oni koji kupuju meso izjavljuju da je neopravdano podignuta cena, a oni koji proizvode tov svinja, smatraju da je bilo dovoljno vremena da se nešto uradi i da su gubici koji su bili prisutni gotovo godinu dana ostali nezabeleženi i snosili su ih samo oni koji su proizvodili tovljenike“, objašnjava Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK Subotica.

  U Regionalnoj privrednoj Komori Subotice ističu da je potrebno stvoriti uslove da se meso i prerađevine izvoze. Da bi se to ostvarilo, Srbija mora da prekine vakcinaciju svinja protiv svinjske kuge i pooštri sistem vancarinske zaštite, kako bi se uvozilo.

  “Neophodno je pratiti situaciju i ako smo preuzeli evropske standarde, sačekati da tržište podesi odnose ponude i potražnje.  Država Srbija, je ipak ograničena i sporazumima o slobodnoj trgovini ne može da reaguje u slučaju nedostatka neke robe, dok se cene slobodno formiraju i zavise od ponude i tražnje. Pomeranje cene žive stoke biće dobra injekcija onima koji su rizikovali i proizvodili i učiniće da delimično smanje svoje gubitke.  Tako će bojazan od poskupljenja mesa i uticaj na međugodišnju inflaciju biti agrumentovanije shvaćeno”, zaključuje Vojnić Tunić.

  Na sastanku je bilo reči i o načinima kako može da se formira ekonomska cena poljoprivrednih proizvoda, sa akcentom na pšenicu.

  „Otkup pšenice po tehnološkim grupama kvaliteta. Po tehnološkom kvalitetu, što će reći da se moraju sistematizovati tehnološke grupe kvaliteta da bi se odgovorilo ovoj ogromnoj turbulenciji velikim razlikama u otkupnim cenama, pristupima i ne priznavanju ili priznavanju, u zavisnosti gde i kako, tehnološkog kvaliteta tog proizvoda“, kaže Josip Stipić, predsednik Odbora za poljoprivredu RPK Subotica.

  Žetva strnih useva je završena na 20.000 hektara u ovom regionu, a prinos iznosi 6,32 tone po hektaru. To je do sada najbolji prinos ističu u RPK.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja