Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Socijala
U Prihvatnom centru od maja, migrantima podeljeno oko 40.000 obroka, tvrde u Crvenom krstu Subotica
Uskoro i gotova jela
30.07.2016.

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica angažovana je na podeli paketa hrane i higijene od početka migrantske krize, još od prošle godine. Otvaranjem Prihvatnog tranzitnog centra za migrante u Subotici, Crveni krst dodatno radi i na podeli hrane u tom centru.

U Crvenom krstu kažu da je praktično od otvaranja Centra do maja, bio sporadičan priliv migranata ali da je danas on mnogo veći, te da višestruko prevazilazi kapacitete i samog Prihvatnog centra. Međutim, Crveni krst obavlja sve zadatke bez problema, te svima kojima je hrana i higijena potrebna u Centru stiže na vreme.

4183_1.jpg
Siniša Trajković

— Migrante u Prihvatnom centru paketima hrane i higijene snabdevamo zahvaljujući pomoći Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i međunarodne Federacije Crvenog krsta. Radi se o suvim obrocima, podeljenim na slani i slatki paket, tu su i higijenska sredstva i naravno voda. Novost je da smo ove nedelje postigli dogovor po uzoru na Prihvatni centar za migrante u Šidu, da se migrantima dele i gotova jela od početka naredne nedelje, koja su takođe obezbeđena od donatora — kaže dr Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta.

Broj obroka koji se deli migrantima se iz dana u dan se menja, a samo od 4. maja do danas je podeljeno oko 40.000 obroka, što je 3 do 4 puta više nego tokom prošle godine, tvrde u Crvenom krstu.

— Ovaj broj nije povećan zato što je povećan broj migranata, nego je povećan broj dana njihovog zadržavanja. Prošle godine su primera radi migranti kod nas boravili najviše do 3 dana, a danas se zadržavaju i do mesec dana. Obroci su namenski prilagođeni njihovoj specijalnoj ishrani, te oni dobijaju konzerve ribe, tunjevine, goveđi narezak, deci se dele posebni paketi koji sadrže i posebne kašice od povrća i eventualno piletine — navodi Trajković.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja