Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Protest mađarskih novinara ispred NSM
  Savet premešta subotički desk u Novi Sad
  16.07.2016.

  Oko 150 građana, članova sindikalnih organizacija, predstavnika udruženja i novinara podržalo je protest zaposlenih u „Mađar Sou“ i „Het Nopu“.

  Novinare je podržao i „Mađarski pokret“ čiji je kopredsednik Tamaš Korhec izjavio da je pogrešio pre pet godina kada je kao predsednik NSM učestovao u odluci po kojoj je Čaba Presburger, tadašnji urednik „MS“, smenjen.

  4125_1.jpg 

  - To je bila politička odluka SVM jer Presburger nije hteo da prihvati direktive iz stranke. Pogrešio sam što sam učestvovao u tome pošto je ta odluka bila deo težnji da se postepeno ugasi kompletna medijska sloboda – zaključio je Korhec.  Porukama kojima traže slobodu medija grupa novinara redakcija na mađarskom jeziku organizovala je protestno okupljanje ispred Nacionalnog saveta Mađara u vreme održavanja sednice na kojoj je usvojena izmena statuta „MS“ i „HN“.

  - Protestom iskazujemo neslaganje sa NSM i SVM i ukazujemo na njihovo mešanje u uređivačku politiku novina. Dobio sam otkaz sa mesta šefa marketinga u „MS“ jer sam prisustvovao konferenciji za štampu „Mađarskog pokreta“ u Budimpešti. Radio sam 25 godina u toj redakciji, bio i glavni urednik, ali sada hoće svima da oduzmu prava da daju mišljenje o izboru urednika – rekao je Peter Kokai.

  Većina učesnika protesta nosila je na majicama parolu „I ja sam Kokai“, a prema rečima novinara Kornela Bajtajia „sporna je odluka NSM da izmeni statut i oduzme višedecenijsko pravo novinara na mišljenje o izboru urednika“.

  - I u vreme Miloševića smo imali to pravo. Iza te odluke se verovatno krije namera da postave urednika koji će biti podoban isključivo SVM – kaže Bajtai.

  Apelu NSM i SVM pridružio se i Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

  - Sa sigurnošću možemo potvrditi da je situacija u medijima gora nego ikada. Ovo što se sada dešava je strašan pritisak na medije i novinare, ali i građane i ljudska prava. Građani su shvatili da ovo nije samo pitanje novinara već i njihovo pitanje – poručio je Nedim Sejdinović.

  On je podsetio da je na istom mestu pre pet godina organizovan protest zbog smene urednika „Mađar Soa“ Čabe Presburgera i rekao da je prisustvo građana na ovom protestu od velikog značaja, jer su u pitanju i njihova prava.

  Nakon sednice Nacionalni savet Mađara je saopštio da podržava reorganizaciju lista “Mađar So” i prenošenje subotičkog deska u Novi Sad.

  U NSM kažu da su kao jedini osnivač ovih medija na sednici Saveta podržali ovogodišnji plan rada “MS” koji podrazumeva i reorganizaciju.

  - Novi saziv Saveta Novom Sadu, kao kulturnom, obrazovnom i medijskom centru Mađara u Vojvodinim, pridodaje veći značaj nego prethodni. U okolini Novog Sada vidi samo dodatno jačanje uloge tog grada. Svaka reorganizacija nosi promene, ali predrasude koje postoje po ovim pitanjima su zlonamerne – navodi se u saopštenju NSM.

  Savetu nije prihvatljivo da se odgovorni urednici biraju na predlog novinara za čiji rad odgovaraju.

  - To je stavljanje urednika u nepogodan položaj gde njihov posao zavisi od onih kojima su nadređeni Kontrola nad radom odgovornih urednika ova dva lista postoji u vidu predstavljanja novinara i kolektiva u upravnim organima gde učestvuju sa punim pravom glasa. Usvojeno rešenje daje novinarima značajno veća prava nego što to postoji u bilo kojem drugom slučaju – kažu u NSM.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja