Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Za 900 Vojvođana odobreno 580 miliona dinara iz Mađarske
  Pastor: Poduhvat od značaja za celu Srbiju
  04.07.2016.

  Za projekte Fondacije „Prosperitati“, na osnovu dodele bespovratne pomoći iz Mađarske, od januara do marta stiglo je 2.400 prijava, a odobreno je više od 900.

  Za prvi krug konkursa predviđeno je 1,5 milijardi forinti ili 580 miliona dinara što je 30 odsto od pet milijardi forinti, koliko je Vlada Mađarske namenila ove godine za kreditiranje poljoprivrednika i preduzetnika vojvođanskih Mađara.

  4082_1.jpg

  - Ovo je poduhvat koji nije značajan samo za potencijalne dobitnike, već za celu Srbiju jer porez na dobit od upotrebe ovih sredstava ulazi u državnu kasu. Ono što se iz ovih projekta realizuje doprinosi stvaranju bruto društvenog dohotka Srbije, zadržava ljude na ovom prostoru što je veoma značajno i iznad onoga što je značaj za potencijalnog dobitnika na konkursima – rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, na konferenciji za štampu na Paliću.

  Do kraja godine biće raspisana još dva konkursa, a pravo učešća imaju državljani Mađarske i Srbije sa prebivalištem u Vojvodini. Pastor kaže da je stvoren efikasan sistem koji funkcioniše zahvaljujući kancelarijama Fondacije „Prosperitati“ kojih ima osam u Vojvodini.

  - Najviše je bilo zainteresovanih za kupovinu priključne poljoprivredne mehanizacije. Tu smo imali ono 1.300 prijava i oko polovine je odobreno – rekao je Balint Juhas iz „Prosperitati“.

  Vlada Mađarske je za 2017. i 2018. godinu obezbedila još po 7,5 milijardi forinti čime će biti završen trogodišnji ciklus bespovratne pomoći. Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici, pozvao je vojvođanske Mađare da se prijave na konkurse.

  - Oni koji nisu dobili sada sredstva ne treba da gube nadu, nego da ponovo pokušaju. Novca ima, program traje tri godine što je veoma povoljnu za našu zajednicu u Vojvodini – poručio je Babić.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja