Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Položen kamen temeljac za smeštaj maloletnih migranata bez roditeljskog staranja
  Vulin: Nema izgubljene ili nestale dece
  03.07.2016.

  • Kamen temeljac za izgradnju novog objekta u kome će biti smešteni maloletni migranti bez roditeljskog staranja, položen je u ponedeljak, 27. juna u Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka"

  Izgradnju objekta površine 250 kvadrata finansiraće švajcarska Agencija za razvoj i saradnju sa oko 24 miliona dinara, a u njemu će biti smešteno 16 dece.  Kamen temeljac svečano je položio Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je tom prilikom istakao da je do zatvaranja Balkanske rute kroz Srbiju prošlo 600 hiljada migranata, a da istovremeno nijedno dete nije izgubljeno ili nestalo, niti je ostalo bez pažnje nadležnih Centara za socijalni rad. On je rekao da Srbija nije zemlja koja je odgovorna za migrantsku krizu, ali se nosi sa njenim posledicama te bi bilo nepravedno da se samo svojim budžetskim sredstvima nosi sa tim problemom.

  4077_1.jpg
  Objekat će najkasnije biti završen i pušten u rad do septembra ove godine 

  - Nije bilo slučajeva dece koja su u potpunosti bila bez roditeljske pratnje, već oni obično putuju sa rođacima ili vršnjačkim grupama i imaju pratnju odrasle osobe ili se, pak, trude da dođu do zemlje u kojoj su njihovi roditelji, zbog čega Srbija preduzima i aktivnosti na spajanju porodica.  Ovaj i drugi objekti nastali su kao posledica migrantske krize, ali ovo je i naša obaveza prema poglavlju 23 i 24, po kojima mi moramo da obezbedimo ovakve smeštajne kapacitete, upravo za ove namene. Nije realno očekivati da Srbija sama, svojim budžetskim sredstvima odgovori na migrantsku krizu i zato je veoma važna saradnja sa donatorima. Osim u ovog, slični centri biće izgrađeni na celoj migrantskoj ruti kroz našu zemlju, odnosno u Nišu i Beogradu, i to zahvaljujući sredstvima inostranih donatora - istakao je ministar Vulin.

  4077_2.jpg

  Izabel Perič, direktorka švajcarske Agencije za razvoj i saradnju u Srbiji rekla je da je ta zemlja za programe iz oblasti migracija do sada, u poslednje četiri godine, uložila oko 4.3 miliona evra.

  - Izuzetno je dobro i bitno je da se ovakvi projekti rade sa institucijama sistema kako bi ove usluge ostale na korišćenje i posle njegovog isteka. Izgradnja ovog doma omogućena je kroz ugovor između dve zemlje o migracionom partnerstvu – rekla je Perič.

  4077_3.jpg

  U Domu „Kolevka“ kažu da su se i do sada susretali sa prihvatom maloletnih migranata, ali da nije bilo adekvatnih uslova.

  - "Kolevka" je i do sada bila utočište za maloletne migrante, ali sa roditeljskom pratnjom. U protekle dve godine privremeno smo smestili oko 80 dece, koji su zajedno sa roditeljima boravili do nedelju dana. Novim objektom moći ćemo da pružimo najkvalitetniji smeštaj za maloletne migrante koji prolaze kroz našu zemlju. Imamo određeno iskustvo i kapacitete da u narednom periodu, dok god traje migrantska kriza, radimo ono što se od nas očekuje – istakao je Nenad Kozomora, direktor Doma „Kolevka“.

  Prisutnima se obratio i Ilija Đukanović, novoizabrani član Gradskog Veća za socijalnu zaštitu u Subotici koji se zahvalio Švajcarskoj agenciji za regionalni razvoj i saradnju u ime Grada na donaciji, i izrazio nadu da će novi objekat kada bude u funkciji, doprineti još humanijem zbrinjavanju migranata koji pristižu u Suboticu.

  Objekat za smeštaj migranata bez roditeljskog staranja u Domu "Kolevka", kako su najavili nadležni, biće najkasnije završen i pušten u rad do septembra ove godine.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja