Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Operater za izradu nameštaja – novi obrazovni profil u Politehničkoj školi
  Dualno obrazovanje
  15.06.2016.

  Operater za izradu nameštaja – novi je obrazovni profil u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici. Od naredne školske godine, taj profil biće otvoren još i u Užicu, a realizuje se po kooperativnom modelu obrazovanja, odnosno javno-privatnog partnerstva škole i privrede. U Regionalnoj privrednoj komori Subotica ističu da već ima zainteresovanih firmi.

  3997_1.jpg

  Direktor Politehničke škole, Iso Planić, objasnio je da su operateri za izradu nameštaja, zapravo novi obrazovni profil, koji se uvodi na području rada šumarstva i obradi drveta.

  —Ovaj obrazovni profil od naredne školske godine se uvodi po princima kooperativnog obrazovanja, nalikuje na model dualnog obrazovanja, karakterističan za područja nemačkog govornog područja. Po uzoru na Austriju i Nemačku, u našoj zemlji se uvodi model zanatskog zanimanja u trajanju od tri godine. Okrenut je potrebama privrede, a realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, RPK Subotice, i nekoliko kompanja koje su zainteresovane za stručnjake iz ove oblasti.  Mnoge od tih kompanija su preuzele poslove u saradnji sa partnerima iz inostranstva i zato su im potrebni mladi stručnjaci. Mi ćemo pokušati da ih obezbedimo, ovim modelom obrazovanja. Kooperativni model obrazovanja podrazumeva tesnu saradnju škola i privrede i na prvoj godini, pomenutog obrazovnog profila đaci će praktičnu nastavu pohađati dva puta nedeljno, a na trećoj tri puta.  Nakon završetka škole moći će odmah da dobiju posao u kompaniji gde su obavljali praksu, objasnio je direktor Iso Planić.

  Upisom u takvo odeljenje, učenici dobijaju mogućnost da nauče zanat i dobiju posao nakon školovanja.  Ovim sistemom predviđene su i stipendije za učenike.

  —Kompanije sa svoje strane trebalo bi da obezbede mentore, da na licu mesta obavljaju praksu.  Do sada je nastavni plan i program za ovakve profile rađen od strane Ministarstva prosvete, a od sada, u saradnji sa kompanijama. Ovaj profil se uvodi u dve škole u Užicu i Subotici. Nadam se da ćemo imati dovoljno zainteresovanih učenika, jer je obrazovni profil nastao tek pre nekoliko nedelja. Ukoliko učenik nije iz Subotice, biće mu obezbeđen dom, stipendija i na kraju posao, što je dobra motivacija za upis na takav obrazovni profil, ocenjuje Iso Planić.

  Predsednik RPK Subotica, Slobodan Vojinović istakao je, da već ima dve zainteresovane firme, gde bi mogla da se obavlja praksa, po modelu kooperativnog obrazovanja, uz poruku da potreba za zanatskim strukama iz godinu u godinu raste, te se privreda mora uključiti u obrazovanje.

  —Ono što je trebalo da se desi, dešava se. Korporacija može da ima kadar koji je profilisan za njega i to je najlepše rešenje dualnog obrazovanja. Politehnička škola to zna, može i ume. Imali smo do sada nekoliko slučnih slučajeva i očekujemo promenu zakonskih propisa. Jedna je priča učenik i nauka, a druga firma i rad. U dualnom obrazovanju je pitanje kako i gde smestiti učenike, rešavanje stipendije i pitanje obaveze učenika koji ne želi da ostane u toj firmi nakon školovanja. Ali svakako, ovaj sistem daje sigurnost za obe strane. Učenik kada se opredeli, ima sigurnu školu, praksu i siguran posao. Sa druge strane, privrednik ima kadar koji on obrazuje.  Dualno obrazovanje može da zaživi, a ja ću podsetiti starije generacije da je to već sprovođeno u praksi, kao princip škole učenika u privredi, naglasio je Vojinović.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja