Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Uprkos brojnim polemikama na 8. vanrednoj Skupštini Grada
  Usvojen Program korišćenja zemljišta
  26.04.2016.

  Na osmoj vanrednoj sednici Skupštine grada, velikom većinom odborničkih glasova, posle dvosatne diskusije usvojena je jedina tačka dnevnog reda, Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Subotica.

  3792_1.jpgPrema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u javnom vlasništvu je kako je rečeno, 18.319 hektara poljoprivrednog zemljišta, a Programom izdavanja predviđeno je da se poljoprivrednicima ponudi 14.695 hektara, jer prema novom zakonu trećina površina treba da bude data investitorima, što su uglavnom osporavali odbornici opozicije, optužujući se međusobno sa odbornicima vladajućih stranki oko zemljišta koje je izdavano u zakup bez nadoknada, uz ocene da se ne zna pouzdano koliko zemljišta je tačno dato u zakup, te da je potrebno rasčistiti ko je koristio takve privilegije.

  Grgur Stipić, šef odseka za poljoprivredno zemljište, rekao je da podaci koji su dobijeni iz katastra se razlikuju od prethodnih godina, kada je na evidenciji bilo oko 16 hiljada državnih oranica, pa je evidentirana razlika od dve hiljade novih hektara, što je bilo predmet replike više odbornika.

  - Radna grupa je dala obrazloženje šta spada u poljoprivredno zemljište.  Prema sadašnjem zakonu, najveći deo zemljišta će se izdati na osnovu prava prečega stočarima, rekao je Stipić.

  Rečeno je da će se na osnovu zakupa zemljišta, u budžet grada se sliti oko 127 miliona dinara.

  - Znamo da je program u skladu sa Zakonom, a posledice njegove primene tek ćemo videti. Prosečnom cenom zakupa od 203 evra po hektaru, grad će izgubiti 20 odsto prihoda, tvrdi Danijel Kovačić, odbornik DS-a, što su neki odbornici osporavali..

  Predsednik Radne grupe za poljoprivredno zemljište Dragutin Soković naveo je da će zakonske novine uvesti reda u ovoj oblasti, a više odbornika je apelovalo sa skupštinske govornice, da se ovako značajna tema, nekoliko dana pred izbore ne koristi za marketing političkih stranaka. Prema podacima Službe za katastar nepokretnosti Subotica utvrđeno je, da na teritoriji Grada Subotice ima 18.319,1061 ha poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije. Ovim Programom se predlaže da se u zakup u 2016. godini izda 14.695,2441 ha.  Ugovor o zakupu zaključuju zakupac i Ministarstvo, obrazložile su stručne službe.

  Mirko Bajić je u diskusiji ocenio da je skandalozno ponašanje oko korišćenja državne zemlje.

  —Jer, ako je bilo moguće, a bilo je, da se utvrdi koja parcela postoji, da li je obradiva ili nije, čuli smo u izlaganju predstvanika Komisije, koji tvrdi da jeste, ostaje da se utvrdi ko je koristio parcele kojih nije bilo u dosadašnjim licitacijama, a neko ih je obrađivao. Pošto formalni zaključak o tome ne možemo doneti, možemo diskusijama nametnuti zaključak da se utvrdi ko je koristio takvu zemlju, možda i neko od onih koji tvrde da je Zakon skandalozan. Zato sam rekao da će požuteti neke njive, a matematika nameće da se utvrdi ko je koristio sporne neevidentirane parcele, rekao je Bajić.

  Danijel Kovačić je rekao da oko slučaja u Đurđinu, nije postojala druga mogućnost, nego da svaka opština da neke parcele za pošumljavanje.

  —U Subotici te sadnice nisu preživele, bunara nije bilo, parcele su zaparložene, dok je na oko 200 hektara uspela sadnja i uspeo je projekat na Bikovu, rekao je Kovačić replicirajući Mirku Bajiću, upozoravajući ga da bi njegove tvrdnje mogla da reši tužba, jer se dobro zna ko (ni)je ulazio u spornih 200 hektara parcela.

  Dmitar Maravić je naveo da je bio u Komisiji u Đurđinu. —Stotine sadnica smo našli, nisu ni zasađene, nego bačene kao snoplje, a ovde se pominje suša kao uzrok zaparložene zemlje.

  Mirko Bajić u replici Kovačiću je rekao, da je takođe bio u Đurđinu.  —Dakle, za njive koje su uzete u zakup niste ništa plaćali, rekao je Bajić, na šta je Danijel Kovačić ustvrdio, da priča o Đurđinu nema smisla, a da ne zna ko je bacio sadnice, jer njegov posao kao savetnika nije bio da vrši kontrolu, nego predloži meru oko zaparložene parcele.

  -Videće se kako stoje stvari tamo, kada se završi proces oko provere činjenica u tom predmetu, sačekajte ishod, rekao je Kovačić.

  Parać Slavko je naglasio da očito svi podaci, od 2010. godine potiču iz Geodetskog zavoda.

  —Očito je da Komisija ne zna prave podatke. Čuli smo da ima 18000 hektara, a obradivo je 14000 hektara. Dakle razlika su neka dvorišta škola, trgovi, pa dakle model zavisi od podataka iz Katastra, a očito da imamo problema oko tih podataka, kojima bi trebalo da se pozabave nadležne institucije. Tu je glavni problem, a ne u prikrivanju.  Istina je ipak, da su neke površine u Gradu obrađivane, a da nisu licitirane, i za to smo da se vidi ko su ti koji uzurpiraju to zemljište. Ne mogu da prihvataim da se do sada nije moglo na tome ništa uraditi, pa se ne može sve pripisati prethodnoj vlasti, rekao je Parać i predložio da se govornica ne koristi za predizborne kampanje.

  Parać je replicirao Bajiću i rekao, ukoliko zna o čijem se imenu radi oko zloupotreba zakupa, „da ne prikriva te podatke, jer je i to krivično delo, pa da se vidi ko će doći da ubere tu letinu, na spornim parcelama, da to ne bude predmet manipulacija i netačnih optužbi”.

  Polemike koje su se udaljile od teme prekinuo je predsednik Skupštine Ilija Maravić , rečima da rad Komisije bi trebalo pohvaliti, da se razlika u površinama zemljišta odnosi na period od 2010 godine.

  — Sada je preko 18300 hektra zemljišta evidentirano za razliku od prethodnih godina, kada je bilo 15425 hektara. Postupili smo prema podsticajima Vlade Srbije. Dakle, prvi put će stočari u Subotici moći da dobiju zemljište po osnovu broja grla stoke. Tvrdim da budžet neće biti siromašniji, nego naprotiv bogatiji, jer će građani dobiti jeftinije proizvode na pijaci. Prvi put će stočari dobiti i subvencije, za višu fazu obrade u poljoprivredi.  Prihodi su bili za oko 100 miliona manji. Ovaj Grad je za toliko više napunio budžet, došao do 2000 hektara više poljoprivrednog zemljišta, zaključio je skupštinsku raspravu predsedavajući Maravić, a glasnajem je Skupština Grada usvojila rešenje o korišćenju poljoprivrednog zemljišta većinom odborničkih glasova.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja