Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Dnevni boravak za punoletna lica sa smetnjama u razvoju pri Kolevci, obeležio svoj Dan predstavom štićenika
  U adaptiranom prostoru zbrinuto 40 korisnika
  02.03.2016.

  Dnevni boravak za punoletna lica sa smetnjama u razvoju u Banijskoj ulici pri subotičkoj „Kolevci”, proslavio je u sredu, 24. februara, svoj Dan.

  Za proteklih godinu dana, od kada je na snazi Odluka grada da taj objekat bude u sastavu „Kolevke”, prema rečima direktora Nenada Kozomore, u Dnevni boravak je uloženo mnogo sredstava, te su okrečene prostorije, doterani podovi, urađena struja, krov zgrade je stavljen u kompletnu funkciju, a adaptirano je i kupatilo.

  3574_1.jpg
  Predstava korisnika Dnevnog boravka

  — U narednom periodu biće izgrađena invalidna rampa, završena stolarija u dnevnom boravku, čime će biti stvoreni adekvatni uslovi za boravak svih korisnika u ovom delu „Kolevke”.  U našoj ustanovi u odnosu na prošlu godinu imamo na smeštaju 20 odsto više korisnika, tako da ih je sada 240. Od toga je 171 dete na stacionarnom smeštaju u „Kolevci”, 28 dece smešteno je u Dnevnom boravku za decu do 18 godina, a 40 korisnika u Dnevnom boravku za odrasle sa smetnjama u razvoju — rekao je direktor „Kolevke”.

  Milimir Vujadinović, član Gradskog Veća za socijalnu zaštitu koji je prisustvovao obeležavanju svečanosti u Dnevnom boravku, podsetio je tom prilikom da grad fi nansira celokupan objekat u Banijskoj ulici.

  — Ovaj objekat je od pre samo godinu u sastavu „Kolevke”, a već se vidi razlika.  Prostorije su preuređene, neke i potpuno adaptirane. Grad će nastaviti da ulaže u ovaj objekat i u „Kolevku”. Do sada je u „Kolevku” uloženo oko 14 miliona dinara.  Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja takođe je prošle godine odobrilo oko 300.000 dinara za restauraciju objekta, što su takođe značajna sredstva — naveo je Vujadinović.

  Kako su se voleli Romeo i Julija

  Povodom obeležavanja godine rada i postojanja objekta u Banijskoj 65, osmišljena je zanimljiva predstava korisnika Dnevnog boravka, čiji je idejni tvorac Danijela Andrašić, koja radi sa štićenicima.  Korisnici su tom prilikom na veoma upečatljiv i šaljiv način uz sjajnu scenografi ju i kostime plesnog studija „Larisa”, izveli predstavu „Romeo i Julija kroz vekove”.

  — Kako su se voleli Romeo i Julija prikazali smo kroz nekoliko scena od kamenog doba, preko renesanse do današnjice, uz šaljive rečenice i plesnu tačku, jer smo želeli da se našalimo i prikažemo ljubav na topao način, koju i negujemo u boravku, a za predstavu smo se pripremali oko mesec i po dana. U Dnevnom boravku imamo lepezu aktivnosti, a rad je prilagođen individualnim sposobnostima korisnika. Kod nas radi veliki broj sekcija, važan segment rada je i radno okupaciona terapija sa korisnicima, gde naši korisnici između ostalog sade u dvorištu lekovito bilje, sortiramo plastičnu i papirnu ambalažu, korisnice štrikaju, tkaju, imamo i sitoštamparski sto. Naš najmlađi korisnik ima 21, a najstariji 54 godine — rekla je Danijela Andrašić.

  U narednih 10-tak dana u „Kolevci” će prema rečima direktora Nenada Kozomore, biti okončani radovi na izgradnji lifta, tokom aprila počeće izgradnja novog dela objekta sa dodatnih 160 kvadratnih metara prostora u okviru Projekta koji će trajati 2 godine, a koji je namenjen smeštaju maloletnih migrantkinja bez roditeljskog staranja, a nakon toga objekat će pripasti „Kolevci”, te će se na taj način proširiti kapaciteti.  „Kolevka” će se na taj način približiti određenim standardima neophodnim za dobijanje trajne licence za obavljanje delatnosti.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja