Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Marija Martić, volonterka u Udruženju „Zajedno”
  Zajedno je i lepše i lakše
  04.02.2016.

  Marija Martić Papišta već pet godina volontira u Udruženju “Zajedno”, formiranom kao podrška deci, mladima i odraslima sa psihofizičkim smetanjama za ostvarivanje prava na život u zajednici. Uz sestru Eriku o kojoj brine spoznala je da je upravo to njena životna misija.

  3464_1.jpg

  Marija je u Suboticu došla iz Budisave, mesta kraj Novog Sada, pre tridesetak godina da završava školu – Višu građevinsku.  Nije imala jasno utvrđen plan svog života, ali je znala da kraj nje uvek mora biti mesta za njenu osam godina mlađu sestru Eriku.

  3464_2.jpg
  Marija sa sestrom Erikom

  -Još od njenog rođenja osećala sam veliku odgovornost prema sestri, a pošto je kao dete sa posebnim potrebama podrazumevala i naročitu brigu uvek je to nekako bio i moj zadatak. Kada sam otišla od kuće teško mi je palo što više nisam kraj nje, ali sam usput kroz razne životne situacije shvatila da je moja životna misija da se brinem o njoj – priča Marija.

  Nakon smrti roditelja Erika iz Budisave dolazi u Suboticu da živi sa Marijom i njenim suprugom Radenkom.

  -U početku nije bilo nimalo jednostavno, Erika je izgubila svoj do tada poznati svet. Razmišljala sam kako da joj pomognem da se opusti i prilagodi i nekako baš u to vreme, pre pet godina naišla sam na poziv za volontere Udruženja „Zajedno“.

  Od tada za njih dve počinje jedan novi period života, koji je i Radenko u potpunosti podržao.  Marija ne samo što je pronašla put do Erikinog sveta, već je i sama u njemu pronašla mir i sreću.

  -Dobila sam svoju štićenicu Čilu koja je ubrzo potom postala i naša porodična prijateljica. Dopao mi se rad u Udruženju, a pokazalo se da su me svi prihvatili i nakon završetka tog programa volontiranja zadržali su me u Udruženju da vikendom radim kreativne programe.  Nisam stručna ali idem čista srca i sa željom da nam svima život učinim kvalitetnijim.  Kroz rad i druženje učimo jedni druge, ja njih kako da nešto naprave ili urade, a oni mene kako se raduje trenutku. Nakon naporne nedelje sa njima se opustim jer tu mogu da budem baš onakva kakva jesam. U njihovom svetu je sve jednostavno i sve je ljubav. Svaki naš susret i zagrljaj donosi toliko pozitivne energije da me ona posle nosi danima- kaže Marija koja se ovde oseća korisnom, a kada svoje ovdašnje drugare vidi raspoložene i nasmejane, kako se raduju svakoj aktivnosti, zna da je uradila nešto dobro.

  -Vidi se to i kroz Eriku koja se potpuno uklopila u novu sredinu, ima svoje prijatelje u Dnevnom boravku u Banijskoj, interesovanja, putovanja, želje, pa čak i hirove...  poslednji je zamena kompjutera lap topom... ispoštovano potpuno ravnopravno.

  Subotica je grad koji služi za primer jer se u njemu posebna pažnja i briga posvećuje ovoj osetljivoj kategoriji, a porodice u tome imaju punu podršku društvene zajednice.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja