Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Josip Ivanković predsednik Skupštine malih akcionara Agrokombinata iznosi sumnje oko pokretanja stečaja
  Stečaj otvoren sumnjivim dugom Poreske uprave?!
  02.02.2016.

  • Mali akcionari Agrokombinata bez stečajnog upravnika, pa trenutno niko ne brine o stečajnoj masi, jer posle ostavke Šandora Šomođija i novopostavljeni stečajni upravnik Tamaš Harmat je dao ostavku na tu funkciju!  • Akcionari sumnjaju, da je stečaj u Agrokombinatu otvoren na osnovu netačnog iznosa od preko pola miliona evra, koji je prijavila Poreska uprava • Podneta i druga krivična prijava protiv sada već bivšeg stečajnog upravnika Šandora Šomođija, protiv kojeg je Osnovno tužilaštvo pokrenulo sudski postupak, na osnovu prihvaćenih krivičnih prijava.

  3455_1.jpg
  Josip Ivanković

  Skupština Udruženja malih akcionara Agrokombinata Subotica održana je protekle sedmice na Otvorenom univerzitetu i u Starom Žedniku, a narednih dana održaće se u još nekoliko mesnih naselja. Razlog održavanja ponovnih skupova malih akcionara su njihove tvrdnje da su oštećeni tokom stečaja u svom preduzeću, a kažu da će istinu isterati na čistac, da nadoknade bar deo vrednosti akcija kojima su oštećeni za velike iznose.

  Cilj skupova koje organizuju mali akcionari je da svi dobiju informacije šta je urađeno nakon poslednje Skupštine akcionara i da se usaglase oko podnošenja novih krivičnih prijava.

  — Ispoštovan je zahtev upućen stečajnom sudiji Mariji Gabrić Malagurski o smeni stečajnog upravnika Šandora Šomođija, koji je posle tog zahteva malih akcionara podneo ostavku, a protiv njega se vodi i krivični postupak na osnovu krivične prijave koju su podneli mali akcionari. Osnovno Tužilaštvo je prihvatilo tu prijavu, a nedavno smo podneli još jednu krivičnu prijavu koja se odnosi na aneks Ugovora o prodaji dela „Agrokombinata ” Matijeviću. Imamo saznanja da je i ta krivična prijava prihvaćena — kaže za Subotičke novine Josip Ivanković, predsednik Skupštine malih akcionara „Agrokombinata”.

  Ivanković objašnjava da je bivši stečajni upravnik „Agrokombinata” Šandor Šomođi napravio tokom vođenja stečajnog postupka aneks Ugovora kojim je, bez naknade preneo i pokretnu i nepokretnu imovinu, dakle i njive i zgrade, Matijeviću, što je predmet prijave upućene Tužilaštvu od strane malih akcionara „Agrokombinata”.

  — U drugoj prijavi koja se odnosi na farmu svinja Mikićevo, za vreme mandata stečajnog upravnika Šomođija, građene su lagune za tečno đubrivo. Šomođi je izračunao da je tamo iskopao lagune od 45 hiljada metara kubnih - kapaciteta, što je plaćeno 30 miliona dinara. Realno, nije iskopano ni 10 posto kapaciteta, pa je i vrednost koju je trebalo isplatiti samo desetina plaćenog iznosa.  Akcionari su tražili od tužioca, na osnovu podnete krivične prijave, da utvrdi da li je tačno da su i ta sredstva zloupotrebljena — navodi Ivanković.

  Od malih akcionara je na održanim skupovima zatražena saglasnost da se utvrdi i procena vrednosti zemljišta koje je prodato Matijeviću.

  — Akcionari opravdano sumnjaju da je zemlja koja pripada „Agrokombinatu” prodata daleko ispod cene. Akcionari su jedinstveni i saglasni da je potrebno proveriti koliko su time oštećene njihove akcije. Cena zemlje prema katastru Starog Žednika tada je iznosila oko 10.000 evra po hektaru, a prodata je u proseku oko 4 hiljade i 500 evra po hektaru.  Imamo sumnje da je načinjena šteta u iznosu od 5 do 6 miliona evra na štetu malih akcionara, a od Tužilaštva očekujemo da to proceni — kaže Ivanković.

  Skupština malih akcionara „Agrokombinata” zauzela je stav da tokom narednih meseci podnese još nekoliko krivičnih prijava protiv bivšeg stečajnog upravnika Šandora Šomođija, koji je javnosti izneo tvrdnje da nije kriv za optužbe upućene Tužilaštvu od strane malih akcionara.

  — Ne radi se samo o sumnjama malih akcionara, već i o nezakonitostima koje je prilikom kontrole utvrdila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i navela desetine nepravilnosti tokom stečajnog postupka za vreme Šomođijevog mandata. Opravdano sumnjamo da se ovde radi ne samo o političkim uticajima na sprovođenje stečajnog postupka u „Agrokombinatu”, već i da su mnoge stvari nezakonito rađene zbog uticaja krupnog kapitala. Mali akcionari godinama su u kontinuitetu podnosili krivične prijave i policiji i Tužilaštvu, ali nažalost kada se otuđuje i krade to ide brzo, a dokazivanje krađe je spor proces — kaže predsednik Skupštine malih akcionara Ivanković.

  Krajem prethodne godine, nakon što je Šomođi podneo ostavku na funkciju stečajnog upravnika, Privredni sud je na njegovo mesto imenovao Tamaša Harmata, za novog stečajnog upravnika, međutim mali akcionari nisu bili saglasni sa njegovim imenovanjem.

  — Iako smatramo da je Harmat veoma stručan za funkciju na koju je postavljen, mislimo da bi ga to imenovanje dovelo do sukoba interesa, jer je godinama radio u kancelariji Šandora Šomođija.  Sud je prihvatio zahteve akcionara da neko drugi bude imenovan za stečajnog upravnika i početkom januara je razrešio dužnosti stečajnog upravnika i Tamaša Harmata. Predložen je i treći stečajni upravnik, koji međutim nije mogao da prihvati tu funkciju, pa je sada praktično to mesto nepopunjeno, a „Agrokombinat” je trenutno bez stečajnog upravnika koji bi trebalo da brine o stečajnoj masi.  Očekujemo da će ipak u najkraćem vremenu biti imenovan novi stečajni upravnik—kaže Josip Ivanković.

  Jovo Jarić, predsednik Upravnog odbora tvrdi da i dalje rade na utvrđivanju svih nezakonitosti tokom stečajnog postupka, koji traje desetak godina, od oktobra 2004.  godine. Podsetimo, stečaj je te godine uveden na osnovu prijave Poreske Uprave Subotica, koja je potraživala od „Agrokombinata” dug od preko pola miliona evra.

  — Iako Poreska uprava nije prijavila svoja potraživanja u momentu pokretanja i pre otvaranja stečaja u „Agrokombinatu”, stečaj je ipak pokrenut, tvrdi Ivanković, a na novinarsko pitanje zašto, rekao je da akcionari Agrokombinata osnovano sumnjaju, da je stečaj otvoren na osnovu netačnog iznosa o dugovanju od preko pola miliona evra, koji je prijavila Poreska uprava.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja