Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Gerontološki centar u Subotici napustila trećina zaposlenih zbog niskih materijalnih primanja
  Balažević: prioritet je preživeti i ovu godinu
  26.01.2016.

  Prošle godine smo iz pokrajinske tekuće budžetske rezerve uspeli da dobijemo nedostajućih 9 i po miliona dinara sa kojima smo preživeli 2015. godinu, a kako ćemo preživeti ovu, ne znam. Ono što znam je da je republički budžet opredelio 400 miliona dinara za pomoć i razvoj usluga u zajednici. Nadam se da će Otvorena zaštita preživeti i ovu godinu, a mi ćemo kao ustanova aplicirati za nedostajuća sredstva, tvrdi Petar Balažević, direktor subotičkog Gerontološkog centra.

  3430_1.jpg

  Gerontološki centar u Subotici, ustanovu koja i dalje važi za jednu od najboljih u Srbiji po kvalitetu pružanja usluga korisnicima, u poslednje dve godine, masovno napušta zbog malih zarada veliki broj radnika i odlazi u zemlje Evropske Unije i Skandinavije.  U toj ustanovi kažu da su nemoćni da izmene ovakvu situaciju, ali da je i odlazak na rad u inostranstvo "mač sa dve oštrice", obzirom da su se neki radnici i nakon odlaska u druge zemlje ponovo vratili na stari posao.

  3430_2.jpg
  Petar Balažević

  - Obzirom na činjenicu da imamo 340 zaposlenih, a da nam je tokom 2014. i 2015. godine, otišlo 115 zaposlenih, onda to zaista čini trećinu onih koji su uzeli radne knjižice.  Uglavnom su iz naše ustanove otišli pomoćni, priučeni, prekvalifi kovani i dokvalifi kovani radnici, dok su nam je stručni kadar ostao. Prosek plate u našoj Ustanovi je 27.000 dinara, što govori da ovi ljudi nisu motivisani da ostanu da rade, kao i da to nije dovoljno da prežive sa svojim porodicama mesec dana.  Dobar deo zaposlenih, čak preko 50 odsto, prima minimalnu cenu rada, što je oko 22 hiljade dinara.  Dakle, odliv kadra motivisan je materijalnim momentom i mogućnostima koje im se otvaraju dvojnim državljanstvom.  Znamo da većina stanovništva u Subotici ima dvojno, a neki i trojno državljanstvo, odnosno pasoše EU sa kojima puno lakše odlaze u Austriju, Nemačku pa čak i u Skandinavske zemlje gde obavljaju iste poslove za pristojnije plate. Ali ni tamo nije lako, imao sam kao rukovodilac ove ustanove primer da je medicinska sestra nakon godinu dana rada u Beču gde je negovala stariju gospođu, zaradila pristojan novac u iznosu oko 2 hiljade evra, ali bukvalno nije videla belog dana, niti imala odmora, te se vratila kod nas i primili smo je ponovo na posao - kaže direktor Gerontološkog centra u Subotici.

  Subotica - grad sa najvećim brojem korisnika

  Subotički Gerontološki centar je prema broju korisnika treći po veličini u Srbiji nakon srodnih ustanova u Beogradu i Novom Sadu, ali ako se uzme u obzir broj stanovnika, onda je Subotica na prvom mestu sa najviše korisnika usluga ovog tipa.  - Od 150.000 stanovnika u našoj ustanovi je smešteno 530 korisnika i imamo još 10 privatnih registrovanih Domova za zbrinjavanje starih i na žalost još nekoliko neregistrovanih koji rade na "crno". Moram da priznam da sam u ovu Ustanovu došao kada je ona bila jedna od najpriznatijih u zemlji i verujem da smo taj trend i zadržali. Moj prethodnik dr Nenad Ivanišević, mnogo je uradio za ovaj Centar, postavivši lestvicu vrednosti na veoma visok nivo i to je zaista teško pratiti. Mi se međutim trudimo, ja neprestano na raznim skupovima, pa i na sastancima Izvršnog Odbora Udruženja poslodavaca u socijalnoj zaštiti stalno ističem da imamo problema, te da nam da bismo pratili trendove i pružali kvalitetne usluge a istovremeno sprečili odlazak kadrova, nedostaju materijalna sredstva.  Na materijalni momenat ne mogu da utičem kao direktor Ustanove, osnovicu utvrđuje Vlada Srbije, ali ono što mogu kao rukovodilac da uradim je da korisnicima i zaposlenima dajem podršku, razgovaram sa njima, imam ljudski pristup, pružam pomoć u rešavanju problema i to je sve ono što čini kolektiv celinom, a ne zbirom pojedinaca - objašnjava direktor Balažević.

  Sredstva se smanjuju ali obim usluga ostaje na istom nivou

  Direktor Balažević kaže da je Gerontološki centar iz gradskog budžeta 2013.  godine za Otvorenu zaštitu dobio 51 milion raspoloživih sredstava, te da od 2014.  godine kreće smanjivanje obima sredstava za Otvorenu zaštitu, tako da je ta Ustanova trenutno ove godine na nivou od 38 miliona dinara.

  - Jasno je da se tokom ovog vremenskog perioda, radi o drastičnom smanjenju iz gradskog budžeta, ali želim istaći da nijedna usluga nije uskraćena, svih 10 gerontoloških klubova rade, kao i Služba nege i pomoći u kući, sa istim brojem izvršilaca.  Prema tome, pokušavamo da dostignuti nivo nikako ne smanjujemo. Prošle godine smo iz tekuće pokrajinske budžetske rezerve uspeli da dobijemo nedostajućih 9 i po miliona dinara sa kojima smo preživeli godinu.  Kako ćemo preživeti ovu godinu ne znam, ali ono što znam je da je republički budžet opredelio 400 miliona dinara za pomoć i razvoj usluga u zajednici.  Nadam se da će Otvorena zaštita preživeti i ovu godinu, apliciraćemo za sredstva i nadam se još boljem razumevanju lokalne zajednice - kaže Balažević.

  Viziju Gerontološkog centra kako tvrdi njen direktor, diktiraju demografski trendovi. Kako je rekao, na poslednjem popisu stanovništva u Subotici je bilo 25 odsto stanovnika starijih od 65 godina, a Balažević tvrdi da je taj procenat sada i preko 30 odsto.  Mladi nam odlaze, postajemo grad starih i moramo da radimo na tome da se ovakvo stanje promeni, zaključuje direktor Gerontološkog centra.

  Izgrađen objekat za palijativnu negu "proradiće" za oko mesec dana

  Prošle nedelje obavljena je Javna nabava za izbor komisije za tehnički prijem objekta te u Gerontološkom centru očekuju da će za mesec dana on biti i otvoren.  Prema rečima direktora, krenuće se sa njegovim opremanjem, a obzirom da je neophodno obezbediti radnu snagu koja će raditi u njemu, već je podnešen Zahtev o izmeni Rešenja mrežnih ustanova, traženo formiranje nove radne jedinice te se nadležni u toj Ustanovi nadaju da će nadležno resorno Ministarstvo fi - nilizirati objekat i pustiti ga konačno u rad. U objektu je predviđeno da bude smešteno 66 lica.

  Kućni majstor i dalje radi

  U protekle dve godine u Gerontološkom centru radilo je nekoliko seoskih domaćina angažovanih preko Projekata, koji su starijim sugrađanima a posebno u gerontološkim klubovima u prigradskim mesnim zajednicama bili od velike pomoći u kućnim poslovima. Trenutno ova usluga ne funkcioniše, ali je zadržan jedan kućni majstor koji je na raspolaganju za pomoć u kući po proceduri koju određuju gerontološki klubovi i Centar.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja