Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  U Subotici svečano otvoren novoizgrađeni objekat Doma za negu Gerontološkog centra
  Smeštaj za 66 korisnika po vrhunskim standardima
  16.12.2015.

  Novoizgrađeni objekat Doma za negu Gerontološkog centra Subotica u Sarajevskoj ulici bb, svečano je otvoren u utorak, 8. decembra.  Otvorili su ga Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada i Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra u Subotici.

  3262_1.jpg
  Svečano otvoren novoizgrađeni objekat Doma za
  negu Gerontološkog centra Subotica

  Svečanosti je prisustvovao i dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i brojni direktori i predstavnici javnih ustanova, političkih partija i drugi gosti.  Direktor subotičkog Gerontološkog centra Petar Balažević između ostalog je istakao da je Dom za negu pri Gerontološkom centru novi objekat, koji je od izuzetnog značaja ne samo za Suboticu nego i širu regiju, obzirom da na smeštaj prima lica ne samo sa područja Vojvodine. Posebno je istakao da je ovo najveća investicija u oblasti socijalne zaštite u Subotici u poslednjih 40 godina.

  - Objekat je veličine 800 kvadratnih metara, predviđen je za smeštaj 66 korisnika i čini posebnu samostalnu celinu. Sredstva su obezbeđena od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Opremanje objekta je u toku, veći deo soba je već opremljen, ostala je trperazija, a u toku je tender za izradu nameštaja i opremanje sestrinske sobe. Objekat je funkcionalno apsolutno završen, ima protivpožarnu kao i bolničku signalizaciju pored svakog kreveta. Od Ministarstva očekujemo još saglasnost za zapošljavanje određenog broja ljudi koji će opsluživati buduće korisnike objekta.  Minimalan broj koji ovde treba da radi je oko 20, nešto ćemo obezbediti iz unutrašnjih rezervi Doma za negu, ali sama medicinska nega podrazumeva bar još 5 sestara u smenskom radu i najmanje 7 do 8 negovatelja.  Objekat je predviđen za nepokretne i teško pokretne korisnike i zato se i sastoji iz dva dela.  Prvi korisnici će se useliti nakon obavljanja tehničkog prijema objekta do kraja januara, kada će on biti i uknjižen - rekao je direktor Gerontološkog centra.

  3262_2.jpg

  Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada Subotice se zahvalio resornom Ministarstvu, celom timu i saradnicima koji su kako je rekao, doprineli da Subotica dobije jednu novu ustanovu u okviru socijalne zaštite. Ujedno je izrazio nadu za još boljom i dugoročnijom saradnjom na svim nivoima od Republike do lokalne samouprave.

  U novi objekat Doma za negu Vlada Republike Srbije, odnosno resorno Ministarstvo, uložilo je 60 miliona dinara kako bi on bio urađen po najvišim standardima.

  - Objekat je urađen po najvišim standardima kako bi svako mogao da vidi kako ova Vlada brine o našim najstarijim sugrađanima.  Srećan sam što je ovaj objekat završen, što dokazuje da ne gledamo gde ko živi i koja je vlast u toj sredini. U socijalnu zaštitu ulaže se jako puno, odnosno nikada se ovoliko nije ulagalo. U 2014-oj i 2015-oj godini država je uložila preko 700 miliona dinara u socijalnu zaštitu u Srbiji. Štedimo na svemu, ali ne i na kvalitetu usluga i standardu naših korisnika. Cilj našeg Ministarstva je da sledeće godine privedemo kraju proces licenciranja, što je ustvari izjednačavanje kvaliteta života korisnika na celoj teritoriji Republike Srbije u socijalnoj zaštiti bez obzira gde žive. Odlukom predsednika Vlade Aleksandra Vučića svi objekti socijalne zaštite ulaze u državni Program obnove koji se do sada odnosio na zdravstvo i školstvo, što me posebno raduje, a to se do sada nikada nije uradilo. Vlada Srbije dakle brine o korisnicima socijalne zaštite, te ni u sledećoj godini iz budžeta sigurno neće biti smanjivanja davanja - istakao je ministar Aleksandar Vulin.

  Tom prilikom, dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, najavio je nova ulaganja u subotičko zdravstvo i socijalnu zaštitu.

  - Zahvaljujući Odluci vladine radne grupe za mešovite migracije na čijem je čelu Aleksandar Vulin, vlada Nemačke i Humanitarna organizacija „Help” uložiće 100.000 evra u renoviranje subotičkog Doma zdravlja a Subotica će dobiti kompletno opremljeno novo ambulanto vozilo, što je naravno veoma značajno.  Takođe, subotički Centar za socijalni rad je po osnovu svog zahteva dobio milion i po dinara za nabavku novog vozila, a Gerontološki centar 6 miliona dinara za kupovinu nove opreme za praonu - istakao je dr Ivanišević.

  Gerontološki centar u Subotici posluje u ovom obliku od 1978.  godine i trenutno na smeštaju ima oko 530 korisnika. Po oceni direktora Petra Balaževića, ta ustanova svrstava se u jednu od najvećih te vrste u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja