Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 01.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Poljoprivreda
U Novoj opštini održana tribina na temu: „Koliko ima državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici”
Paori traže novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu
12.12.2015.

Tribini poljoprivrednika posvećenoj temi "Koliko ima državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici", nisu prisustvovali ministar poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević, vd direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Dragana Gođevac Obradović, direktor Republičkog geodetskog zavoda službe za katastar nepokretnosti u Subotici Janoš Balanji, iako su bili pozvani, povodom problema zbog kojih poljoprivrednici protestvuju već desetak dana.

3247_1.jpg

Poljoprivrednicima su se obratili gradonačelnik Jene Maglai, član gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac i šef lokalne kancelarije za poljoprivredno zemljište Grgur Stipić.

Prema rečima gradonačelnika, utvrđeno je po papirima Republičkog geodetskog zavoda, da ima ukupno 16.925 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici. Međutim, predstavnici Ministarstva su, prema rečima Udruženja poljoprivrednika Subotice izneli, da je preko 18.000 hektara te zemlje na raspolaganju. Nakon iznetih podataka iz lokalne samouprave, konstatovano je da je razlika u hektarima pripisana administrativnoj neažurnosti od strane republičke administracije i novih vlasnika koji su preuzeli u posed određene površine zemljišta.

U kratkoj prezentaciji Grgur Stipić izložio, da je u Programu korišćenja i održavanja državnog poljoprivrednog zemljišta sve ovo zemljište i uvedeno, da je oko 12.200 hektara izdato poljoprivrednicima, oko 1990 hektara će biti izdato u drugom krugu licitacije, 680 hektara je izuzeto iz licitacije, jer ga koriste crkva i crkvene zajednice, 170 hektara je pred sudom, a preostalo zemljište se ne može izdavati, jer ili je u zaštićenoj zoni, ili više nije poljoprivredno zemljište.

-Utvrdili smo da u stvari Ministarstvo poljoprivrede i Republički geodetski zavod nisu odradili svoj deo posla, a ne lokalne samouprave i zemljište koje je već odavno prevedeno u druge namene, kao što su autoput, razni putevi, javne površine itd, još uvek vodi kao poljoprivredno zemljište, rečeno je na skupu.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Kiš je rekao da poljoprivrednici i dalje stoje iza tvrdnji, da Nacrt izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije dobar, da se nikakvim amandmanima ne može popraviti, nego da se mora povući iz skupštinske procedure i napisati potpuno novi Zakon.

-Zbog toga, poljoprivrednici ostaju u protestu i nastavićemo protestne vožnje, do povlačenja Izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure, rekao je Kiš, navodeći da su informacije iz Ministarstva o veličini državnog poljoprivrednog zemljišta koje se izdaje različite od onih informacija, koje dokumentuju u lokalnoj samoupravi Subotice, te da prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge neće pomoći poljoprivrednicima da dobiju više zemlje u zakup i da se reše zahtevi poljoprivrednika.

N.H.K.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja