Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Nedelja osoba sa invaliditetom obeležena i u našem gradu
  Svaki deseti građanin sa invaliditetom
  08.12.2015.

  Prema zvaničnoj statistici, svaki deseti građanin ima neki oblik invaliditeta. Kako bi ukazali na probleme sa kojima se ove osobe suočavaju, ali i na potrebu njihove još bolje integracije u društvene aktivnosti, obeležena je Nedelja osoba sa invaliditetom, čiji je organizator ove godine Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka"

  3228_1.jpg
  Stipan Ćakić i Danijela Andrašić

  Program obeležavanja Nedelje osoba sa invaliditetom, koja se inače obeležava od 30. novembra do 4. decembra, počeo je Filmskim maratonom na Otvorenom univerzitetu, gde su osnovci imali priliku da se upoznaju sa osnovama znakovnog jezika.  Aktivnostima povodom obeležavanja ove nedelje pridružila su se 24 Udruženja, oko 450 osnovaca i 100 srednjoškolaca. U "Kolevci" koja je organizator svih aktivnosti trenutno je na smeštaju 170 dece do 26 godina starosti.

  Centralna manifestacija održana je u sredu, 2. decembra, u Velikoj većnici Gradske kuće pod nazivom "Subotica ljulja srcem". U njoj su učestvovala deca "Kolevke", Školskog centra sa Domom učenika "Dositej Obradović", deca iz Dnevnog boravka pri Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka", ansambl "Ravnica", poznati sportisti Katona Ervin, Elvira Janoši, Đula Mešter, Zoran Kuntić kao i svi sportski savezi Grada Subotice.  Šestogodišnji dečak Luka koji se nalazi na smeštaju u "Kolevci" izveo je specijalno za ovu priliku navijačku pesmu "Spartak" - himnu svih sportskih Udruženja iz našeg grada.

  - U Srbiji se danas 7,96 odsto građana izjašnjavaju kao osobe sa invaliditetom, dok je u Subotici svaki deseti sa nekim oblikom invaliditeta.  To su alarmantni podaci. Činjenica je da se u Subotici njihov položaj pogoršao, ali svi mi koji smo profesijom vezani za ovu oblast smo zato tu, da nešto učinimo i promenimo na tom planu. "Kolevka" koja je organizator aktivnosti ove godine nudi svoje resurse i želi da pruži institucionalnu podršku. Naš cilj je da što više olakšamo život osobama sa invaliditetom, a naša ideja je bila da nam se što više Udruženja građana pridruže u aktivnostima, što smo i uspeli dakle objedinili smo i oblast obrazovanja i socijalne zaštite, čime smo praktično pokrili sve segmente života osoba sa invaliditetom - istakla je Danijela Andrašić, koordinator programskih aktivnosti Nedelje osoba sa invaliditetom ispred Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka".

  Prevoz, tehničke barijere i zapošljavanje i dalje problem

  Jedno od brojnih Udruženja koja su se uključila u obeležavanje Nedelje osoba sa invaliditetom je i Udruženje amputiranih i rođenih sa malformacijama Severnobačkog okruga. U tom Udruženju kažu da iako imaju podršku Grada, ona finansijski nije dovoljna, jer se svakodnevno i dalje suočavaju sa velikim problemima.

  Stipan Ćakić, predsednik tog Udruženja kao goruće probleme članova Udruženja ističe kombi prevoz, tehničke barijere odnosno prilazne rampe nekim ustanovama, kao i neadekvatno obeležene parking prostore za osobe sa invaliditetom.

  - Uslovi za naš život su generalno pogoršani. Naš kombi je ruiniran, neće preći tehnički pregled u februaru naredne godine. Subotica je jedan od retkih gradova koji nema namenski kombi za prevoz osoba sa invaliditetom, a to je poražavajuće. Novi kombi košta oko 4 do 5 miliona dinara i on ima propisane standarde Zakonom, međutim na naše molbe, a napisali smo ih oko 250, od lokalne samouprave do republičkih organa, do danas nismo dobili pozitivan odgovor - ističe Ćakić. Prema njegovim rečima, Grad Udruženju dotira 164.000 dinara, ali obzirom da polovina sredstava ode na zakup prostorije i režije, Udruženju za rad ostaje polovina sredstava, što je nedovoljno.

  Za oko 30 članova Udruženja problemi su i tehničke barijere kao i zapošljavanje iako Zakon nalaže to kao obavezu.

  - Nekim poslodavcima više odgovara da plate penale i kazne nego da zaposle osobe sa invaliditetom, gde nema nikakve logike. Takođe, parking mesta nisu propisno označena za parkiranje naših vozila. Sve su to problemi s kojima se borimo svakoga dana i nastavićemo da ukazujemo da imamo te probleme.  Zahvalni smo "Kolevci" što je omogućila da ove godine manifestacija u koju je uključeno i naše Udruženje bude toliko masovna i da pored dobrih stvari koje su učinjene za osobe sa invaliditetom da mogućnost da kažemo i šta nas tišti - ističe Ćakić.

  Grad: Subotica je lider u brizi o osobama sa invaliditetom

  Prema rečima Milimira Vujadinovića, člana gradskog Veća za socijalnu zaštitu, Gradska Uprava radi na kupovini novog kombija za Udruženje amputiranih i rođenih sa malformacijama.  On kaže da je zahtev tog Udruženja opravdan, jer je kombi u lošem stanju, ali i naglašava da Grad taj kombi i dalje održava u smislu troškova za vozača, gorivo i slično.

  - Pridružujem se njihovom zahtevu i boriću se da sredstva za kupovinu kombija koja nisu mala, uđu kao stavka u budžet. Podsetiću takođe da smo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Udruženjima koje ih imaju, prošle godine izdvojili sto hiljada evra, gde su neke organizacije dobile sto posto više sredstava u odnosu na 2014. godinu.  Što se tiče zapošljavanja OSI, Gradska Uprava u saradnji sa NSZ raspisala je niz Konkursa, gde su Udruženja građana zaposlila veliki broj osoba sa invaliditetom.  Prema oceni Nacionalne organizacije amputiranih bez obzira na sve probleme koje Udruženja OSI imaju, a koje mi ne negiramo, Subotica je lider u brizi o osobama sa invaliditetom, naročito u oblasti uklanjanja građevinskih i tehničkih barijera. U budžetu za Udruženja OSI neće biti smanjenja izdvajanja, blizu pet posto se izdvaja za mere socijalne politike gde spada i briga o OSI, što nas pozicionira u sam vrh Srbije. Kupovina kombija inače nije u domenu sektora socijalne zaštite, nego Opšte Uprave - objašnjava Vujadinović.

  Prilazne rampe i dalje nedostaju

  Kako tvrde u Udruženju amputiranih i rođenih sa malformacijama ima dobrih primera izgradnje prilaznih rampi za osobe sa invaliditetom, koje su postavljene u zgradi Suda, "Telekoma", Zavodu za javno zdravlje, Pošti, Sup-u i još nekim objektima. Međutim, kako tvrde, problem je što ih još uvek nema u nekim vitalnim ustanovama kao što su Gradska biblioteka, Opšta Bolnica, knjižare i druge. Za sada nema informacija kada bi one mogle biti postavljene i u tim objektima, tvrde u Udruženju. Prema rečima nadležnih u Gradskoj Upravi, u toku su pregovori sa Udruženjima osoba sa invaliditetom oko postavljanja još nekih rampi, a istovremeno se pozivaju OTP banka, Vip, Telenor i Železnička stanica da ispune svoja obećanja i postave rampe za osobe sa invaliditetom.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja