Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Danas pred Novom opštinom poljoprivrednici na traktorima, najavili skup sa predstavnicima lokalne samouprave
  Paori na traktorima pred Gradskom kućom
  05.12.2015.

  Oko 40 poljoprivrednika na 22 traktora, juče je u Subotici, u jutarnjim časovima ispred Gradske kuće parkiralo svoje skupe mašine, a predstavnici Asocijacije poljoprivrednika su razgovarali sa gradonačelnikom Jeneom Maglaiem i izrazili sumnju u neregularnost podataka o ukupnoj površini državnog poljoprivrednog zemljišta na subotičkom području.

  Posle jučerašnjeg okupljanja poljoprivrednika na traktorima, ispred Gradske kuće i razgovora sa gradonačelnikom Maglaiem, danas 4. decembra, u Novoj Opštini će od deset sati, raspravljati sa predstavnicima lokalne samouprave o sumnjama oko podataka „Koliko ima državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici?”

  3220_1.jpg
  Poljoprivrednici tvrde da je državni budžet oštećen jer u lokalu ima dosta „sakrivene” državne zemlje

  —Kada se govori o državnom poljoprivrednom zemljištu u Subotici, licitira se raznim ciframa, od 16.000 hektara, koje se nađe svake godine u Programu, preko 18.000 hektara koje pominje pokrajinska administracija, pa čak do 24.000 hektara, za koju smo čuli pre nekoliko dana od državnih zvaničnika. Želimo da utvrdimo koliko tačno ima državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Subotice.  To je jedan od razloga što su poljoprivrednici na putevima u svojim traktorima, već deset dana, kaže za Subotičke novine Miroslav Kiš, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotica.

  Poljoprivrednici imaju sumnje, da će se novim predlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, najvećih zemljišnih poseda domoći domaći i strani tajkuni.

  — U predviđenom Zakonu o zemljištu, oko 30 odsto poljoprivrednog zemljišta predviđenog za zakup za pravna lica, najviše površina će biti omogućeno toj grupaciji tajkuna, pa očekujemo da nam već danas (petak) predstavnici gradskih komisija za poljoprivredno zemljište potvrde tačne podatke o površinama, livadama, putevima i putićima, najavio je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš današnji sastanak u deset sati, u Novoj opštini sa nadležnim predstavnicima iz Uprave Grada.

  —Od svih lokalnih samouprava, poljoprivrednici će tražiti da se tačno utvrdi Fond poljoprivrednog zemljišta, jer izgleda da nema tačnih podataka sa koliko državne zemlje raspolažu, pa ćemo zvanično zahtevati da nam iz katastra potvrde podacima, koliko svaka lokalna samouprava poseduje državnog poljoprivrednog zemljišta, rekao je Kiš, dodajući da im se ministarka poljoprivrede Snežanom Bošković Bogosavljević, nije obratila ni posle nedelju dana od protesne vožnje na traktorima, iako je obećala da će u Vladi Srbije razgovarati o zahtevima.

  Predsednik Asocijacije poljoprivrednika je naveo da su poljoprivrednici tražili sastanak i sa predsednicima države i Vlade Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, te da će i dalje protestnom vožnjom iskazivati svoje nezadovoljstvo i zahtev da se povuče iz procedure predloženi Zakon o izmenama i dopunama poljoprivrednog zemljišta.

  Kovačić: Uzurpirane hiljade hektara državnog zemljišta

  Odbornik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Subotice Daniel Kovačić, koji i sam učestvuje u desetodnevnom protestu poljoprivrednika svojim traktorom, rekao je da je gradonačelniku Subotice predato 16 potpisa za sazivanje vanredne sednice lokalnog parlamenta, na kojoj bi se odbornici izjasnili o predloženom Zakonu o zemljištu.

  —Gradska vlast je odbila da sazove sednicu, uz obrazloženje da nema dovoljno potpisa. Nama je to važna tema i nadamo se da će se naći na dnevnom redu Skupštine koja se očekuje naredne nedelje. Nadamo se da će Lokalna samouprava stati u zaštitu poljoprivrednika, rekao je Kovačić, navodeći da je u Subotici uzurpirano oko pet hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, te da paori očekuju da se i policija pozabavi time.

  Lokalni moćnici ne plaćaju – država gubi 100 miliona godišnje

  —Neka svako dobije mogućnost zakupa, pa neka ulaže u zemlju. Ne dam svoje pravo, zbog budućeg naraštaja, kaže većian poljoprivrednika u protestu.

  Neka udruženja poljoprivrednika smatraju da Zakon sprečava zloupotrebe lokalnih samouprava i pojedinaca.

  —Ovaj Zakon smeta ljudima koji su obrađivali velike površine i zloupotrebljavali stari Zakon, jer nisu plaćali. Izuzetno velika sredstva nisu stizala u budžet, jer ima dosta „sakrivene” zemlje, kažu ratari.

  Takve zemlje je oko 70 odsto i pošto se ona ne daje legalno u zakup, država gubi oko 100 miliona evra godišnje, kažu u Ministarstvu.

  —Neka preko poslanika utiču da se poprave ti delovi Zakona, koji lokalnim moćnicima omogućavaju da uzurpiraju državno zemljište i da ne plaćaju – to je neprihvatljivo, ističu predstavnici poljoprivrednika iz Pokrajine.

  Ratari i stočari uskraćeni

  Mnogi stočari nisu imali pristup do sada državnim njivama i pašnjacima. Više godina ne uspevaju da dobiju zemlju, osim u slučajevima prečeg prava, i to na velikoj udaljenosti od farmi, žale se stočari.

  U centralnoj Asocijaciji mlekara Vojvodine kažu, da su mogućnosti prodaje 20 hektara zemlje gazdinstvima koja već imaju do 30 hektara i davanja u zakup na 30 godina, predložila upravo ona Udruženja ratara, koja sada protestvuju, jer nisu zadovoljni onim što su sami „skrojili”.

  Ministarka Bogosavljević je izjavila da trenutno u svakoj lokalnoj samoupravi ima po jedna ili nekoliko kompanija, „koje nekim čudom uzurpiraju jednu ili više hiljada hektara, kao i privatni korisnici koji istim čudom uzurpiraju par hiljada hektara, a sve se vodi pod velom magle ili tajne, odnosno protiv zakona”.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja