Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Poljoprivrednici organizovali protestnu vožnju traktorima do Beograda, tražeći promenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu
  Bošković: Nema razloga za proteste, poslanici na potezu!
  03.12.2015.

  • Poljoprivrednici u utorak organizovali protestnu vožnju traktorima, ali većina zaustavljena na putu ka Beogradu, dok je u sredu 25. novembra, grupa vojvođanskih paora na traktorima, uspela da stigne do beogradske Skupštine, gde im je ministarka Bošković rekla, da za proteste nema razloga i da će poslanici doneti odluku oko njihovih zahteva.

  3209_1.jpg

  Poljoprivrednici iz Vojvodine organizovali su protestnu vožnju traktorima, iz više vojvođanskih mesta, prema Beogradu, da bi pred Skupštinom Srbije izrazili svoje neslaganje sa izmenjenim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, tražeći da se usvoje njihovi amandmani, koje je već usvojila Skupština Vojvodine, ali prema rečima ministarke za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Snežane Bošković Bogosavljević, poslednju reč o opravdanosti zahteva reći će poslanici Skupštine Srbije.

  3209_2.jpg
  Paori su na putu ka Beogradu, zaustavljeni na izlazu iz Žednika kod Subotice

  Većina paora na traktorima je zaustavljena na putu do Skupštine, ali je grupa vojvođanskih paora, na traktorima, drugog dana protesta poljoprivrednika, 25.  novembra, uspela da stigne do Skupštine Beograda, gde je izrazila svoje neslaganje sa aktuelnim, novoizmenjenim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.  Pred Skupštinom sa paorima bio je i Nenad Čanak, koji je rekao da poljoprivrednici neće odustati od svojih zahteva, koje su izneli u amandmanima, jer su u bezizlaznoj situaciji.  Ministarka Bogosavljević Bošković je rekla, da je veliki problem, na osnovu iznetih zahteva, što poljoprivrednici nisu među sobom jedinstveni.

  3209_3.jpg
  Subotički poljoprivrednici i juče najavili nove proteste

  — Jedne ideje iznose stočari, druge imaju ratari, treće poljoprivrednici sa severa i to su ti problemi o kojima smo razgovarali.  Poslanici će dati poslednju reč, nema razloga za proteste, paniku i sekiraciju, istakla je ministarka Bogosavljević Bošković.  Paori su na putu ka Beogradu, zaustvaljeni na izlazu iz Zmajeva u okolini Vrbasa i Žednika kod Subotice. Tridesetak poljoprivrednika iz Zmajeva odazvalo se pozivu Asocijacije poljoprivrednika, da traktorima krenu ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila na izlazu iz sela. Subotički poljoprivrednici krenuli su traktorima u utorak u protestnu vožnju ka Beogradu, ali su zaustavljeni na izlazu iz Žednika i već oko 14 sati, samo je deo njih bio još na putu, gde je stajala i policija.

  Miroslav Kiš, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika izjavio je, da je na izlazu iz Žednika, policija zaustavila kolonu od oko 25 traktora.

  —Plan poljoprivrednika bio je da nastave put dalje ka Bačkoj Topoli, gde je trebalo da se sastanu sa paorima iz Feketića, kako bi zajedno nastavili put dalje ka Novom Sadu. Ne znam da li u ovom momentu i u drugim selima u okolini Subotice ima poljoprivrednika koji su se zaputili ka Beogradu i da li su i oni zaustavljeni. Nije važno, da li smo krenuli sa trideset ili sto trideset traktora. Da nismo krenuli, niko nas ne bi shvatio ozbiljno.  Mi ovim činom želimo da ukažemo na to da nešto jako nije u redu. Bićemo na putevima sve dok se ne udovolji našim zahtevima, rekao je Kiš.

  Saopšteno je i da je na desetine traktora zaobišlo policijsku blokadu, vozeći traktore atarskim putem i tako nastavilo protestnu vožnju.  Kikindski paori okupili su se na punktu na izlazu iz grada, ali je 200 metara dalje policija postavila blokadu i nije im bilo dozvoljeno da svoje nezadovoljstvo izraze protestnom vožnjom. Poljoprivrednici koji su uspeli da stignu pred Skupštinu Srbije, zatražili su da Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu bude povučen iz procedure.

  —Tražimo izradu novog zakona, jer sadašnji nije dobar za poljoprivrednike, pogotovo u delu kojim se predviđa zakup 30 odsto zemljišta u vlasništvu države, po lokalnoj samoupravi i to isključivo jednom zakupcu, a na period od 30 godina, precizirao je Kiš.

  Asocijacija poljoprivrednika i još desetak udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve najavili su da će nastaviti proteste.  Deo njih u sredu je uspeo da stigne do Skupštine, gde im je ministrka saopštila, da je sada potez na poslanicima Skupštine, koji će odlučiti o njihovim amandmanima.

  Zahtevi za vanrednu Skupštinu u Subotici

  Gradski Odbor Demokratske stranke u Subotici podržao je zahtev Udruženja poljoprivrednika Subotice, upućen gradonačelniku i predsedniku Skupštine Grada za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, povodom ulaska u skupštinsku proceduru predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

  Odbornici Demokratske stranke su podržali inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, zbog štetnosti predloga Zakona za poljoprivrednike i lokalnu samoupravu i građane Subotice, stoji u saopštenju DS-a.

  Ta stranka poziva sve odborničke grupe i odbornike u Skupštini grada da podrže inicijativu, kako bi po poslovniku nastupila obaveza sazivanja vanredne sednice Skupštine grada, ukoliko to predloži najmanje jedna trećina odbornika.

  —Izjašnjavanjem gradskog parlamenta, u najhitnijem mogućem roku, eventualna podrška poljoprivrednicima ne bi bila samo deklarativnog karaktera, jer nesagledive posledice može da donese po agrar, selo i stanovništvo koje se bavi poljoprivredom, donošenje ovakvih izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, navedeno je u saopštenju, a zahtev je upućen gradonačelniku Subotice Jeneu Maglaiju i predsedniku Skupštine grada Iliji Maraviću.

  LSV prikuplja 100.000 potpisa

  LSV je juče najavio prikupljanje 100 hiljada potpisa, za raspisivanje referenduma kojim će biti zatraženo od Vlade Srbije i Narodne Skupštine Srbije, da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta.


  Ministarka Bogosavljević: Uspostaviti red u zemljišnoj politici

  —Vlada Srbije novim zakonskim rešenjima na izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu želi da uvede red u zemljišnu politiku i to je kompromis svih zainteresovanih poljoprivrednika, izjavila je u Subotici u utorak, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

  Ona je dodala da je Ministarstvo spremno da prihvati svaki amandman koji bude u duhu poboljšanja kvaliteta predloženih izmena Zakona.

  —Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine su odlučni da se uspostavi red u zemljišnoj politici. Mi želimo da zemljište koje je državna svojina i koje je dobro svih građana bude iskorišćeno u skladu sa interesima građana, a pre svega sa interesima poljoprivrednika. Gotovo 330.000 hektara zemljišta ne uđe u godišnje programe lokalnih samouprava za izdavanje u zakup, a od onoga što uđe u zakup, oko 240.000 hektara ne bude izlicitirano, rekla je ministarka u Subotici.

  Boškovićeva je rekla da su neverovatni podaci, da se skoro 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ne koristi.

  —Ako je prosečna cena zakupa 189 evra po hektaru, lako je zaključiti da država gubi preko 110 miliona evra godišnje po ovom osnovu, a pre svega poljoprivreda Srbije. Ministarstvo to želi da promeni predloženim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nećemo dozvoliti da se državni resurs koristi na neodgovoran način, da od njega imaju koristi pojedinci, pojedine lokalne samouprave i pojedinci koji su navikli da iz godine u godinu samo oni, iz samo njima znanih razloga, imaju privileguju da ga koriste - tvrdi Bošković, dodajući da su saslušani predlozi i sugestije poljoprivrednika i njihovih udruženja.

  Ministarka je ocenila da su u pripremi toga zakona bili, kako je ukazala, kao nikada ranije, uključeni svi zainteresovani koji su imali priliku da kažu svoje mišljenje.

  —Želeli smo da napravimo kompromis i između ratara i stočara i između poljoprivrednika centralne Srbije i Vojvodine, između malh i između velikih, ocenila je ministarka Bošković.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja