Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 29.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 13
  26. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Socijala
Psihodramska iskustveno psihoterapijska grupa RAIP-a u Subotici prima nove članove
Kako bolje spoznati sebe
29.11.2015.

Iskustveno psihoterapijska grupa Tima RAIP-a - Regionalne asocijacije za psihodramsku i integrativnu primenu psihoterapije, posle godinu dana uspešnog rada, prima nove članove.  Prijave se primaju do 6. decembra.

Psihodramska iskustveno psihoterapijska grupa funkcioniše u prostorijama Fondacije za mentalnu higijenu „Exspecto”, od prošle godine od novembra.  Za ovih godinu dana kroz nju je prošlo oko 10-tak korisnika, kroz kontinuirani rad, a obzirom na veoma uspešna iskustva korisnika i edukanata koji rade sa njima, grupa je nastavila da radi, te ovih dana prima nove članove.

3194_1.jpg
Boris Telečki

Grupu vode edukanti psihodramske psihoterapije pod supervizijom, Karolina Vereš i Boris Telečki koji je za naš list pojasnio šta je psihodrama, koje su njene blagodeti i pozvao sve zainteresovane da se uključe u rad grupe, obzirom da je broj članova ograničen.

— Psihodrama je psihoterapijski rad za osobe koje žele da rade na osvešćivanju svojih problema.  To je metod egzistencijalističke i humanističke psihoterapije koja čoveka shvata kao celovito biće i fokusira se na razvoj njegovih potencijala. Psihodrama je za razliku od individualnog tretmana osobe sa psihologom ili psihijatrom, akcioni grupni metod u kojem se kroz niz tehnika, osoba podstiče da na improvizovanoj psihodramskoj sceni, upozna različite delove sebe, sagleda svoje emocije, misli, postupke i susretne se sa svojim željama, fantazijama, snovima, razreši sopstvene unutrašnje konflikte i dovrši nedovršene razgovore. Najčešće tehnike koje sprovodimo su zamena uloga, dubliranje, ogledanje i slične — objašnjava Boris Telečki.

Važna i neverbalna komunikacija

Boris Telečki naglašava i da je u psihodrami pored verbalne komunikacije, veoma važna i neverbalna.

— Kroz neverbalnu komunikaciju učesnici imaju mogućnost boljeg sagledavanja sebe, povećavanja empatije, ohrabrivanja u postavljanju zdravih granica u odnosu sa drugima. Grupa funkcioniše u bezbednom okruženju prema pravilima, a jedno od najvažnijih je pravilo diskrecije.  Ovo je grupa za odrasle, uglavnom su članice žene i sada imamo i jednog muškarca, što opet govori da se žene ipak češće javljaju psihoteraputu.  Grupa jeste stalna ali je i polupropustljiva u smislu da kada neko završi temu na kojoj želi da radi, tu stane, izađe iz grupe, neko ostaje kraće, neko duže, sve zavisi od motivisanosti i koliko je vremena potrebno svakome da obradi svoju temu ili problem, kroz psihodramu — kaže Telečki.

On dodaje da su iskustva edukanata koji vode grupu potvrdila sve ono što su i sami iskusili dok su tokom edukacije bili u psihodramskoj terapijskoj grupi, kao i šta su blagodeti psihodrame.

— To je zapravo atmosfera rada u grupi gde je bezbedno izraziti svoje emocije, ispričati svoju priču, odigrati je na psihodramski način, a samo kroz kontinuirani rad moguć je dobitak za pojedinca. Za razliku od individualne psihoterapije, psihodrama omogućuje akciju, pokret, što je dodatan kvalitet gde nemamo samo priču i osvešćivanje na kognitivnom planu, nego imamo i proradu na nivou ponašanja — objašnjava Telečki.

Psihodramska seansa traje oko 2 i po sata, prvi susret planiran je za 20-ti decembar, a novi članovi mogu da se jave do 6. decembra, na mejlove: telecki@ gmail.com i veres.karolina@ gmail.com. Nakon prijava pre uključivanja u grupu svi zainteresovani proći će individualni intervju koji se organizuje za svakog pojedinačno a ne obavezuje uključivanje u grupu. Seanse će se održavati jednom mesečno, od 10 do 19 časova u Šantićevoj ulici 27.

Subotica četvrti grad u Srbiji koji ima psihodramsku grupu

Pored Beograda, Novog Sada i Niša, Subotica je četvrti grad u našoj zemlji koji ima psihodramsku iskustveno psihoterapijsku grupu.  One su postojale 80-ih godina u nešto izmenjenom obliku, te se ovakav terapijski rad sa korisnicima smatra potpuno novim vidom terapijskog rada. Inače, pionir psihodrame u Srbiji je Dušan Potkonjak, psihijatar iz Beograda koji je sada u penziji, ali je ostao upamćen u svom stručnom radu, posebno u psihodrami.

A. Šiška

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja