Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  U Subotici otvoren Prihvatni centar za migrante
  Vulin: Nije svaki migrant terorista
  23.11.2015.

  U Subotici je otvoren Privremeni prihvatni centar za izbeglice. Radovi su trajali oko dva meseca i renoviran je u objekat, izgrađene su spavaonice, kao i kompletna infrastruktura.

  U objekat Prihvatnog centra za izbeglice, u 580 kvadratnih metara može se smestiti oko 150 ljudi, rekao je prilikom otvaranja Centra ministar Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

  3167_1.jpg
  ministar Aleksandar Vulin

  - Svaka pomoć koja se uputi migrantima je i pomoć za sve nas.  U ovoj zgradi migranti će moći da se odmore, okrepe dok ne nastave put, a kada se sve ovo završi, objekat će ostati Gradu i našoj deci.  Ovaj objekat je nastao zbog potrebe da migranti mogu da sklone sebe i svoje porodice na nekoliko dana od zime, kiše, snega - rekao je prilikom otvaranja Centra, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Aleksandar Vulin.

  3167_2.jpgOn se osvrnuo i na teroristički napad, koji se dogodio u Parizu i potresao ceo svet, ističući da svaki migrant nije terorista i da su, od napada u Parizu, pojačane mere bezbednosti u našoj zemlji.  Vulin je uputio apel da se ne koristi užas koji se dogodio u Parizu za podsticanje mržnje prema muslimanskom narodu, "jer oni nemaju nikakve veze sa nemilim događajima i stradanjima u prestonici Francuske".

  -Sve izbeglice i migranti koji prođu kroz Srbiju, prolaze razne provere i kontrole, a onda se u prihvatnom centru u Preševu registruju, pa uzimaju otisci prstiju i tek onda se dobija dozvola za kretanje po Srbiji, naglasio je ministar.

  Gradonačelnik Subotice, Jene Maglai zahvalio se donatorima na pomoći.

  - Za nas je bitno što je objekat građen kao višefunkcionalan i kada više ne bude potrebe da u njemu budu smešteni migranti, Grad će moći da ga koristi kao edukativni centar ili omladinski kamp. Mislim da će to biti na dobrobit svih sugrađana – naglasio je gradonačelnik Jene Maglai.

  Nemačka organizacija ASB, do sada je obezbedila više od pola miliona evra za potrebe migranata na ovim prostorima.

  - U septembru smo dobili oko 700.000 evra pomoći, od toga je 200.000 otišlo u Makedoniju, a za ostali novac smo sređivali i pomagali centar u Preševu i izgradnju ovog centra u Subotici– rekao je direktor za Jugoistočnu Evropu organizacije „Arbeiter - Samariter – Bund” (ASB) Elmir Bojadžić.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja