Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Socijala
U Subotici otvoren Prihvatni centar za migrante
Vulin: Nije svaki migrant terorista
23.11.2015.

U Subotici je otvoren Privremeni prihvatni centar za izbeglice. Radovi su trajali oko dva meseca i renoviran je u objekat, izgrađene su spavaonice, kao i kompletna infrastruktura.

U objekat Prihvatnog centra za izbeglice, u 580 kvadratnih metara može se smestiti oko 150 ljudi, rekao je prilikom otvaranja Centra ministar Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

3167_1.jpg
ministar Aleksandar Vulin

- Svaka pomoć koja se uputi migrantima je i pomoć za sve nas.  U ovoj zgradi migranti će moći da se odmore, okrepe dok ne nastave put, a kada se sve ovo završi, objekat će ostati Gradu i našoj deci.  Ovaj objekat je nastao zbog potrebe da migranti mogu da sklone sebe i svoje porodice na nekoliko dana od zime, kiše, snega - rekao je prilikom otvaranja Centra, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Aleksandar Vulin.

3167_2.jpgOn se osvrnuo i na teroristički napad, koji se dogodio u Parizu i potresao ceo svet, ističući da svaki migrant nije terorista i da su, od napada u Parizu, pojačane mere bezbednosti u našoj zemlji.  Vulin je uputio apel da se ne koristi užas koji se dogodio u Parizu za podsticanje mržnje prema muslimanskom narodu, "jer oni nemaju nikakve veze sa nemilim događajima i stradanjima u prestonici Francuske".

-Sve izbeglice i migranti koji prođu kroz Srbiju, prolaze razne provere i kontrole, a onda se u prihvatnom centru u Preševu registruju, pa uzimaju otisci prstiju i tek onda se dobija dozvola za kretanje po Srbiji, naglasio je ministar.

Gradonačelnik Subotice, Jene Maglai zahvalio se donatorima na pomoći.

- Za nas je bitno što je objekat građen kao višefunkcionalan i kada više ne bude potrebe da u njemu budu smešteni migranti, Grad će moći da ga koristi kao edukativni centar ili omladinski kamp. Mislim da će to biti na dobrobit svih sugrađana – naglasio je gradonačelnik Jene Maglai.

Nemačka organizacija ASB, do sada je obezbedila više od pola miliona evra za potrebe migranata na ovim prostorima.

- U septembru smo dobili oko 700.000 evra pomoći, od toga je 200.000 otišlo u Makedoniju, a za ostali novac smo sređivali i pomagali centar u Preševu i izgradnju ovog centra u Subotici– rekao je direktor za Jugoistočnu Evropu organizacije „Arbeiter - Samariter – Bund” (ASB) Elmir Bojadžić.

S. Iršević

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja