Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 01.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Poljoprivreda
Bojan Vojnić, uspešno je zakoračio u svet inovacija i proizveo jedinstven valjak za oranje
„Rolerima” pokreće ratarstvo
05.11.2015.

Bojan Vojnić, stolar po struci, pre tri godine osmislio je valjak, mašinu kojom je značajno unapredio oranje, samim tim i poljoprivrednu proizvodnju, kao jednu od najznačajnijih privrednih grana u našoj zemlji. „Light roller” je, nakon dve godine testiranja dobio i svoj konačan oblik, a zaštićen je kao patent u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine. Komercijalnu proizvodnju „lakog” valjka započeo je pre godinu dana.

3096_1.jpg
Bojan Vojnić pored svoje inovacije

U pitanju je čelični valjak, izrađen od najkvalitetnijih materijala koji se kači na plug, služi za zatvaranje oranja u jednom prohodu i čuva vlagu u zemljištu, što može da bude presudno kod prinosa. Poseban je po tome što se postavlja i radi ukoso u odnosu na pravac kretanja i nema veliku težinu. Praktično, ne zahteva dodatnu konjsku snagu traktora, samo se okači na već postojeći plug i lako se vuče. Sistem hidraulike omogućava spuštanje valjka na zemlju kada se plug okreće sa jedne na drugu stranu traktora.

3096_1.jpg
„Roller Storm” zamenjuje dve mašine

—Pored uštede goriva i vremena, od karakteristika valjka bitno je navesti jednostavnu montažu i rukovanje, laku i čvrstu konstrukciju, podesivu brzinu spuštanja valjka, podešavanje u svim pravcima i naravno rad u svim vremenskim uslovima. Slične tehnologije postoje na tržištu, ali je cena takvih mašina višestruko veća. Za godinu dana proizveo sam 30 valjaka, dok svakodnevno dobijam nove narudžbe.  Takođe, napravio sam i drugu vrstu valjka – „Roller Storm” koji služi za sečenje žetvenih ostataka, prvenstveno stabljika suncokreta koji zamenjuje dve opearcije - tanjiranje i tarupiranje.  Takva mašina već postoji ali sam je unapredio, znatno je lakša od konkurentnih, a zbog specifičnog poretka noževa, posebno kaljenih, čak i manji traktori mogu da ga nose i koriste. Radi velikom brzinom uz izuzetno veliki učinak. Takođe, može da se koristi u paru sa još jednom mašinom, ako je veći traktor u pitanju.  Ušteda je višestruka. Umesto četiri operacije, radi se samo jedna i u jednom prohodu možemo da spremimo njivu za setvu, kaže Bojan Vojnić.

Zaposlen je u poljoprivrednom gazdinstvu „Željko Kujundžić” iz Aleksandrova, čiju podršku ima od samog početka, a planira da u skorije vreme osnuje i svoju firmu „Agro art”. Radi i na drugim inovacijama koje nisu vezane za poljoprivredu, ali ih još nije uspeo realizovati, jer, kako kaže - u pitanju veoma skup hobi.

—Ono što nas tera da uporno radimo i nadograđujemo sopstveno znanje, jeste cilj ostvarenja sopstvene vizije. Ne smemo da sedimo i čekamo na druge da ulažu u naše ideje, moramo sami da ulažemo u sebe, poručuje mladi inovator.

S. Đurikin

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja